Kikärtsspad

En dag i köket med nya influenser

Att ta mig tid att laga mat är något jag vill göra mer av. Vi tycker om att äta mat, men att laga den har varit nödvändigt, inte roligt.

Det är nya tider i vårt hem. Mer matlagning av, för oss, ny mat. Inspirationen kommer från Zeinas Kitchen och Jävligt gott bland annat. Men också massor från Instagramflödet och vänner.

Eftersom jag inte äter kött eller gluten är det mat utan dessa ingredienser. Har dessutom tröttnat på fisk, så tillagar inte det heller längre. Minskar intaget av mjölkprodukter då jag mår bättre utan det. Så veganska recept är också en stor inspiration.

Så här gick det i köket i går, en dag då vi blandade kökssysslor med att läsa våra böcker. Lät också solen värma ansiktet och saltfyllda luften röra runt håret till oigenkännlighet när molnen skingrats.

Hummus

Har gjort Zeinas hummus en gång tidigare men den blev lite för stabbig då, fast den här gången blev den grymt god och jag kryddade även med Chipotle, och nästa gång kan jag ha i några fler stänk. Gjorde dubbel sats i matberedaren så vi har för några dagar framöver. Perfekt att dippa morötter i när t.ex suget kommer mellan måltiderna.

Chokladmousse

Eftersom jag använde två paket med kikärtor till hummusen blev det mycket kikärtsspad. Och jag har läst att det är utmärkt att använda istället för ägg, men jag hade aldrig tidigare provat. Har bara en manuell visp, så får inte riktigt till det där riktiga fluffet märkte jag. Men det blev i alla fall en riktigt smarrig chokladmousse av vispat kikärtsspad och smält apelsinchoklad till kaffet på eftermiddagen, även om den inte var fullt så fast i konsistensen som jag önskat.

Vegansk majonnäs

Kikärtsspadet är även grunden till vegansk majonnäs. Vi äter ganska mycket majonnäs eftersom vi är inne i en aioli period. Att variera med en vegansk variant är något jag gärna skulle göra (bl. a. för mindre matspill). Så när jag nu hade basvaran ville jag prova att göra det. Men eftersom jag inte hade rapsolja hemma och återigen bara har en manuell visp blev det inte gott (använde olivolja för att testa funktionen med vispen). Nästa gång ska jag göra med en handmixer (som jag faktiskt ska köpa) och rapsolja.

Rårakor med sötpotatis

Potatis av alla former är något vi gärna äter. Så jag rev sötpotatis och vanlig potatis, blandade med lite potatismjöl, salt och peppar. Stekte plättar och sedan slutgräddade i ugnen.

TAbouli

Tabouli

När jag står och hackar den stora kvasten av persilja tänker jag på första gången jag åt detta. Det var i Abu Dhabi för några år sedan och det var jättegott. Har undvikit det efter det då det innehåller bulgur, och därmed gluten. Men vi hittade en glutenfri bulgur i affären så det blev en test med det. Och det blev jättegott!

Fast att följa receptet på Tabouli från Zeina funkar inte riktigt med den glutenfria bulguren, då den bör kokas innan för att inte vara alltför al dente. Men annars ger receptet en frisk och väldigt god sallad som är god till det mesta.

Middagen blev alltså rårakor, tabouli och hummus. Riktigt smarrigt! Och denna matlagning krävde massor av diskning så väldigt skönt att ha tillgång till ett diskrum med varmt vatten här på Fotö Ställplats.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

6 svar till ”En dag i köket med nya influenser”

 1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Vad sugen jag blev på tabbouleh när jag läste ert inlägg. Jag har jobbat med flera tjejer från Mellanöstern och när vi haft knytisluncher har detta ofta serverats, med strykande åtgång.
  Kul att ni börjar gilla matlagning nu när ni själva rår över er tid. Jag tycker det är livskvalitet!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är så gott, kul att du blir sugen av vårt inlägg 🙂 Jag är också glad att matlagning får mer utrymme. Och är roligare än tidigare.

 2. Profilbild för Yanica Eliasson
  Yanica Eliasson

  Vegansk Majonäs på kikärtsspad är riktigt gott! ??Snudd på bättre än på riktiga ägg… men hemgjord Majo är bäst i alla lägen! Stavmixer är perfekt att använda! ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ser fram emot att prova när jag köpt solrosolja och en stavmixer 🙂

 3. Profilbild för Ingalill
  Ingalill

  Du kan använda Quinoa i din tabbouleh, den är glutenfri och innehåller mer fibrer och protein än bulgur. Själv brukar jag koka den i grönsaksbuljong och använda istället för både ris och pasta.
  Kan tipsa om en blogg med bara glutenfria recept, nillaskitchen.com

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja quinoa är gott, använder det – men inte till detta. Kul med variationer 🙂

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
24°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 12°C
30°C / 14°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.