Google Calender – kalender med många funktioner

Är du som jag var väldigt fäst vid din papperskalender? Du bär den med dig överallt och känner att du har hela ditt liv i den. Jag förstår dig, jag kände precis likadant tidigare. För visst har du med dig även din telefon överallt? Genom att använda Google Calender har du din kalender i mobilen och slipper att bära med dig två enheter. Dessutom kan du nå exakt samma kalender i datorn eller en annan enhet. Allt synkas i molnet (på nätet utan att du behöver göra något).

Har du provat Google Reader som jag skrev om i det här inlägget så vet jag att du har ett Google-konto. Det är nämligen vad som krävs för att börja använda Google Calender. Samma konto som du alltså använder till flera olika Google-tjänster. Har du inte ett Google-konto så skaffar du dig ett här

Gratis
Ja, Google Calender är en helt gratis tjänst!

Att ha flera kalendrar
Man skapar flera kalender för sina olika roller t.ex. en för sina egna privata och personliga aktiviteter och en annan för jobbrelaterade saker. Har man som jag flera olika verksamheter i sitt jobb kan en kalender/verksamhet vara rätt. Jag har min personliga kalender, min webbproduktionskalender, glasmästeriets kalender och lånebilens kalender. Dessutom har jag kalendrarna för ett par föreningar som jag är aktiv i. Vissa veckor blir det väldigt färgglatt i min kalender!

Publika kalendrar
Det finns en hel del publika kalendrar som man kan prenumerera på. Att lägga in en kalender med ex. Englands högtids- och helgdagar kan vara bra om man handlar med ett engelskt bolag. Du kanske vill se när NHL-matcher spelas? Finns en publik kalender för det också. Du finner de publika kalendrarna till vänster där det står ”lägg till” under ”andra kalendrar”. Där väljer du ”bläddra bland intressanta kalendrar”. Utforska lite bland de olika alternativen.

Dela ut kalender
Sedan delar du ut dina kalender till de som du tror har glädje av dina olika aktiviteter, ex. make/maka och barn. Kanske jobbkalendern ska delas ut till någon/några kollegor. Fotbollsklubben kanske också har en Google Calender med inplanerade träningar etc. Du ser alla kalender som du prenumererar på i din kalender. Man kan även tillåtas att ändra i andras kalendrar, det avgör den som delar ut kalendern till dig.

Kalendervyn
Man kan välja om man vill se dag/vecka/månads vy. Man sätter olika färger på de olika kalendrarna för att få en tydlig överblick.

Alltid uppdaterad
För mig och Roger är det toppen med ex. Vimle Glas kalender som en Google Calender. Vi kan båda ändra i den och vi har tillgång till den senaste versionen var vi än är. Jag kan sitta på kontoret och boka in ett jobb och 1 minut senare kan Roger kika in och boka in ett annat jobb utan att det är någon risk för dubbelbokningar. Samtidigt som man kan se vad som är planerat i de personliga kalendrarna så man inte bokar in byte av en vindruta en kväll när vi är bortbjudna t.ex.

Tillgång överallt
Eftersom din kalender ligger online (med dina inställningar skyddar du den från de som inte ska se den) och synkroniseringen sker automatiskt i ”molnet” så kan du nå den överallt! Du har den i din telefon, i din dator, i din jobbdator – ja överallt! Eftersom du synkroniserar t.ex. din iphone med Google Calender så har du tillgång till allt även om du inte är inom ett fungerande nät.

Uppgifter/Tasks
Man kan även lägga till uppgifter med påminnelser så man inte glömmer att betala in momsen eller skicka med ungarna en frukt till utflykten t.ex.

Synkronisering/integrering
Googles tjänster används flitigt i världen. Ofta är andra verktyg och program programmerade för att du ska kunna integrera din kalender i program där du behöver det. Exempelvis till iCal, Office och Androidkalendrar. Läs mer här om hur du synkroniserar med andra verktyg. https://www.google.com/sync/index.html

Koppla till WordPress hemsida
Genom detta plugin https://wordpress.org/extend/plugins/google-calendar-events/screenshots/ till din hemsida kan du få upp din kalender som ex. en widget. Att vara tydlig med ev. aktiviteter kan ju vara väldigt bra vid t.ex. lokalbokningar av en lokal eller vid planeringar av större projekt. Användningsområdena begränsas bara av vår egen fantasi.

Prova genast
Skapa dig din kalender på Google och börja använda den. Ge det en chans och skapa dig lite nya rutiner – jag är ganska övertygad om att du kommer att gilla det.

Till dig som använder Google Calender skulle jag vilja ställa frågorna: Vad tycker du är det bästa? Finns det något du saknar i funktioner? Svara gärna genom att kommentera till det här inlägget.

