drömmen om en roman

Drömmen om en roman eller två

Hur går det med boken jag pratat om i tre år? Har jag kommit nån vart eller är det snart dags att ge ut den kanske?

Jag har börjat skriva tre böcker, två med samma karaktärer och en helt annorlunda. Provat mig fram under tre år för att försöka hitta min väg till författarskapet. Jag älskar ju verkligen att skriva. Men insikten har landat, det blir ingen roman, jag har inte passionen att skriva på det viset.

Varför ville jag skriva en roman?

Läs inlägget jag skrev för tre år sen för att förstå mina tankar kring att skriva en bok.

Jag vill skriva en bok! Varför och om vad?

Hur långt har jag kommit?

Jag har verkligen lagt massor av tid som varit lärorik på flera områden. I omgångar, när tid och inspiration funnits har jag skrivit, strukturerat och funderat. Nu i dessa märkliga tider tog jag tag i det igen och bestämde mig för att ägna hela påskhelgen åt att skriva. Men det enda jag gjorde då var att skriva om det jag redan skrivit tidigare samt läsa på mer om research och annat.

Detta har jag i alla fall gjort på de här tre åren:

 • Siktade högt och i väldigt tidigt skede valde jag ett författarnamn och registrerade den domänen.
 • Gjort karaktärer med bl a egenskaper, intressen, relationer och bakgrunder.
 • Har skapat en helt ny geografisk plats, ett eget område och en unik miljö.
 • Valt perspektiv och bestämt en unik vinkel.
 • Tidsaxeln för storyn är klar
 • Skrivit totalt ca 20 000 ord

Tycker jag har en del att berätta i form av intriger, konflikter, val och drömmar. Men jag blir inte nöjd, jag skriver om, slänger och fastnar. Har svårt att tänka ut scener även om inledning och avslut är klart i två av böckerna i alla fall. Jag är inte är tillräckligt bra på att fantisera och beskriva målande, det blir inte ett dramatiskt berättande. Är också dålig på att göra research.

Varför överge drömmen?

Den största anledningen till att det inte går som jag tänkt och drömt om är att jag vill berätta om delar från mitt liv men jag vill inte besudla verkliga händelser med dålig fantasi. Antingen behöver romanen vara full av fantasier eller vara en autentisk berättelse av mina upplevelser. Inget av alternativen känns lockande. Jag är rak som person och det är min stil i skrivandet också. Jag kan inte linda in saker i tal och inte heller i skrift.

Innan jag gav upp, jo det har jag nu gjort, så har jag läst massor om ämnet att skriva en roman. Jag är ingen författare bara för att jag älskar att skriva och berätta. Jag är inte besatt av storyn, jag är inte passionerad för den typen av skrivande och jag lever mig inte in i karaktärerna.

Så istället för att fortsätta drömma om att skriva en bok (eller flera) så släpper jag det nu. Jag slänger så klart inget, men jag lägger undan mitt arbete i en mapp som jag inte ser om jag inte letar efter den.

Jag trodde jag skulle känna en saknad och besvikelse över det här beslutet, men nej, det känns faktiskt riktigt bra. Nu kan jag fokusera på annat och det känns bara spännande och jag är förväntansfull! Skriva fortsätter jag göra, framför allt på bloggen anna-forsberg.se men även i andra sammanhang.

/Anna

Publicerat:

i:

5 svar till ”Drömmen om en roman eller två”

 1. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Det kan ju vara så att all kreativitet går till bloggandet, du får ut det du behöver där. Jag tror att många som vill skriva, vill berätta något och det är ju något du gör varje dag. Det kanske är så att du skriver boken i bloggform, en bloggbok om att leva ett fritt liv.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Så är det troligen. Älskar den bloggen och alla smarta läsare vi har 😀

 2. Profilbild för Kristina

  Halloj!

  Alla beslut är bra beslut. Och om de i efterhand visar sig vara dåliga beslut så går det ju bara att fatta ett nytt. Heja dig som följde din dröm och testade. Den typen av förhållningssätt har du alltid nytta av.
  Tråkigt förstås att det inte blev någon bok men istället kan vi se fram emot många blogginlägg. Det är ibland mycket skönare att blogga känner jag för då blir jag KLAR någon gång. Men jag fortsätter kämpa på med mina böcker ändå.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja, beslut är jag bra på, så känner inte det är konstigt att ta ett nytt beslut om det är så. Kanske därför jag känner mig så trygg i att nu faktiskt lägga detta bakom mig och fokusera på annat. För om jag känner att det var fel så är det ju som du säger bara att ta nya beslut igen. Är i af en erfarenhet rikare och det är vetskapen om vilket jobb det är, så hatten av!

 3. […] jag känner mig inte tillräckligt passionerad för det. Bloggade om det på min andra blogg. Drömmen om en romanserie, så vill du läsa mer om mina romandrömmar kan du klicka dig vidare […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
33°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.