Alltså det känns ändå lite häftigt att skriva hemma om ett hus igen. Vega är ju fortfarande vårt hem, men nu har vi ett till!

Vädret är ljuvligt skönt, 19-21 grader och solen värmer ordentligt. Så vad har vi då gjort den här första helgen i vårt hus?

Torsdag eftermiddag/kväll

Efter att vi fått nycklarna körde vi direkt till huset. Såg att ägarna lagt makadam på hela infarten för att vi inte skulle fastna i sörjan som bildats av allt regn som kommit. Mycket tacksamma för den gesten!

Vi inspekterade trädgården, odlingarna och huset. Öppnade upp fönsterluckor så vi kunde se huset ordentligt för första gången, i riktigt ljus. Planerna tog fart och vi började med att städa så vi kunde använda bänkskivorna i köket samt toalett och handfat i badrummet. Det är så det brukar gå till här, tidigare ägare städar inte när de flyttar.

De tar inte heller med sig alla sina grejer, vilket vi i och för sig även hade uppmuntrat till. För vi tänkte att det är bättre vi bedömer om vi vill ha sakerna eller om de ska slängas. Än att de slänger sånt vi kanske vill ta över. Det fanns en del bra saker som vi har glädje av, men mycket åker till charity-verksamhet.

På fredagen satte jag de första fröerna… jag täckte dem med jord efter fotandet.

Fredag

Dagen började med leverans av våra grejer från Sverige, berättar mer om det en annan dag.

Åt frukost på södersidan, lyssnade på fågelkvitter i mängder av varianter, solen värmde gott så kunde sitta i linne. Storkar, humlor, hundskall (vi är dessvärre inte befriade här..), en lastbil på avstånd och en tupp som inte kan klockan bidrog till ljuden samtidigt som en svag bris hjälpte till att ge oss en riktigt behaglig stund.

Vi körde till järnaffären inne i Ourique för att handla lite grejer vi behövde och blev överlyckliga över att de talar engelska där! Det kommer underlätta väldigt för oss. Sprang rätt över gatan till mäklaren och hämtade ett dokument som hon skrivit ut åt oss. En snabb sväng in på Pingo Doce för att se vad de hade för kul där, men hade lite bråttom hem så får fokusera på det en annan gång.

Roger köpte en gasoltub då den förra ägaren tagit med sig sina och jag sådde lite frön och placerade i det lilla plastväxthuset Fernanda (tidigare ägaren) lämnat. Roger fixade till gruset på infarten så vi kunde få Vega i våg lite enklare. Jag fortsatte att städa och diska inomhus.

Grillade middag och åt ostbågar till snacks framför en film på kvällen, behövde skingra alla tankar lite.

Lördag

Vacker dimma över fälten på morgonen, men det klarnade upp ganska fort. Jag satte igång en tvättmaskin och tvätten torkade snabbt i solen och den lilla vinden på Fernandas gamla och väldigt långa tvättlina i söderläge.

Drev liksom omkring en del, försökte hitta något att fokusera på. Det är så mycket vi vill göra. Blev en tur i landet för att plocka innehåll till lunchsalladen: kål, broccoli, koriander, persilja, ruccola.

Allt grönt på tallriken är från köksträdgården

Tog en del mått för att komma vidare med lite beställningar. Var aktiv på en del facebookgrupper vi hittat för det här området. Och där hittade grannen mig, så vi pratade en del på Messenger men sedan kom de över på en kopp kaffe ståendes i trädgården. Verkar vara goda grannar, de gillade dessutom svenskt kaffe. De är från England, men har bott här i åtta år.

Efter middagen skissade vi på köket, landade till slut i något som kändes bra. Det tog typ 3 timmar.. Berättar mer i annat inlägg.

Söndag

Ännu en strålande dag! Krattade och sopade i trädgården. Rensade och sorterade (metall, glas och plast) bland allt möjligt skräp som Fernanda lämnat.

En man gick förbi med en flock med får, jag stack ut näsan utanför vår grind och frågade om han ville komma in med fåren. Han svarade mig på engelska! Å vad jag blir glad varje gång som jag möter portugiser som kan engelska. Vi är nämligen beredda på att det är färre som gör det i det här området än vad det är i turisttäta Algarve.

Vi bestämde i alla fall att han ska återkomma och låta fåren bo hos oss i några dagar i veckan så vi kan få gräset klippt. Perfekt, för det är ganska långt nu, som du kan se på översta bilden.

Fortsatte att arbeta och sortera i trädgården. Och tog ett par beslut om renoveringen inomhus. På kvällen satte vi samman underlaget för att kunna skicka förfrågan på nya fönster och dörrar, och en förfrågan fick vi oxå iväg. Dessutom gjorde jag klart företagets bokslut, deklaration och årsredovisning!

Det här är vår nya vardag!