Fem frågor (& sju får) en lördag

Att besvara Elisa Matilda fem frågor ger dig som besökare en tydligare bild av mig tänker jag. Det blir ju personligt och något jag själv inte valt att skriva om.

Så det tycker jag är kul att göra emellanåt. Vill du själv följa varje veckas olika frågor kan du hänga med på Elisas blogg.

Denna veckan blev frågorna inspirerade från dagens ord på SAOL och i torsdags var det ordet ”Tungel”

1) (numera bl. i vissa trakter, bygdemålsfärgat) himlakropp, särsk.: måne; ngn gg äv.: månstråle, månsken. 

2) (numera bl. i skildring av ä. förh.) om tiden mellan två månfaser av samma slag, synodisk månad; förr äv. dels om var särskild av månens fyra huvudfaser, kvarter (se d. o. 9), dels om ny, nytändning.

Källa: SAOL

1. Sover du sämre vid fullmåne?

Nej, jag sover alltid (peppar, peppar) väldigt gott. Det enda som kan störa min nattsömn är om jag ställt klockan tidigt och ska iväg med flyg eller liknande.

2. När var du senast vaken mitt i natten?

Jag går ofta upp och kissar på natten, men somnar om direkt när jag lägger mig i sängen. Att ligga vaken mitt i natten händer inte. Däremot kan jag vakna väldigt tidigt, typ vid 5 ibland. Men då är jag pigg och går upp.

3. Sover du tungt eller lätt, och hur märks det av?

Tycker jag sover lätt, för jag vaknar av ovanliga ljud. Men jag sover bevisligen tungt om Roger suttit uppe längre än jag, för jag märker inte när han kommer och lägger sig. Kanske det beror på när i sömnen ljudet sker. Jag menar jag vet ju inte om ljud som inte väcker mig. Svår fråga 🙂

4. Vad lyser upp i höstmörkret?

Att vara i Portugal! Så otroligt härligt ljus här. Vi har ju inte så korta dagar här som ni har i Sverige. Som tidigast går solen ner 17.15 (i december), så jag upplever inte att det är något höstmörker. Men kvällarna är ju mörka så vi har numera tänt fönsterlampor (något som portugiser inte alls förstår sig på) och levande ljus (eller fuskvarianter) när vi äter.

5. Vad gör dig överlycklig*?

Så mycket! Har väldigt lätt att bli glad och sprallig. Ofta kan det vara ett fint samtal med ex. dottern eller en god vän. Eller en grymt bra låt, gärna med Lady Gaga. Det kan också vara ett bra resultat av beslut vi tagit och när väntan är över för något eller någon jag längtat efter. Och djur, när vildkatterna kommer och hälsar på, när hästen gnäggar i hagen när jag går förbi eller fåren som kommer rusande till staketet när jag passerar.

Bilden är får i en hage nära oss i morgonljuset

Publicerat:

i:

18 svar till ”Fem frågor (& sju får) en lördag”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  skulle inte komma på idén att gå upp fem 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, lika bra att gå upp om jag ändå bara ligger och vrider mig.

 2. Profilbild för Znogge

  Jag sover inte sämre när det är fullmåne utan över lag sover jag ganska så bra vilket är skönt. Att man behöver gå på toa en gång på natten kan hända men det stör inte tycker jag.
  Så skönt att slippa höstmörker!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi är lyckligt lottade som sover bra, insåg att det var många som svarat som sover dåligt. Ja jag är innerligt tacksam att slippa höstmörkret.

 3. Profilbild för Micke

  Har ju förr i världen haft problem med nattsömnen men numera sover jag som en stock med undantag för eventuellt nattbesök av ”porslinsguden”. 😉

  Här blir det mörkare och mörkare ju närmare vi kommer vintern, våra inglasade lyktor får träda i tjänst igen i boendet.

  Mysfaktor 10.0.

  Ha en fin lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad mysigt med inglasade lyktor, det livar verkligen upp i höstmörkret!

 4. Profilbild för Ingrid

  Så trevligt att läsa dina svar. Nej det där med fönsterlampor och mys med tända ljus förstår medelhavsfolket inte sig på. Det är precis likadant i Italien. Eva väckte stor uppmärksamhet när hon fick en elektrisk adventsljusstaken. Sicilianarna var mäkta imponerade.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här i Altantlandet går alla fönster inåt, så det blir omständligt att ha fönsterlampor. Men det finns säkert andra anledningar också. Detsamma!

 5. Profilbild för Susjos

  Vilken fin bild på fåren i hagen!
  Lustigt att medelhavsfolket inte förstår det där med fönsterlampor och tända ljus, det är ju så mysigt i mörkret!
  Lady Gaga blir man glad av. 😉
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag gillar fåren med. Nu bor vi inte i ett medelhavsland, men det funkar kanske likadant i hela sydeuropa. Eller hur är Lady Gaga en glädjespridare!

 6. Profilbild för Ditte

  Roligt att läsa dina svar.
  Så skönt att ”äga” tiden och det tror jag bidrar till också att man sover bra. Plus för min del en väldigt bekväm säng och svalt i sovrummet. Jätteviktigt och så hela året och var jag än är. I Spanien hade vi alltid ac.n på i huset (en tyst variant) och det betydde mycket för god sömn.
  Men har jag en morgontid att passa sover jag sämre. Tar numer aldrig plan som går tidigt.
  Tycker över lag att vi här i Stockholm haft en vackeroch ljus höst så mörkret har inte känts påtagligt. Men det kommer förvisso. Men tror vi kommer att resa iväg mot varmare trakter när den mörkare tiden här kommer. Å andra sidan blir ju dagarna kortare nu på de flesta platser världen runt.
  Noterade i Spanien i augusti just att kvällarna där mörknade betydligt tidigare än här hemma i Stockholmoch det blev även ljust senare på morgonen. Men detta är ju just de svenska månaderna maj till augusti. Älskar ljuset här hemma sommartid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut spelar sängen och temperaturen i sovrummet roll. Och sällskapet. Sover dåligt om Roger inte är hemma. Ja vi får ju också kortare dagar, men skönt att ändå ha många soltimmar. Svenska sommarljuset är fantastiskt!

 7. Profilbild för BP

  Ettan och tvåan har vi gemensamt. Var aningen förvånad över att så många som svarade på frågorna verkar ha problem med nattsömnen. Precis som du känner jag mig lyckligt lottad att kunna sova gott.
  Nej, i Sydeuropa upplever man inget höstmörker, det håller jag med om. Två timmar mera dagsljus dessutom inte samma kyla som här. Inga blöta löv att halka på heller;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att slippa halka på blöta löv, tacksam för att slippa höstmörkret.

 8. Profilbild för Jag

  Fantastiskt vackert foto på de sju fåren. Ljus och skugga och att de grupperat sig så fint, det märks att de är nyfikna.

  Jag tycker nog inte att det tillför något med lästidsangivelsen. Man är ju så olika och det kan tvärtom göra att inläggen blir något som man ska ta sig igenom så snabbt som möjligt.

  Är avundsjuk på folk som sover gott. Jag sover sen många år med en ljudbok i öronen för att kunna sova.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag gillade också fårbilden! Och tack för input ang. lästiden. Ljudbok skulle oxå få mig att somna direkt, bra du hittat en lösning.

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag räknar kl. 05. till natt :). Men när jag vaknar då så stiger jag upp och gör någonting, som att läsa en bok, fixa med datorn etc.
  Fårbilden är superfin!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så gör jag med, meningslöst att ligga och snurra när en kan göra något roligare.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.