Vad hörs från husbilen

Hörs ljud från andra husbilar?

Det som förvånat oss mest med husbilslivet är att allt är så lyhört. Det verkar också som att alla inte tänker på det, eller bryr sig, för ibland kan det vara väldigt privata saker som hörs.

Det kan säkert variera från husbil till husbil. Vi kan ju bara reflektera utifrån våra förutsättningar med vår Frankia, 2018 års modell.

Vad hörs från andra husbilar?

Generellt så hör vi väldigt lite från andra husbilar, i alla fall på kvällen när alla gått in och stängt om sig. Visst finns det vissa ljud som tränger igenom ändå, men vi kan ändå tycka att om fönster är stängda och det är 3-4 meter mellan bilarna så hör vi i princip inget från grannen.

Vi kan höra när skåp smäller, när det inte är dämpade luckor. TV-ljud kan också gå igenom, tänker då det händer att det nog är personer med dålig hörsel som har ljudet högt inställt. Musik spelas högt, särskilt i vår egen bil emellanåt. Det hörs så klart igenom de tunna väggarna. När det städas hörs det också, för dammsugarens munstycke slår in i möbler och det verkar fortplanta sig för det hörs ljudligt ihop med det brummande ljudet.

Det värsta vi har hört från stängda husbilar är när det bråkas. Höjda röster som tränger igenom det mesta. Det känns väldigt privat och något vi inte vill höra. Och skällande ensamma hundar, skär i hjärtat,

Privata ljud hörs oftast inte

Fisar, rapar, toalettbesök, snarkningar och sex. Det hörs som regel inte emellan bilarna. Alltså när allt är stängt. Men om fönster och dörrar är öppna så hörs allt. Alltså allt. Detsamma gäller sånt som sker på uteplatsen. Allt som sägs där hörs. Så det blir lite tokigt när det pratas om sånt som inte är för allas öron. För det blir för allas öron då.

Sen är det också så att även om en själv har stängt sina fönster och dörrar så rör sig kanske folk på utsidan. Och då hörs det som händer inne i bilen om det är lite högre ljud. Vi har hört snarkande och kärlek (inte i samma bil!) när vi passerat.

Summa summarum

Vi har okända grannar när vi står på campingar, parkeringar och ställplatser och vi bjuder varandra på alla möjliga ljud på dagen, då dörrar och fönster är öppna och vi lever utanför bilarna. Det är rapar, fisar, hostningar, gräl, musik och pussar. Alltså livets ljud. Det är sällan vi störs av andras ljud, för de flesta är väl fullt medvetna om vad som hörs och inte.

Hänsyn tas normalt till andra på boplatsen, även om det så klart finns undantag. Bästa sättet att slippa andras ljud helt och hållet är att hitta en egen liten yta. Och visst är det fantastiskt att en kan välja vad som passar en själv bäst.

Visst är det lyhört, det är en av de få nackdelarna med husbilslivet! Men det går att välja att lyssna eller att sätta dövörat till.

Vad har du hört från grannen? Dela gärna med dig!

Bild från trädgården hemma-hemma

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

8 svar till ”Hörs ljud från andra husbilar?”

 1. Profilbild för Bobby
  Bobby

  Vi har precis köpt en sprillans ny husbil (Casado A461) och efter att ha googlat så hittade jag eran blogg. Prenumererar nu på den och håller på att gå igenom alla tidigare blogginlägg, väldigt bra får jag säga.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att höra att vi kan ge er tips och inspiration, tack Bobby!

 2. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Finns de som husbilen så att de ska komma från barnen en stund. Blir det för mycket dunkande (sex) , så fråga på morgonen om de hög ved

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det kan ju vara ett bra sätt att få lite tid för sig själva genom att åka ut med husbilen.

 3. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  BRA inlägg, som vanligt, du är suverän. Vi har sällan blivit störda, det enda som varit ett problem är skällande/gråtande hundar. Vi som bor permanent anser ju att alla måste få LEVA i sina hus 🙂 precis som folk som bor i lägenhet/hus. Älska, bråka, fira, ha kalas, osv. I rimliga mängder. Jag är lättväckt och sover oftast med öronproppar, även för att fåglarna kvittrar ibland 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack 🙂 Så klart alla ska få leva i sina bilar, det håller vi verkligen med om. Fåglarna kan faktiskt vara ett störande moment, hur fint det än är.

 4. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Haha ja isolering typ 36 mm ecoprim/cellplast är ju inte direkt någon ljudisolering såsom gullfiber men jäkligt mycket bättre på värmeisolering ????
  Ljud o oljud är då konsekvenser man får leva med, värst är ”gräljud” vilket jag kan tycka känns pinsamt, men som fd lägenhets innehavare och fd storstads bo ”blundar” för om det inte är uppenbar ”misshandel”, då om inte annars ingriper man, hoppas jag. Har dock aldrig varit med om de senare exemplen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja grälljud är verkligen både obehagligt och pinsamt ibland. Bra poäng om att lyhördheten faktiskt gör att det inte går att misshandla eller ”misshandla” utan att omgivningen märker det. Det har vi inte heller varit med om.

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.