Vår amerikanska kyl/frys lekte Jesus

När vi vaknade en morgon var det så tyst i köket. Och Roger märkte när han skulle göra frukosten att ljuset inte funkade i kylen/frysen. Vi insåg då att den hade dött på natten.

Det är en nackdel med kyl och frys i samma enhet, när det går sönder så har vi varken kylskåp eller en frys. Och nu kallar jag vår kyl/frys för Jesus, du förstår varför om du orkar läsa hela inlägget.

Worten

Jag ringde Wortens hjälptelefon, första samtalet kopplades bort av dem då de inte kunde engelska. Nej, inte ska det väl bli så här krångligt med Worten tänkte jag, de har alltid varit så bra att ha och göra med och alltid pratat engelska. Till och med chaufförerna.

Ringde igen och hade då bättre tur. Personen registrerade reparationsbehovet och sa att en servicetekniker hör av sig inom 48 timmar.

Kylen

Det är ju mest grönsaker i vår kyl, och öppnade burkar med varierat innehåll samt flaskor. Vi tänkte vi klarar oss med kylväskan ett dygn i alla fall. Så knödde ner mejerivaror där och ställde ut på balkongen. Det var kallare ute än inne den där dagen.

Men när reparatören inte ringt när det gått 36 timmar så insåg vi att vi inte skulle klara oss utan en kyl. Och låna kyl hos grannen kändes inte som ett alternativ då vi lagar all mat hemma och skulle behöva springa och störa dem stup i kvarten.

En liten extrakyl kan vara användbart i andra sammanhang, så vi bestämde oss för att köpa en liten för det absolut viktigaste. Det fanns dessvärre ingen på lager på Worten varken i Castro Verde eller i Beja. Men på IKEA fanns det. Så Roger körde iväg och köpte en, snabbt dit och snabbt hem (så snabbt som det nu går att köra de totalt 22 milen på betalväg).

Frysen

Kontaktade vår närmsta granne, som befinner sig i Afrika någonstans, och frågade om hon hade en frys vi kunde låna. Jajamen! Hon ringde Fernando (som har sina djur i hennes trädgård) och jag mötte upp honom där med alla våra frysvaror. Men han frågade mig om jag verkligen ville använda hennes frysbox, han visade mig hur smutsig den var och hur illa det luktade där. Jag kunde så klart städa, men det kändes inte så kul.

Fernando kollade hur statusen var i hans egen respektive sonens frys. Vi kunde nog knö in i sonens, trodde de. Så vi körde dit och fyllde varenda liten bit i deras frysbox och den lilla i köket med. Här har folk många frysar för skörd och slakt.

I väntan på reparation

Reparatören ringde inom utlovad tidsram, men när jag svarade så bröts samtalet direkt! Och inte försökte de igen. Däremot fick jag ett SMS med ett telefonnummer som jag skulle ringa. Jag försökte flera gånger men hamnade bara i en telefonsvarare som pratade enormt länge och på otroligt snabb portugisiska så jag förstod inte ett ord. Det gick inte heller att svara på SMS:et.

Min vän Eunice kom och hjälpte mig med att ringa dem, och hon bara skakade på huvudet åt all information på telefonsvararen. Men hon gjorde de val som skulle göras för att komma fram till teknikavdelningen. Hon fick dem att lova att komma dagen efter och att personen skulle kunna engelska.

Men det kom ingen. Fredag var det dessutom så vi fick helt enkelt ställa in oss på att vänta över helgen. Ingen fara med tanke på att alla varor är säkrade men det blir ett helt annat tänk vad gäller matlagning, rester och planering. Vi hade dessutom handlat dagen före Jesus gick sönder så det gällde nu att äta upp allt i rätt ordning, med tanke på hållbarhet. Det funkade bra och jag stack iväg en gång till frysen i byn och hämtade lite mat vi lagade i helgen.

Måndag kom. Men ingen servicetekniker då heller! På kvällen pratade jag med Eunice som lovade komma på tisdagen för att hjälpa oss att ringa dem igen. Jag skickade dessutom ett mejl till Worten och frågade om det är så här de vill att deras kunder ska bli bemötta.

Eunice ringde igen på tisdag förmiddag (och var tvungen att lyssna på alla meddelanden igen). Den hon talade med berättade att den andra personen i förra veckan hade registrerat ärendet men inte skickat det till någon tekniker. Personen sa att en tekniker hör av sig under förmiddagen.

Och efter nån timme ringde det! Jag fick skicka dem en lokaliseringspin, kopia på faktura och en bild på kyl/frysens etikett med serienummer. Efter ytterligare nån timme fick jag ett WhatsApp meddelande där personen frågade vad felet var, vilket jag svarade på. Senare samma dag kom ett SMS med en bokad tid två dagar senare, på torsdagen, vilket förbryllade då de till Eunice hade sagt att de skulle komma på onsdagen. Men, huvudsaken är att det är inplanerat snart.

Jesus är återuppstånden

När vi vaknade på onsdag morgon startade frysen/kylen av sig själv! Hörde att den larmade då dörrarna var öppna, innan jag ens hunnit ur sängen. Men vi avbokade inte teknikern, för något vajsing är det ju.

Vi använde kylen lite grann under dagen och natten, men jag hade ju städat den för teknikern och visste inte om han ville ha den tom när han kom. Så vi fortsatte med vårt primitiva liv ett dygn till.

