Escargot? Nej, men sniglar i vitlök?

Alltså jag tycker inte om sniglar, varken i mat, som escargot, eller i trädgården. Men i söndags gick tanken faktisk till maträtten när jag drog upp vitlöken.

Hur jag än googlar får jag inte upp annat än maträtten när jag försöker med ”sniglar i vitlök i trädgården” till exempel. Massor av bilder och recept på just escargot, men det är ju inte det jag vill läsa om.

Det som drabbat vitlöksodlingen i vår trädgård är nämligen att vitlöken, alltså själva löken, blivit som ett skal för en snigel, som ser ut precis som sniglar med hus. Snigeln är dock mindre och vit. Men den har alltså boat in sig i vitlöken. Du ser på översta bilden.

När jag insåg detta samt att jag förstod att den tunga lerjorden inte skulle göra lökarna mycket. större så valde jag faktiskt att dra upp dem innan de delat sig i klyftor. Dessutom är de inte lätta att dra upp genom den hårda jorden, så vill passa på innan de sitter helt fast i torkan. Jag tänkte att jag får rädda det som räddas kan. Och vi äter mycket vitlök så det gör inget om det inte finns portionsklyftor – vi tar gärna hela vitlöken, när de ändå är så här små.

Har du hört talas om dessa sniglar eller larver. Kanske en knäpparlarv (för när jag googlar ”larver i vitlök” får jag lite fler träffar). Men fortfarande ingen klarhet kring vad detta är. Kanske något portugisiskt?

Alla dessa har inneboende!

Nåja, när jag sätter mina vitlökar i såbäddar till hösten hoppas jag att jag slipper detta. De vitlöksplantor jag hittat med larv i har jag ställt i ättiksvatten så de inte ska kunna sprida sig mer.

De vitlökar som klarat sig har jag tvättat noga, för att verkligen försäkra mig om att det inte finns en pyttelitet hål med snigel i, sedan hängde jag dem på tork på en pall på västliga verandan.

Jag har hittills bara skördat 1/3 av vitlöksplantorna och ungefär 1/3 av det var angripet av larven eller snigeln eller vad det nu är för något. Kanske fransmännen vet, det kanske rent av var inspirationen till maträtten Escargot hihi.

Allt som den tidigare ägaren planterat i den tunga lerjorden har blivit angripit av olika saker. Jag har ingen aning om hur vattning ska göras på en lerjord (kan ju inte sticka ner fingret och känna eller (stenhårt!) och näringsbrist är det bevisligen. Men de plantor som nu bor i de höga odlingsbäddarna börjar skjuta mörkgröna blad och ser väldigt mycket piggare ut, så det bådar gott för framtida middagar. Dock inte escargot!

Efter jag skrivit detta inlägg fick jag i en portugisisk trädgårdsgrupp veta att detta är lökmaskar.

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Escargot? Nej, men sniglar i vitlök?”

 1. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Usch, så trist med lökmaskar! Konstigt att de gillar vitlök. Blir så ledsen över allt otyg som förstör odlingsglädjen. Avskyr bladlöss! Så mycket nya erfarenheter du ställs inför o så lärorikt.
  Bra kämpat Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är tråkigt att andra vill äta våra grönsaker 🙂 Men får vara glad för det jag kan skörda.

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.