Det är lite mörkare nu

Mörkret är ju väldigt mer påtagligt i Sverige, men vi har ju också kortare dagar här i Portugal så idag svarar jag på fem frågor om mörker.

Det är Elsamatilda som varje fredag ställer frågor för andra att fundera kring och idag handlar det alltså om Mörker.

Idag går solen upp 7.09 och ner 17.24 så vi har mer än 12 timmar dagsljus att njuta av.

Vad tycker du om att vrida klockan åt det ena eller andra hållet? 

Jag har inga som helst problem med det. Jag anpassar mig till ljuset. Kanske det är lättare här än vad det var när vi bodde i Sverige eftersom solens upp- & nedgång bara skiljer sig med totalt 10-15 minuter per vecka, just nu i alla fall.

Vad innebär mörkret för dig?

Att jag håller mig i ljuset. Jag gillar inte mörker, har nog aldrig gjort. En av anledningarna att vi inte bor kvar i Sverige. Det är också anledningen till att vi har utebelysning i trädgården (som drivs av solceller) och runt huset. Jag känner mig trygg i ljus men otrygg i mörker.

Att sitta i ljuset och titta in i mörkret tycker jag också är obehagligt. Men hemma är jag trygg så här kan jag njuta av att vara på altanen i mysbelysning och ändå ha det mörkt omkring mig.

Mysigt med mörker inne dock, med mycket mysbelysning.

Jag sover bättre när det är mörkt, så i sovrummet är fönsterluckorna stängda året om.

Har den här hösten varit mörk eller ljus för dig?

Eftersom solen går ner tidigare (17:25 igår) på hösten så är det ju rent konkret mörkare. Vi bor på landet och här finns ingen gatubelysning så mörkret blir påtagligt. Men samtidigt är det ofta starkt månljus och stjärnhimlen är fantastisk.

Men jag har sol i sinnet och känner mig så tacksam för att vi bor på en plats jag njuter av varje dag. Senaste i går pratade vi om hur bra vi trivs här och hur kul det är att forma vår idyll här.

När famlade du senast i mörker?

Vi har som sagt ljus överallt och vi har även en lampa som styrs av rörelse och som tänder sig när jag går upp på natten. Om jag glömt att ställa fram mitt vattenglas på bänken, alltid på samma ställe, så kan jag famla och leta efter det.

Av vilken anledning var du senast uppe mitt i natten?

Går upp nästan varje natt på toaletten. Men somnar om direkt när jag lägger mig igen.

Fotar inte så mycket när det är mörkt, men minns en skön sommarkväll på altanen i juli och återanvänder den bilden till det här inlägget.

Publicerat:

i:

31 svar till ”Det är lite mörkare nu”

 1. Profilbild för Znogge

  Så mysigt ni ser ut att ha det på er terrass. Det svenska vintermörkret är inget roligt men när december väl är här hjälper många till med att lysa upp. Samtidigt så vänder det och blir ljusare även om det tar lite tid att märka det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja vi stortrivs på vår altan. Ja, snart vänder det!

 2. Profilbild för Micke

  En altan helt i min smak, en solnedgång är alltid fin att se på oavsett var man befinner sig antar jag. Här har vi ju ett par nya höghus som lyser upp rejält vid mörker, anar att de gör av med många kilowatt-timmar där, jag är tacksam, gratis för mig ju. 😉

  Ha nu en underbar lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja solnedgångar är alltid vackert tänker jag också. Ajdå, det kanske inte är en så rolig utsikt men mörkt blir det ju inte då. Tack, hoppas din varit bra också och att ni fått ordning på internet snart.

 3. Profilbild för Ditte

  Ja, mörkare blir det ju nu ett tag till.Här har vi haft en fin höst så just mörkret blev inte så påtagligt förrän klockan ställdes tillbaka.
  Här har vi så vackert ljus som speglar sig i kanalen så det blir aldrig dystert.
  Och snart vänder det igen.
  Fin sommarbild från terrassen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi som kan reglera vår egen tid och nyttja dagsljuset liter kanske inte lika mycket som de som går upp när det är mörkt och sen kommer hem när det är mörkt. Det är deppigt. Ja snart vänder det!

 4. Profilbild för Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  Kan nästan tänka mig att det är lättare med omställning av klockan när solljuset är lite mer påtagligt än här i norr 😅.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag tror det. Dessutom kan jag ju planera min egen tid och nyttja dagsljuset. Gjorde jag iofs i Sverige oxå, men var ju färre timmar att bolla med.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vi tycker inte om att ställa tillbaka klockan till vintertid för plötsligt blir det kolmörkt redan vid 16-tiden och om mörker tycker vi inte. Det lägger sig som ett lock över hela sinnet även om vi tänder massor med levande ljus. Nu ser vi fram emot advent då vi får tända ännu lite mer ljus och sedan är det bara några veckor innan det är som mörkast och plötsligt kommer ljuset tillbaka så sakteliga….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Adventstiden är fin med alla ljus överallt! Snart blir det ljusare.