På torsdag eftermiddag (igår) kom Pedro. Han förstod inte alls vad det kunde vara som orsakat att det gick sönder och sen återuppstod.

Han kollade Jesus system men inga error-meddelanden alls fanns det. Han bytte moderkortet (vilket han hade med sig!) och sa att han skulle ringa dagen efter och se om allt var som det skulle fortfarande.

Edit: det gjorde han och vi kunde säga att Jesus fortfarande levde.

Vi har i alla fall beställt ett spänningsskydd, ifall det är så att det är svajande ström som orsakar felet. Jesus är en väldigt bra kyl/frys som vi gärna vill behålla ett tag till och nu är alla frysvaror hemma igen och den lilla kylen avfrostad och undanställd för eventuella behov framöver. Om inte annat kan den ju få vara drickakyl på sommaren på altanen kanske.

Jesus är städad, vi har ätit upp en massa rester och dessutom möblerat om lite för bättre överblick. En hel del fördelar tycker jag ändå 🙂

Publicerat:

i:

18 svar till ”Vår amerikanska kyl/frys lekte Jesus”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Jobbigt när maskiner går sönder utan förvarning. Vår frys pajade för några år sedan, sommarens varmaste dag, Vi hade fest på smält glass och körde lite kött till dottern, hon fick några middagar. Min mor fick koka sylt av bären och göra finska kanelskorpor av bröd, bärkompott och smoothie, slängde nästan inget. Vi stressade inte, levde utan frys ett par veckor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det kan ställa till det om frysen är knökfull som den var här 🙂 Så typiskt att det var den varmaste dagen som er frys pajade. Det var ju väldigt bra lösningar ni hade för det ni hade i frysen. Vi hade massor av örter från sommarens skörd som jag verkligen inte ville förlora så väldigt tacksam för tillgången till vännens frysbox.

 2. Profilbild för Carita

  Det var stort ståhej kring den frysen/kylen 🤣 men allt ordnade sig.
  Här är ännu inte heller så kallt att man kunde sätta allt ut på balkongen om frysen gick sönder, men den fördelen har vi ju om vintrarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! 🙂 Ja allt är nu på banan igen och en inser hur beroende en är av vissa moderniteter

 3. Profilbild för Ingrid

  Kyl o frys har jag också, men den är relativt ny, så jag hoppas att den ska hålla ett bra tag. Men man vet ju aldrig – strömavbrott och åsknedslag kan ställa till med lite vad som helst i elapparater.
  Ha en skön fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas din håller längre än vår, som bara är 1,5 år gammal. Detsamma!

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  Haha, ursäkta att jag skrattar men jag känner så väl igen detta med Worten och andra företag vid det här laget så en bok kunde skrivas bara om det. Här har det också varit både det ena och det andra av löften hit och löften dit osv.
  Så skönt att Jesus återuppstod. Jag är säker på att ni har döpt skåpet till helt rätt namn.
  Livet är spännande eller hur? 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skratta på du 🙂 Vi har faktiskt bara en gång tidigare fått löften av en portugis som inte hållits, så vi hör hela tiden att det är sån kulturen är, men vi har inte märkt det. Vi älskar Jesus!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Kyl och frys ska bara fungera, PUNKT! Att er kyl och frys i fortsättningen kommer att få heta Jesus har jag full förståelse för…
  Men inget ont som inte har något gott med sig, resterna uppätna och allt städat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, det är som en bil, den ska oxå bara funka.. Det gäller ju att se det positiva när det blev en omständlig vecka.

 6. Profilbild för Znogge

  Det är alltid en pärs när en kyl/frys går sönder. När vi renoverade vårt kök så sparade vi våra gamla skåp och satte dem i förrådet, om i fall att… Sedan blir det verkligen inte lättare när en viss språkförbistring kommer med i bilden. Portugisiska är inget lätt språk, det vet jag av erfarenhet, och tyvärr kan inte alla engelska. NI har i alla fall ett passande namn på er kyl/frys 😀 Hoppas den ska gå som en klocka nu!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra att ha i reserv. Nu har vi i alla fall en liten kyl i reserv och vi ska också investera i en frysbox när vi gjort ordning i gamla hönshuset. Så nu får gärna Jesus leva tills det är gjort.

 7. Profilbild för Ditte

  Slutet gott allting gott. Och extra knepigt blir det ju när kyl och frys är en och samma enhet. Och en extra kyl kan ju vara bra till ert utekök när den tiden kommer. Kanske även en extra frys.
  Hoppas nu att Jesus håller sig på benen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en extra frys blir det när vi har fixat till gamla hönshuset (förrådet). Då blir det en frysbox där, så vi kan odla och spara mer 🙂

 8. Profilbild för Kraka

  Min kyl/frys lekte också Jesus. Tror det var i våras, eller så var det förra året. Jag hann lägga ett antal timmar ihop med F för att kolla vilken jag skulle köpa och när jag bestämt mig, men inte beställt någon fick den jag hade liv igen. Den är mer än 20 år så jag funderade inte ens på att den skulle lagas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant att det hände likadant hos dig! Är den så gammal så gäller ju inte garantin (som den gjorde för oss) så förstår absolut att det var läge att köpa ny istället. Men den funkar fortfarande tolkar jag det som?

   1. Profilbild för Kraka

    Ja, den funkar fortfarande. Peppar peppar…

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Så bra! Då håller vi tummarna för att den får leva länge till.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.