Garage­följetongen pågår än

Garage­följetongen pågår än

Roger vill gärna ha ett garage så han kan mecka med en (eller två..) äldre Alfa Romeo. Men det är inte så lätt att få till det där garaget dessvärre.

Vår arkitekt har legat i för att få fram förutsättningarna för oss, i onsdags hälsade han på oss igen och vi gick igenom våra alternativ.

Som utbyggnad av huset

Det har kommit en ny lag/regel som säger att inget får byggas närmare än 50 meter till tomtgränsen. Detta är absurt och förhindrar ju att något byggs över huvudtaget. De själva anser att denna regeln behöver ändras, men just nu är det 50 meter som gäller.

Förut var gränsen 10 meter vilket var tillräckligt svårt för oss då vår tomt endast är 30 meter bred. Men med nya regeln så finns det en öppning att vi kan få göra en utbyggnad av befintlig laglig byggnad, så länge det är minst 50 meter till grannens hus.

Därför är ett alternativ som arkitekten ska lägga fram att vi kan bygga garaget på södersidan, som en förlängning av huset. För vi har inga grannar som är närmare än 50 meter och den placeringen skulle bli väldigt bra.

Som vi önskat från början

Det andra alternativet som arkitekten ska lägga fram är att fråga om vi får bygga precis innan för grinden, som vi hela tiden önskat göra. Men att istället försöka sälja in det som förvaring av grejer till våra odlingar. För då anses det vara en jordbruksbyggnad, vilket förhoppningsvis beviljas.

Det kan hända vi behöver registrera oss som ”farmers”, men då får vi ta reda på vad som krävs för det. Och vad det innebär vad gäller skatter etc. Vi har ju inga planer på att sälja något som vi odlar så det är ju viktigt att vi inte gör bort oss.

Inget garage alls…

Om inget av ovanstående accepteras av kommunen kan vi inte bygga ett garage alls. Då får vi hitta en annan lösning, kanske hyra av någon i byn. Men vi håller tummarna för att det här ordnar sig, på bästa sätt!

Bilden visar Rogers senaste Alfa i hans senaste garage (i Sverige).

Publicerat:

i:

10 svar till “Garage­följetongen pågår än”

  • Ja det blir nog en Alfa som bruksbil när vi avslutar vår leasing. Kikar på en Giulietta just nu. Så oavsett garage eller ej så blir det troligen en Alfa på vår gård 🙂

 1. Så bra du fixar din blogg.
  Den där bilen borde ni väl ha nere i Portugal, den matchar ju till och med huset.
  Glad fortsättning på påsken 😀

 2. Det är just det där som är så klurigt många gånger när man bor i utlandet och är van med annat. Vardagliga bekymmer som måste lösas för att bli godkända. Femtio meter till gränsen är långt. Hoppas på en bra lösning för er del. Att vara farmer i Europa har också sina klurigheter med tillstånd och så vidare. Det gäller att tänka till och att ta reda på vilket jag förstår att ni är bra på.
  Snygg bil! En Alfa Romeo har jag aldrig kört men kanske jag hinner ännu. Vi sålde båda våra bilar när vi flyttade hit, Uffes mercedes och min Toyota Corolla. Nu åker vi kollektivt och när inte det fungerar tar vi taxi. Men vi bor i stan och inte på landsbygden. Bodde vi på landsbygden hade vi fått tänka annorlunda.
  Lycka till!

  • Ja vi gör inget utan att ha så mkt koll vi kan. Hoppas vi kan få ett garage där vi vill ha det. Ja Alfa Romeo gör snygga bilar! Ja här funkar det inte med kollektivt. Tack!

 3. Det är inte bara Sverige som har korkade regler. I Sverige tror jag det är 4 meter eller 20 meter till närmaste tomtgräns. Det klart att det måste finnas några regler. Men de måste vara logiska i olika sammanhang.
  Väl mött.

  • De där 50 meterna är verkligen inte vettigt, det måste vara något som missuppfattats någonstans på vägen tänker jag. Eller så är det regeringens sätt att tvinga folk att köpa ruiner istället för att bygga nytt kanske.

 4. Femtio meter till gräns det blir minst 110×110 meters tomten, grandiost o jobbigt o ta hand om. Som du skriver bör det ha blivit en tankevurpa på vägen från beslut till pränt 😬

  • Ja det är ju helt galet med 50 meter. Hoppas verkligen den regeln ändras, men framför allt hoppas jag vår arkitekt hittar en lösning för Rogers garage.

Translate »