Följa/avfölja på Twitter

Hur du använder ditt twitter är upp till dig! Jag respekterar hur du som twittrar väljer att göra med ditt Twitter. Twitter är ett multiverktyg som kan användas för många olika syften. Din och min tanke/strategi kanske är olika men det finns det alltid utrymme för input och nya aspekter som gör att vi kan lära oss mer. I det här inlägget reflekterar jag över hur resonemangen går kring följa och avfölja på Twitter.

Till dig som ännu inte börjat twittra – det är inte försent! Känn dig välkommen in i den stora gemenskapen.

Följer du mig så följer jag dig
Man följer alla som följer en själv. Man avföljer de som slutar att följa en. Man förväntar sig att de man börjar följa följer tillbaka. Låter lite hårt men det här resonemanget kan man utveckla vidare så klart. Jag använder mig delvis av den här principen, men med en hel del om och men. Längst ner i inlägget beskriver jag min strategi på Twitter.

Följer av intresse
Man följer de som i sin profil beskrivit något intressant, något man blir nyfiken på och kanske vill veta mer kring. Ett intressestyrt flöde hade inte passat mig eftersom jag då inte får inputs från områden som är helt utanför min sfär. Olikheter berikar tycker jag. Däremot anser jag att en bio är viktig, man vill ju veta lite om den personen man ska börja följa.

Följer inte ägg
De som inte laddar upp en profilbild till sin profil får ett ägg som profilbild. Många vill att det ska finnas åtminstone det engagemanget att man laddat upp en bild. Det håller jag med om. Så är du ny på twitter gör klart din profil med både en bio och en bild.

Att avfölja
Det finns en del som aldrig avföljer. Att avfölja kan uppfattas som personligt och det vill man inte riskera. Man vill inte göra någon ledsen genom ett så ”drastiskt” drag som att avfölja. Att aktivt hålla efter sitt flöde är sunt är min åsikt. Om man inte vill följa någon betyder det ju inte att man inte tycker om personen eller att man inte kan ha kontakt på andra ställen.

Svara på tilltal
Om någon blir nämnd i en tweet, borde man då svara eller är det helt okej att strunta i det? Det diskuteras ganska intensivt i perioder kring det. Jag anser att om man blir tilltalad så är det hyfs att svara. Men jag har full förståelse för att man inte alltid kanske hinner med om man är i en diskussion och många är engagerade. Ibland kan det vara så att man inte är i flödet när någon tilltalar en och svaret som man har tid med dagen efter kanske är helt överspelat då. Twitter är ju som bekant här och nu. De twittrare som aldrig svarar på tilltal de följer inte jag länge. Jag har inget behov i att försöka prata med någon som inte är intresserad av att prata med mig. Men det är jag – du kanske tycker helt annorlunda. Berätta gärna!

Så här resonerar en del twittrare
Jag slängde ut följande tweet igår: ”Vill du berätta hur du resonerar kring nya följare/följa tillbaka/avfölja etc? Så nyfiken på allas strategier/tankar.”

Här är svaren jag fick:

 • ”Kring nya följare går jag så ofta jag hinner in och läser om vad personen skriver och om det är ngt av intresse följer jag”
 • ”Kollar deras presentation och gör en bedömning.”
 • ”Följer tillbaka om det är ”riktiga” människor bakom. Kollar deras  bio o senaste tweets. Engelska går bort likaså företag. Avföljer sällan, bara de som är riktiga troll eller bara sprider negativt runt sig.”
 •  ”Jag känner ganska snabbt om jag vill ha kvar min nya follower i flödet, gillar varierat flöde, info o livet, avföljer om det bara är en massa RT på sånt jag inte är intresserad av elr om personen verkar otrevlig på ”fel” sätt Ironi  går an”
 • ”Har ingen strategi. Följer tillbaka om personen följer mig å inte är robot 😉 följer en del som inte följer tillbaka av intresse.”
 • ”För att jag ska börja följa ’krävs’ intresseväckande #TwitterBio, personlig Avatar, intressanta Tweets som tillför mitt flöde nåt”
 • ”Jag läser några tweets sen om jag tycker att den är intressant följer jag. Lika om jag följer någon o den inte tillför mig något då avföljer jag”
 • ”Jag följer det jag tycker är intressant. Märker att många följer för att dom vill sälja något och hoppas man ska följa tillbaka.Väljer att inte följa dem som vill sälja något som jag inte är intresserad av, trots att dom följer mig.”
 • ”Jag följer ”lätt” nya pga enstaka rolig tweet eller om det är ngn som många jag följer som följer den personen. Följer alltid tillbaka nya följare, avföljer sällan (däremot gör twitter det :-/) om inte någon är elak.”
 • ”Jag följer dom som jag finner intressanta och som skriver något vettigt. Följer tillbaka alla först för att se om ovan gäller. Skrivs inget vettigt avföljer jag efter några veckor.”
 • ”Jättebra att du tar upp detta! Jag undrar själv vad som är brukligt och vad som är ”upp till var och en”. Jag följer flera bara för att de är intressanta. De behöver inte följa mig tillbaka. Men det är trist om dessa aldrig svarar på direkt tilltal eller aldrig nånsin uppmärksammar att man RT:ar. Envägskommunikation är i längden inte givande.”