 6. Profilbild för Kina

  En härlig bild från eran terass. Tycker inte heller om att sitta inne och titta ut mot mörkret. Jag vet inte vad som finns där ute, eller om någon där i mörkret står och tittar på mig. Nää, då drar jag ner persiennerna! Ha det gott i erat paradis!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, en härlig plats. Eller hur 🙂

 7. Profilbild för Anette

  Vilken härlig bild där i solnedgången. Det ser så rogivande ut.
  Här gick solen upp 7.41 och förväntas gå ner 15.43. Den är iallafall framme och vi har en strålande vacker dag. Har faktiskt fått lite sol på min bleka nuna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ni har i alla fall några soltimmar. Skönt att du kunnat vara ute i solen! Ska kika in hos dig och se hur du mår efter operationen 🙂

 8. Profilbild för Ingrid

  Det är en fantastiskt vacker bild Anna!
  Ha en fin helg!

 9. Profilbild för A ROOM OF MY OWN

  vilken exotisk bild! men jag anar (inbillar jag mig) vilddjuren ute i mörkret. har aldrig varit i Portugal men skulle gärna åka dit. vill också a det alldeles mörkt när jag ska sova.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vilddjuren vill vi inte ha, så vi har staket runt hela tomten, så här känner jag mig trygg. Men utanför grinden är det värre. Hoppas du kommer iväg till Portugal någon gång, det är fantastiskt här, tycker jag 🙂

 10. Profilbild för Äventyret framtiden

  Skön bild! Fint sken och så ser man hur njutningsfullt du har det.
  Måste tänka till lite grann om solnedgången här, notera när vår sol går ner :).
  Bara för jämförandets skull, vi är ju inte långt borta från varandra men ändå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja, jag njöt verkligen. Det finns en app som heter Solen, det är den jag använder för att kolla upp- och nedgångstiden

 11. Profilbild för Susjos

  En härlig bild från er altan! Nej mörkret är inte så trevligt, gillar ljuset mer!
  Härligt att ni trivs så bra!
  Ha en fin lördagkväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar vår altan och ljuset. Hoppas din lördagskväll var fin också.

 12. Profilbild för Helen

  Jag håller med om att det är lite ruggigt att sitta i ljus och titta ut i mörker, därför är det bättre att vara i mörkret enligt mig 😁 Mörkret gör mig ingenting, om det inte är under extrema förhållanden och jag risker att slå ihjäl mig om jag trampar fel. Det låter helt underbart att bo där ni bor och det ser verkligen härligt ut på er terass!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För mig blir det ännu värre att vara i mörkret och se mörker 🙂 Vi stortrivs här, både i landet och på vår terass.

 13. Profilbild för LillaSyster

  Det ser helt underbart ut där i skymningen.
  Det här gråvädret vi har nu – det tar på en, ändå försöker jag tänka positivt och inte fundera så mycket över det – men visst blir man tröttare helt klart.
  Ha en bra söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi älskar vår altan och vårt väder 🙂 Men vi ska få en gråare vecka nu säger de.. men vi brukar sällan få så mycket regn som de hotar med. På gott och ont. Detsamma!

 14. Profilbild för Bokdamen

  Ser väldigt fint ut och låter som att ni trivs. Inte varit i Portugal men kan tänka mig att åka dit någon gång. Sova när det är ljust har jag svårt för, blir så periodvis på sommaren.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi stortrivs här, så tacksamma att vi har möjligheten att bo här. Hoppas du besöker Portugal nån gång och att du gillar det.

 15. Profilbild för Chatrine

  Jag är en mörkerälskare, blir lugn i mörkret. Älskar att jobba med sånt som kräver fokus när det är mörkt ute. Blir liksom mindre som lockar mina ögon 😄
  Anledningen till att jag senast var uppe på natten är nog två. Jobbade bröllop i fredags så kom hem mitt i natten. Rätt ok ändå, alltid härligt med bröllop.
  I natt fick jag en mindre trevlig anledning. Vårt yngsta barnbarn sover hos oss nån natt i veckan och farmor är en favorit. Det gör att han helst ligger väldigt nära, ofta kind mot kind eller med sin panna mot min. Det senare gjorde han i natt när han väckte mig med en rejäl småbarnsnysning dvs riklig dusch från både mun och näsa. Som tur är älskar jag den lille knorten mycket för den duschen passerade helt klart min gräns för klet 😄

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att sitta inne i mörker är en sak.. det kan jag gilla också. Men inte ute. Gillar att kunna se långt (därför jag gillar vyer). Ja det var inte en kul överraskning, men tur det var barbarnet och inte mannen.. hahaha

 16. […] Paula, Kina, Janerik, Susanne, Debutsky, Ninni, corkystyle, Gerd, Karoleen, Hanna, Tant Augusta, Anna, Sara, Helen, Anna, Ejmis, […]

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.