dricksvatten i europa

Dricksvatten i Europa

En del undrar om vi dricker vattnet i de länder vi befinner oss i. Här kommer svaret!

Det ska var riskfritt att dricka vattnet i de länderna vi är och har varit i. Vagabond har gjort en lista på vilka länder som en bör vara försiktig i, listan är från 2015, så det kanske ser annorlunda ut nu, men vi har inte hittat en färskare lista.

Dricksvatten som är gott

För oss är det smaken som styr om vi dricker vattnet i landet eller inte. Vårt dricksvatten förvarar vi i en 6-liters dunk under min säng. Ifrån den fyller vi 50 cl dricksflaskor som vi har i kylen. Vi har alltså alltid färskt, kallt och gott vatten tillgängligt, oavsett vilket land vi är i.

Den där stora dunken fyller vi antingen från ett utkast med dricksvatten på boplatsen eller så köper vi vatten i affären. Vi köper vårt dricksvatten i Frankrike, Spanien och Portugal. Och det är endast på grund av smaken, för det är verkligen inte gott kranvatten där. I Sverige, Tyskland, Danmark och Nederländerna har vi fyllt vår 6-liters dunk direkt från dricksvattenutkasten, har alltså inte köpt dricksvatten i mataffärerna där.

Färskvattentanken i FrankieBoy

Vår färskvattentank fyller vi alltid med vatten från ett dricksvattenutkast, oavsett vilket land vi är i. Det vattnet använder vi till matlagning, kaffe, te, dusch, disk etc. Precis som kranvattnet hemma i Sverige alltså. Den enda skillnaden är vattnet som vi dricker och släcker törsten med, det tar vi aldrig ur vår egen färskvattentank, för det smakar plast.

Igen är det alltså smaken som avgjort. Vår färskvattentank är inte vårt dricksvatten ens i Sverige.

Vi har inte lockats att köpa silverjoner, filter eller kemikalier för att rena vårt vatten. Utan vi väljer alltså att köpa vatten när kranvattnet inte är gott och vi är väldigt noga med att återvinna plastdunkarna vattnet kommer i.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

8 svar till ”Dricksvatten i Europa”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Ungefär så gör vi också. Dricksvatten måste vara gott och inte bara ”icke hälsovådligt”.
  Är det sedan riktigt varmt tycker vi kolsyrat vatten är mer törstsläckande så några flaskor ”con gas” åker också ner i varukorgen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Drack gärna kolsyrat vatten förr, men min mage gillar inte kolsyran så jag hoppar över det. Roger tar hellre en bitter cider eller en söt coca-cola om han vill ha kolsyra 🙂

 2. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Vi har av olika anledningar TRE nivåer på vatten -) Våran tank som ju långa tider inte används eftersom vi har en läcka, använder vi vara till att spola på toa och tvätta händerna i/duscha när vi gör det i bilen. Nivå 2 är landets ”dricksvatten” som vi har i dunkar det varit dricksvatten i, detta lagar vi mat, kaffe, the mm. Det som vi Dricker köper vi.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Älskar att vi alla löser saker på det sätt som passar oss bäst 🙂 Hoppas ni får ordning på vattenläckan snart!

 3. Profilbild för Ama de casa

  Ett gott dricksvatten ska inte smaka nånting och vara iskallt. Vi köper vårt vatten i stora dunkar här (som vi lämnar i återvinningen). Många installerar filter, men jag tycker inte att vattnet blir tillräckligt ”smaklöst” av ett sånt.
  Kvalitén på kranvattnet är bra, så det är alltså inte farligt att dricka det direkt ur kranen, men mitt resonemang angående dricksvattnet överensstämmer typ helt med ert 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   En får ju i sig vattnet om det smakar bra, är det äckligt så dricker jag inte och det är ju inte bra. 😀

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  De flesta länder vi reser till köper vi dricksvatten på 5-L dunk!
  I husbilen gör vi som ni,man lär vara rädd om magen 🙂

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tror det är vanligt att köpa vattnet i södra Europa, även om det inte är nödvändigt vad gäller hälsan. Men det ska ju smaka gott!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.