Så här resonerar jag i mitt Twitteranvändande
Jag använder twitter till att ha dialog av alla de slag. Men jag slänger  också ut länkar till mina blogginlägg, andras läsvärda blogginlägg och självklart mina färdigproducerade sajter vid lansering. Jag har bra koll på när någon nämner mig i en tweet och jag svarar alltid. Jag behöver inte ha sista ordet så din sista tweet i en diskussion kan bli obesvarad av mig.

Jag följer personer som någon annan av mina följare dragit in i en diskussion, någon retweetar nåt bra/roligt från någon jag inte tidigare följer eller de som jag hittar på en bra blogg/hemsida. Om någon börjar följa mig följer jag alltid tillbaka om:

 • det finns en personlig profilbild
 • det finns en bio, en personlig beskrivning
 • personen har dialog i sitt flöde
 • det twittrars på svenska, flerspråkigt är okej men jag twittrar bara på svenska o dialog uteblir om vi inte förstår varandra

Om en person jag valt att börja följa inte följer tillbaka på ett tag så avföljer jag igen. Inte som nån demonstration eller för att markera något. Jag vill ha ett flöde av männisor som vill ha dialog med mig. Om de inte följer mig tillbaka tänker jag att de inte finner mig intressant och då kan jag lägga den dialogen och energin på någon annan person. Om personen i fråga är väldigt intressant och skriver bra tweets så kanske jag följer ändå, men ofta så följer jag den personens blogg eller subscribar på FB för att få den info som jag tycker är intressant i stället. Man kan inte ha dialog med alla, det är helt okej!

Personer som sprider negativ känsla för mig, avföljer jag. Jag kan även avfölja om någon använder så mycket ironi att jag känner mig osäker på vad som är ironi och inte. Avföljer även om dialog uteblir trots ett antal försök till konversation. 

Jag tycker det här är väldigt intressant, ser gärna att du kommenterar med dina tankar kring det här! Glöm inte att sprida länken i ditt näverk också.

Det är Sina Farhat som tagit bilden, det gjorde han på WebCoast 2011

Publicerat:

i:

7 svar till ”Följa/avfölja på Twitter”

 1. Profilbild för Johan Olofsson

  Hur jag använder twitter skiftar starkt från tid till annan.

  Men jag tycker, personligen, att diskussioner med oliktänkande inte lämpar sig i det här formatet som förutsätter att läsaren tolkar välvilligt och som förutsätter att en stor del av budskapet finns mellan raderna.

  Dialoger som, på olika sätt, syftar till att ge feedback om det som någon sysslar med, sådana blir av naturliga skäl oftast inskränkta till det som kan uttryckas positivt. Det är på gott och ont, men inte något att göra något åt.

  Sedan har vi de olika formerna av jag-stärkande dialoger. Dem deltar jag personligen i, ibland, när jag ser att jag har något att tillföra – eller när jag är i behov av mänsklig kontakt för min egen skull.

  Det där sista ska inte underskattas. Jag tror att vi är många som delvis använder twitter ungefär som en irc-kanal. De av våra twitter-bekanta som just nu är närvarande, dvs synligt aktiva, dem gläds vi över att få återse.

  Själv ser jag det som att twitter framförallt lämpar sig för att sprida länkar.

  Eftersom många twittrare lägger noga märke till avföljande, så föredrar jag att skapa flöden med hjälp av twitter-listor.

  Det ”formella” följandet och avföljandet får då en helt annan funktion, nämligen att möjliggöra och inbjuda till kontakt via DM. Det kanske inte är så det var tänkt, av Någon, från början, och det kanske inte är normen för hur Den Sociala Twittraren anser att det ska vara – men jag tycker att det fungerar rätt så bra ändå!

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Tack Johan för din kommentar! Intressant att läsa.

 2. Profilbild för BloggMamman
  BloggMamman

  Oj, vilken skön blogg- hit kommer jag återvända, jag behöver sånna här instruktioner 🙂
  Kram
  BloggMamma- en humorblogg om BloggMammor o Mammaliv

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Tack! Du är så välkommen 🙂

  2. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Tack snälla! Du är så välkommen tillbaka 🙂

 3. Profilbild för EK_74
  EK_74

  Kul och intressant läsning. Har själv skrivit mina åsikter om ämnet här:

 4. Profilbild för Kalle
  Kalle

  Hur gör man för att avfölja någon ?

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.