Har du haft någon glädje av det här inlägget hoppas jag du klickar på någon av knapparna nedan, som vanligt. Tack på förhand!

Publicerat:

i:

15 svar till ”Google Calender – kalender med många funktioner”

 1. Profilbild för Mimi Haptén
  Mimi Haptén

  Hej!

  Kan man dela sin kalender med någon utan att riskera att de också kommer in i mail?

  Mvh
  Mimi H

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Hej Mimi! Jag skulle bli mycket förvånad om det skulle underlätta att hacka sig in i mailen bara för att man kan komma åt kalendern. Du lämnar inte ut några sekretessuppgifter utan delar bara med dig en vald kalender. Men jag är inte kunnig på säkerhetsbitarna hos Google utan hänvisar dig vidare till Google för att få ett korrekt svar på den frågan.

 2. Profilbild för Eva
  Eva

  Hej!

  Jag har också börjat använda Googles kalender och tycker att det fungerar mycket bra. Jag delar behandlingsrum med 2 tjejer till och vi var sin kalender som vi delar. Lägger in mina bokningar via telefonen och vips syns det för dem också!

  Det finns en sak jag saknar då jag arbetar med behandlingar. Jag skulle önska att jag hade en bokningsfunktion för externa kunder som kunde göra bokningar direkt i kalendern (online). Testar för närvarande Boka direkt men det innebär att jag behöver hålla 2 kalendrar uppdaterade vilket är rätt struligt. Har frågat Boka direkt om det går att integrera med Google kalender men fått svaret att det inte går och det finns inga planer på att det ska gå i framtiden. Kan du tipsa om något bokningssystem som går att integrera med Google kalender skulle jag bli otroligt tacksam.

  Hälsningar Eva

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Hej Eva! Välkommen hit 🙂
   Tyvärr känner jag inte till något sådant bokningssystem. Det kanske finns som tillägg om du har en hemsida byggd på WordPress, men jag är inte säker.
   Kanske någon läsare här vet?

 3. Profilbild för Tommy. Bohman
  Tommy. Bohman

  Hej!

  Om man har en bokningskalender för en förenings träningslokal, måste alla skapa sitt eget konto för att sen dela med bokningskalendern? Efter att den sistnämnda har tillåtet delning.

  Eller går det att få alla att enbart logga in och boka direkt i föreningens bokningskalender?

  Hälsningar
  Tommy Bohman

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Hej Tommy. Är det en Google Kalender ni använder?
   De som ska använda den måste ha ett gmailkonto och rättigheterna för kalendern måste vara rätt inställda / användare.

   1. Profilbild för Tommy Bohman
    Tommy Bohman

    Hej igen!

    Vi använder inte Google kalender ännu. Har skapat ett konto och försöker lära mig den. Kalender skall vara tillgänglig för alla som vill boka träningslokalen och som bor på olika håll.

    Om jag fattat rätt så borde det väl vara enklast om jag lade upp alla användare i kalendern. Att mail sen går ut till dessa så att de kan skapa sig ett eget konto. Att de modifierar det efter anvisningar och kopplar det till huvudkalendern. Därefter borde alla kunna se allas bokningar. Kan detta stämma?

    Hälsningar
    Tommy Bohman

    1. Profilbild för vimleanna
     vimleanna

     Jag är inte en mästare på inställningarna för offentliga kontra privata kalendrar. Men prova med det du skrivit och se hur det funkar. När du får allt att funka så kan du börja meddela de som ska vara med. Lycka till o God Jul!

 4. Profilbild för Per
  Per

  Det går att dubbelboka i Calendar, vilket är synd. I min arbetsgrupp har vi gemensam kalender för bokning av rum och om man lägger in ny bokning t ex via iphone, är det lätt hänt att man bokar redan upptagen tid.

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Då har vi haft tur. Kanske är större risk när man är många som har tillgång till kalendern. Tack för din kommentar Per!

 5. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Tack snälla för ”hjälpen” – har använt outlook länge o har då vant mig vid olika färger. Tänkte nästan inte byta till google bara för att jag inte fick till färgerna, trots att det var just åtkomligheten jag ville ha.

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Roligt att du gillart 🙂

 6. Profilbild för Paulina
  Paulina

  Hej! Jag har svårigheter att skriva ut kalendern.. jag får inte hela dagens timmar utan bara fram till klockan 17.00 när jag skriver ut. Finns det någon inställning så att det går att ändra? Mvh Paulina

 7. Profilbild för Tim
  Tim

  Det är svårt att använda Googles kalender när man är många som ska ha tillgång till den från olika IP adresser, då blockerar google användarna för de tror att någon hackat sig in på kontot, det är synd på en annars väldigt bra kalender. Google själva förstör funktionaliteten med den !

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det var ju tråkigt att höra att det är så, men bra för alla att veta och ta ställning till så tack för din kommentar!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.