10 olika hus hann vi titta på innan vi fastnade för detta som vi till slut köpte i Ourique. Hur det gick till att hitta vårt hus berättar vi idag, då det är en fråga vi fått av er läsare.

Det var en berg- och dalbana att se ruckel som kostade mer än vår budget och sedan hitta ett hus som var ganska perfekt, men alldeles för stort. Storleken på huset var något vi hade svårt att kompromissa med, vi vill ju egentligen bara ha ett tiny house, men den tanken fick vi ge upp av olika anledningar.

Vi tittade på hus som var halvfärdiga, näst intill fallfärdiga, ganska nya samt bättre begagnade. Men det var sällan priserna låg på rätt nivå för oss. De få gånger vi tyckte vi skulle ha råd med begärt pris så var huset alldeles för stort för vår smak.

Huset var inte listat

Hittade detta huset för att vi kontaktade mäklaren, Brightmoves, för ett annat hus som vi var nyfikna på. Efter några svängar i dialogen på WhatsApp kom vi fram till att det andra huset var för dyrt eftersom det var mycket kvar att göra på det nybyggda huset.

Vi fick förtroende för mäklaren som är specialiserad på fastigheter i Ourique, och kollade igenom deras webbplats efter andra objekt. Och där fanns en annons som var väldigt tilltalande. En ny konversation startades kring det huset istället och väldigt förväntansfulla bokade vi en visning första vardagen efter nyårshelgen.

Vi insåg att huset inte var listat någon annanstans och vi fick veta att vi var de första som skulle få se det. Spänningen tilltog.

2 år gammal annons

Men på nyårsdagen såg vi att annonsen var två år gammal! Förtvivlade insåg vi att det nog var många fel på huset och det kändes väldigt jobbigt då vi redan i våra tankar i princip redan köpt det. Jag drog iväg ett meddelande till mäklaren på WhatsApp för att fråga varför det inte var sålt, och trots att det var nyårsdag så svarade hon ganska snabbt.

Huset lades ut till försäljning för två år sedan, hade många intresserade men ingen visning kunde bokas då en av ägarna blev väldigt sjuk. De tog då bort annonsen tills vidare. Under de här åren har mäklaren jagat ägarna för att få besked om när de ska lägga ut annonsen igen. I samband med storhelgerna kom beskedet att försäljning återigen var aktuellt. Men eftersom det var helg och pandemi gjorde mäklaren en lat lansering, de la ut den gamla annonsen och bara på sin egen sajt, inte på de stora huslistningarna. Samma pris, samma text, samma bilder.

Oron rann av oss och förväntan växte ytterligare. Vi bestämde att om allt kändes bra skulle vi köpa huset på visningen, för vi ville inte försitta chansen när vi nu var de första som skulle få se huset.

vårt hus
Första intrycket .. ungefär, detta fotade vi i torsdags.

Första intrycket

Vi tittade på huset endast en gång. Och vi tyckte verkligen om vad vi såg. En flitigt nyttjad trädgård för odling. Fruktträd, två altaner under tak och en stor altan i norrläge för utomhuskök och vistelse varma dagar samt utrymme i söderläge att njuta av solen. Att kunna röra oss runt hela huset och ha möjligheten att kunna söka skydd för sol och vind är fantastiskt! Huset har under de senaste två åren inte fått någon omvårdnad så det finns en del enklare underhåll att göra men stommen, vägar, tak och golv, ser bra ut. Dessutom väcktes våra kreativa hjärnor där vid vårt första besök , vi såg direkt många saker vi ville göra.

Vi tog i hand på plats och reserverade huset (här kan du läsa som vad vi tyckte om huset)! Mäklaren avbokade andra inbokade visningar och vi kom överens om att sätta igång processen direkt och försöka få till ett avslut inom 2-3 veckor. Vi vet ju nu att det tog dubbla tiden (vilket är vanligt här i Portugal).

Priset

Den avgörande faktorn vid ett fastighetsköp är ju ofta priset. Så även för oss, vi hade en viss budget och vi ville inte behöva ta lån. Exakt vad vi betalade för vår fastighet samt vilka externa kostnader som vi fick betala kommer i ett separat inlägg snart.

Kommer även vara transparent med vad saker och ting kostar i våra renoveringar och livet i allmänhet här i Portugal.

Översta bilden är morgonljuset över en del av köksträdgården