försäkringar för nomadlivet

Försäkringar för nomadlivet i husbil klart

Det känns så skönt att ha klart allt med våra försäkringar för nomadlivet! Det var ett gäng frågetecken som behövde redas ut och här beskriver jag om den lösningen vi valde. 

Ska man ens ha försäkring eller ska man lägga pengarna för premien på hög för att användas om något skulle hända? Ja den frågan får man ställa sig först. Men för oss är det en ickefråga. Vi vill ha försäkringar och vi är glada om vi aldrig behöver utnyttja dem. Jag skrev om mina våndor i ett tidigare inlägg.

Hemförsäkring nödvändig?

En hemförsäkring täcker boendet, men när boendet är en husbil eller hotell/vandrarhem har en inget hem att försäkra. En dag kanske försäkringsbolagen kan se annat än fastigheter och hyresrätter som hem, men idag gör de inte det. Dessutom måste en i Sverige vara skriven någonstans. En behöver ha en folkbokföringsadress. Där kan en ha en hemförsäkring. Men om en skriver sig hemma hos sina föräldrar så är det inte säkert det går att skaffa en hemförsäkring där, Länsförsäkringar i Göteborg t.ex. accepterar inte att en ”flyttar hem igen”.

Däremot täcker hemförsäkringen inte bara boendet. Det är till exempel även en reseförsäkring med i hemförsäkringen. Den täcker 45 dagars resande. Vilket i och för sig inte räcker för oss. Men i hemförsäkringen finns även trygghet vad gäller ansvar, rättskydd, överfallskydd, kris, ID-stöld, bortaskydd och allrisk också. Dessa punkter tycker vi är viktiga så vi har tecknat en hemförsäkring. Den försäkrar även vårt lilla bohag av ett gäng kartonger som är placerade hos en släkting där vi folkbokför oss.

Vår hemförsäkring är tecknad och aktiveras 2 maj, datumet då vi ändrar vår folkbokföringsadress.

Reseförsäkring för nomadliv

Jag vill ha trygghet när jag reser. Att teckna en reseförsäkring för tiden vi är ute och flänger känns viktigt. Så därför har vi valt att teckna en försäkring med utökat reseskydd för de första 185 dagarna (vill man förlänga tiden går det, men det blir dyrare och det finns andra aspekter att ta med då).

Vi har hemförsäkringen via Folksam, vi är medlemmar i husbilsklubben.se, vi försäkrar husbilen hos Folksam och bilen är påställd under hela resan – då har vi uppfyllt de krav som krävs för nedan reseförsäkring

Försäkringen med utökat reseskydd täcker bland annat:

 • täcker kostnader som lagar och konventioner i EU/ESS inte täcker (Europeiska Sjukförsäkringskortet måste vara med på resan!)
 • kostnader för vård och behandling vid akut sjukdom eller olycksfall eller akut tandvård. Samt kostnader för ändrad boendeform om så krävs upp till 60 dgr för båda försäkrade.
 • merkostnader för hemresa om vi inte kan åka hem med husbilen pga händelsen
 • om någon av oss blir livshotande sjuk betalar vår försäkring för två personers resa och uppehälle för att komma till oss.
 • om någon hemma blir allvarligt sjuk eller dör kan vi åka hem utan extra kostnad (dock inte för återresan till lämnad husbil, den får vi själva bekosta)

Vill också nämna att det finns möjlighet att teckna reseförsäkring för längre vistelse utomlands via Gouda, som är en del av Gjensidige – men vi har inte satt oss in i allt som erbjuds i den försäkringen då vi inte har det behovet just nu.

Husbilsförsäkring

Eftersom reseförsäkringen ovan kräver att vi har husbilen försäkrad i samma bolag fanns ingen valmöjlighet för oss. Men det gör inget, för det är en bra försäkring och priset är konkurrenskraftigt. Dessutom är den anpassad för husbil. Vår husbilsförsäkring hos Folksam kickar in samma dag som vi hämtar husbilen.

Vår husbilsförsäkring täcker bl.a.:

 • brand
 • glasruta (med fast självrisk – annars kan det bli dyrt!)
 • stöld (även stöld av påmonterade hjul)
 • skada/fel på boende delen och dess interiör
 • vagnskada
 • räddning
 • assistans vid kollision, avkörning, trafikolycka, brand, stöld, maskinhaveri etc.. men även vid bränslebrist och punkter, förslut av nycklar eller inlåsta nycklar. Inom en timma i Sverige och inom 4 timmar i Europa.

Alla försäkringsbolag tillhandahåller villkor och de ska man läsa, de är mycket mer lättlästa nu för tiden. Jag har bara plockat ut några godbitar ur villkoren för våra försäkringar.

Företagsförsäkringar

Som egen företagare har jag en hel del försäkringar via jobbet. Alla mina försäkringar fortsätter att gälla precis som vanligt även om jag är i utlandet under 6 månader. Så de behöver jag inte agera kring alls så länge vi inte är borta längre.

Sammanfattning om försäkringar för nomadlivet

Att hitta rätt försäkringar för nomadlivet kräver lite arbete då vi alla har olika förutsättningar och viljor. Vi har i alla fall tecknat hem, rese och husbilsförsäkring hos Folksam, vilket för oss är både bästa och billigaste lösningen. Det var många försäkringsbolag som föll bort då de inte kunde erbjuda det vi vill ha och behöver. Ett par bolag hörde inte av sig trots att de lovat att de ska kolla upp förutsättningar och sedan ringa igen. Men de som inte är sugna på att få nya kunder väljer vi ändå att inte anlita, så oavsett vad deras lösning hade varit så är de inte rätt försäkringsbolag för oss.

Fler unika försäkringar för nomadlivet hoppas jag kommer, för det ligger i tiden, det är många som väljer att vara nomader på olika sätt.

Mina slutsatser har jag landat i efter dialog med flera olika försäkringsbolag och mycket läsning. Så om du känner att du har annan fakta får du väldigt gärna lära mig mer genom att kommentera.

Följ gärna med i vårt liv med att bo i husbil på vår livsstilsblogg!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Försäkringar för nomadlivet i husbil klart”

 1. Profilbild för Nathalie Sjögren

  Tack för att du går igenom detta och förklarar.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tänker någon kan slippa lägga samma tid som vi har lagt, men samtidigt är ju varje behov så individuellt så man gör nog sin egen undersökning ändå. Tack!

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.