Då var det dags för ett storstadsbesök igen. Vi gillar ju mest att hålla till i byar och mindre städer. Men Porto hade vi hört så mycket bra om så vi kunde inte låta bli. 

Porto är Portugals andra största stad, den ligger precis vid Douroflodens mynning ut i Atlanten, på Portugals norra västkust. Vi bor på Camping Vila Cha som ligger ytterligare några mil norrut. Men med Metro bara 3km från campingen kom vi snabbt och lätt in i stan. Vi kollade in campingar lite söder om Porto först, men där ville vi inte stå så vi rullade lite till. Resan från campingen till Porto och tillbaka kostade oss dryga 100,-/person inkl. taxi mellan Metro och campingen.

Strosade i Porto

Vi gick av Metron på hållplatsen Trindade och gick i kurvor nerför mot floden. Först gick vi till tågstationen São Bento med en enormt vackra utsmyckningarna. Passerade många vackra byggnader, både med och utan kakelutsmyckningar, när vi hade siktet inställt på bokhandeln där JK Rowling arbetat, den platsen har inspirerat henne i böckerna om Harry Potter. Men det var kö utanför och då skippade vi det. Fortsatte att vandra genom stan, i nerförsbackar. Mysiga gränder, mycket gamla och förfallna hus, allmänt ganska skitigt. Utmed Dourofloden var det mer liv och rörelse och den ena efter den andra restaurangen hade folk som med sina menyer försökta locka in oss för att äta. Men vi vandrade vidare.

Porto

Gatukonst alldeles intill Metrostationen

Porto

Vacker kyrka intill järnvägsstationen

Porto

Väggdekoration inne i järnvägsstationen São Bento

Porto

Lummig park mitt I Porto

Porto

Förfallna hus vid utsiktsplats

Porto

Utsikt över stan och katedralen

Porto

Gatukatterna tas om hand med egna små hus

Porto

En av alla gränder i Porto

Porto

Portos kvarter Ribeira

Grannstaden Gaia

Till slut kom vi fram till bron som går över till andra stranden av Douro, till staden Vila Nova de Gaia. Bron har två nivåer, den understa gick vi på när vi gick över till Gaia. En kan tro att det som finns på andra sidan floden också tillhör Porto, för det är inte alls långt emellan, men det är två olika städer. Och vi gillade Gaia bäst. Kanske det beror på alla portvinsföretag som ligger där? Nej, det beror på att det är lugnare. Tystare. Och med en atmosfär som passade oss.

Dessutom hittade vi en matmarknad som liknade Foodhallen i Amsterdam och där fastnade vi och åt lunch.

Porto

Matmarknad i Gaia

Porto

En av båtarna med portvinstunnor ombord

Porto

Utsikt mot bron från Gaia

Jag hade egentligen bara två saker som jag verkligen ville göra i Porto och det visade sig att båda skedde i Gaia.

Portvinsprovning på Offley

När pappa levde bjöd han alltid på Cachucha, vitt portvin från Offley. Så dit ville jag absolut gå. Tina och Bengt mötte upp och vi drog på portvinsprovning. Så himla gott och även intressant att få höra om hur portvin tillverkas. Portvinets druvor måste odlas i Dourodalen på skifferjordar för att få lov att kallas portvin.

När vi satt där och provade vinerna så träffade vi även ett par från Danmark och vi förlängde vår vinprovning och satt kvar länge och pratade med dem. Ett väldigt trevligt möte! Vi köpte med oss 3 flaskor med portvin.

Bilden överst på blåregnet hittade jag vid entrén till en annan portvinsproducent, så otroligt vacker och dekorativ. Finns mängder av blåregn överallt i de här omgivningarna.

Porto

Mycket portvin blir det

Gatukonst av Bordalo II

Jag följer Bordalo II på Instagram och tycker hans konst är helt fantastisk! Han gör den av skräp han hittar. Och i Porto, eller i Gaia då, så finns den här fina kaninen som jag ville se i verkligheten. Motljus och en del folk omkring så bilden blev inte som jag tänkt mig, men så glad vi sprang på den här korsningen där kaninen finns, för jag hade ärligt talat förträngt att jag skulle leta upp den här platsen. Du kan se mer av hans konst på hans webbplats.

Porto

Fantastiskt konstverk mitt bland portvinsföretagen. Konstnär: Bordalo II

Tillbaka till Porto

Ryggen ömmade så det blev linbana upp till södra brofästet på Dom Luís I Bridge. En långsam promenad tillbaka till Porto, vi gick den här gången högst upp på bron och det var verkligen magnifikt. Vilken fantastisk utsikt!

Porto

Mötande linbanevagn, Porto i bakgrunden

Porto

Utsikt från linbanestationen

Porto

Utsikt från bron

Porto

Mer utsikt upp mot Douro floden

Vi känner att det finns mycket kvar att se och göra i Porto. En dag räcker inte. Så vi skulle gärna vilja återvända, ta hop-on-hop-off bussen till exempel och få ett större perspektiv. Och gärna när det är varmare så att vi i samma veva kan ta en tur upp i Dourodalen med tåg och båt.

/Anna