Fricamping är fantastiskt för många av oss. En plats som ofta ligger off-grid och som dessutom är gratis.

Nu är det igång igen, alla diskussioner kring fricamping på ljuvliga platser, ofta på eller intill stränder, i Spanien och Portugal. I detta inlägget har vi samlat fakta från andra som verkar kunna reglerna. Ovan skylt kan vara svårtolkad – längst ner i inlägget hjälper en spanjor till med det.

Anledningen till det här inlägget är att vi känner en viss skyldighet att lyfta detta. Vi har väldigt många läsare och vi kan inte blunda för det här och ignorera att blogga om det. Fast vi vet att det är obekvämt och det kommer inte landa väl hos alla.

Vad andra gör bryr vi oss som regel inte om, i alla fall så länge det inte drabbar tredje person. Men. Det är just där problemet ligger i dessa diskussioner. För alla husbilister drabbas av otillåten fricamping.

Fricampning kan vara fantastiskt

Fricamping är när en ställer sin husbil för övernattning någon annanstans än på en anordnad camping eller ställplats. Fricamping är gratis. En del tycker att det inte spelar någon roll att det är gratis utan det är just att vara off-grid som är tjusningen. Att ställa sitt hem på en skön plats, intill en sjö i slutet av en väg i en skog till exempel. Där det är tyst och en kanske är ensam på platsen. Eller på en strand med ljuden från havet som vaggar en till sömns.

Underbart, men bara om det är tillåtet och en lämnar platsen exakt som den såg ut när man kom. Eller allra helst renare än vad den var när en kom dit.

Tillåtet att fricampa?

I Sverige får en parkera sin husbil i 24 timmar (på vardagar, annars över en helg) på en parkering och övernatta i den, om det inte står en skylt som säger annat. Parkering är inte detsamma som camping, vilket till exempel innebär att fälla ut markisen och ställa ut en skön stol i solnedgången, det är alltså inte tillåtet på en parkering. Då är det camping. För fricamping utanför vägnätet gäller Terrängkörningslagen. Allt om Husvagn & Camping har en gammal artikel om reglerna.

I Spanien får en parkera och sova i bilen på en parkeringsplats (inom rutan) eller på en gata. Men stränder och naturskyddsområden får en inte parkera på. Och så klart får en inte stå där det finns förbudsskyltar med en husbil på. Det är olika regler för vad en får göra på parkering kontra utmed en gata, ni kan läsa om det hos Husbilspraktikan och ett engelskt dokument med de spanska reglerna hos N332

I Portugal är det förbjudet att fricampa. Förbudet gäller även övernattning i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats (enligt Husbil & Husvagn). Men det finns flera bra ställplatser att stå på som är gratis. T.ex. Praia de Lavos som ligger precis vid stranden på västkusten mellan Lissabon och Porto.

fricamping praia de furnas

Populär fricamping i Portugal, fanns en skylt som visade var husbilar ska stå, men övernatta är inte ok (vilket vi inte hade koll på vid i februari 2018)

”Alla andra gör det… ”

Det gör det inte rätt att parkera för natten på en plats bara för att många andra gör det. Det är inte tillåtet att stjäla bara för att en inte åker fast. En skylt gäller så länge den sitter uppe, oavsett om det är vinter eller sommar, har liten eller stor text. Mentaliteten att det är okej att stå på en plats bara för att polisen inte jagar bort en är inte okej tycker vi. Argumentet ”Vi stör ju ingen” är dessvärre inte heller hållbart, för regeln finns där av en anledning och även om det finns personer som inte gör det minsta avtryck så är det andra som gör/har gjort det. Och det finns inget som säger att just den som sköter sig kan strunta i reglerna. Sen har vi klassikern ”jag har stått här i många år utan problem”. Det gör det inte mer okej!

Nya tider nu

Tiderna förändras, vi är fler som rullar med husbilar nu och vi kan allt oftare läsa artiklar om att kommuner i Spanien förbjuder fricampingen helt, Kommuners regler överskriver default-reglerna. De har tröttnat på husbilister generellt, på nedsmutsningen, på lägren och på nonchalansen som visas.

När någon väljer att parkera på en plats där det inte är tillåtet får hela husbilscommunityn ett dåligt rykte, då det finns en anledning till förbudet, oavsett om vi förstår det eller inte. Det är respektlöst mot landet vi gästar när vi inte följer deras regler.

När någon väljer att nonchalera en ”parkering förbjuden-skylt” krävs det insatser av landets poliser för att jaga bort, resurser som kunde användas till att bekämpa viktigare brott. Och om polisen inte kommer betyder det ju inte att det är okej att stå där, de kanske bara är upptagna med viktigare saker.

När någon väljer att tömma ut sin gråvattentank där de står så påverkar det buskar, träd, vår gemensamma jord och den allmänna trivseln för alla omkring. I Sverige vet vi att det dessutom är förbjudet enligt lag. (I övriga länder känner vi inte till lagverket kring det.)

När någon väljer att tömma toakassetten bakom busken, eller göra sina behov och slänga papper i naturen påverkas hela vår jord på lång sikt och trivseln för andra på kort sikt. I Sverige vet vi att det dessutom är förbjudet enligt lag. (I övriga länder känner vi inte till lagverket kring det.)

Nej det är inte en vit blomma. Det är toalettpapper.

När vi fricampar

Eftersom den mesta fricamping faktiskt påverkar någon annan så gör vi så här när vi fricampar:

  1. fricamping sker endast där det är tillåtet (vi litar inte 100% på apparna med ställplatser)
  2. när vi fricampar plockar vi inte ut bord, stolar, grill eller markis
  3. vi plockar med oss allt skräp, så klart!
  4. vi tömmer självklart inte ut något grå- eller svartvatten i naturen
  5. vi nyttjar vår egen toalett, om vi mot förmodan skulle behöva göra våra behov i naturen gräver vi ner det och tar med oss pappret
  6. om vi inte förstår skyltar och regler så väljer vi en annan plats

Om vi alla följde reglerna tror vi att det skulle poppa upp flera nya ordnade platser att stå på med våra husbilar, högre efterfrågan kommer generera ett större utbud. Det blir då fler verksamheter som genererar inkomst till både landet och de som driver/jobbar på ställplatserna i de länderna vi väljer att besöka. Och de platser som finns där fricamping är okej får vara kvar.

Vi vill uppmuntra andra husbilister att respektera reglerna och den gästfrihet som visas samt lämna boplatsen som den var innan en kom! Vore ju fantastiskt om vi svenskar kunde bli ett föredöme för hur en ska bete sig när en rullar runt i en husbil!

Tolkning av översta bildens skylt

Jag tyckte ovan skylt var svårtolkad. Så jag frågade en spanjor.

Caravans/Carabanas syftar på både husbilar och husvagnar. Ibland används ordet Autocaravanas istället.

Förbudsmärket för husbilar är inte överstruket, vilket förvillade mig då de andra är det. Vår spanjor svarade att det betyder att du inte ens får passera skylten med en husbil. Så där är det alltså inte tillåtet att parkera husbilen.

Mikael har fotat skylten åt oss, tack!

/Anna & Roger