Innan vi kan ta tag i arbetet med att lägga klinkers i kök, hall och vardagsrum behövde de nya dörrarna monteras. Det är nu gjort!

Att ta bort de gamla är enkelt, det fanns ingen drevning och de satt bara med ett antal skruv och silikon. Men att sätta in de nya var tidsödande. Förloppet var likadant för båda dörrarna.

Nya ytterdörren, utifrån och inifrån.

Eftersom vi jämnat ut golvet och höjt det så behövde dörröppningarna göras större (dörrarna var ju redan beställda när beslutet om golvet togs). Roger bilade upp öppningen i överkant för att dörrarna skulle passa.

Därefter kunde dörren sättas in i hålet och borrhålen markeras ut. Bort med dörrkarmen och dörren igen, fram med slagborrmaskinen för att göra 9 hål för de 12 cm långa skruven. Borrningen var utmanande. Sen tillbaka med dörrkarmen för att skruva fast den, med hjälp av träkilar satte vi fast karmen i rätt läge innan vi började skruva in de långa skruven.

Dörren hängdes på och gångjärnen justerades in. Vilket gick lätt på ena dörren men krånglade en hel del på den andra.

Drevade mellanrummet mellan karm och vägg/tak/golv med fogskum. När det torkat murade Roger igen smygarna runt dörrarna.

Balkongdörr inifrån köket
Balkongdörr utifrån
Handtag och lås är samma på båda dörrarna.
Mönstrade fönstret i ytterdörren.

Vi har nu äntligen dörrar som inte låser sig själva, utan som vi låser med nyckel både från ut- och insidan. Det är inte standard så det får en se till att beställa om en vill ha det. Det är mönstrat glas i ytterdörren som tidigare var helt täckt (troligen på grund av att slippa solvärmen på kvällen), det har med andra ord blivit mycket ljusare i hallen.

Här kan du läsa mer om vår beställning av dörrarna, där kan du se vilka detaljer som var viktiga för oss.