höst i portugal

Hösten är officiellt här

Enligt tidningen Sul Informação är den Portugisiska hösten 23 september – 21 december i år. Här styrs årstiderna av sommar- och vintersolstånd samt vår- och höstdagjämning.

I Sverige styrs årstiderna av temperaturer. SMHI har en årstidskarta som visar att stora delar av landet fortfarande anses ha sommar. Hösttemperatur är det i Sverige då dygnsmedeltemperaturen är under 10,0°C, men ännu inte fem dygn i följd. 

Men här i Portugal är det nu alltså höst nu, trots att vi har temperaturer som på morgonen kan krypa ner till 14 grader men där vi fortfarande har över 30 grader på eftermiddagen.

I Portugal börjar vintern 22 december, så nu har vi tre månader med höst framför oss. Månader där jag bland annat hoppas få se massor av färg, kunna skörda egen kål, sallad och koriander igen samt äta granatäpplena som börjar mogna på trädet.

Hösten i Portugal

Jag har ju tidigare berättat att jag känner att hösten är på väg. Och nu är den här officiellt. Och det är tydligt faktiskt, trots att vi fortfarande har varmare än vad Sverige vanligtvis har på sommaren.

Jag har t.ex. redan haft på mig långbyxor en dag. Det var bara 24 grader i fredags och då frös jag.

Jag badar fortfarande i poolen, morgondoppet är underbart även om det är kallt (21 grader). Men det är ju kallare i luften (14-16 grader) så det är skönt att naken glida ner så ljudlöst jag kan och se solen sakta gå upp i öster. På dagen är det varmare i luften och då är poolbadet av en annan karaktär, med sköna stunder i solstolarna.

Vi har bokat service av vårt värmesystem, så vi vet att går igång smärtfritt när det är dags. Och vi ska snart ta ner pergolataket, vill få in ljuset i huset istället.

Regnet är nu välkommet, även om vi hittills bara fått 5mm. På hösten är nätterna fuktigare, daggen ligger kvar när jag kommer ut på morgonen. I prognosen framöver ser vi bara sol, sol och sol.

Sommartäcket är instoppat i garderoben. Sover fortfarande med fönstret på vid gavel hela natten och kurar gott under vintertäcket.

Odlingssäsongen är igång. Planer på vilka blommande växter som ska planteras pågår. Nyplantering av växter görs ju bäst när det är lite svalare och fuktigare så de kan etablera sig innan nästa sommarhetta.

Den här veckan njuter vi alltså av solen och sköna temperaturer, härdar inköpta pluggplantor och kurerar oss vidare från förkylningen vi drog på oss under Sverigeresan.

Översta bilden är från början av september och fotad med 35mm.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Hösten är officiellt här”

 1. Profilbild för Madde

  Hösten är helt klart min favoritårstid. Nu har även vi haft väldigt varmt ett tag, men luften är klarare. Har köpt lite hösttröjor o härliga färger och halsdukarna är framplockade även om vi kanske inte behöver dom riktigt än.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är glad jag inte behöver använda halsdukar och varma tröjor. Har en stor collagetröja jag använder som ytterjacka på vintern 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster

  Synd om dig som fryser vid +24
  Låter lagom att vintern börjar den 22/12 – helt i min smak =) i en drömvärld så skulle våren sedan komma 22/1
  Du ha en bra dag! Nu ska jag njuta av kaffe och en nygjord fralla- gick precis in till stan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä det är inte synd om mig alls 🙂 Men hösten är ju en acklimateringsperiod, från jättevarmt till kallare. Och då fryser jag lite i början. Vad gött med nybakad fralla, ha en fin dag!

 3. Profilbild för Anita

  Intressant att läsa om hur du uppfattar temperaturen och klimatet och hur du har förberett dig för hösten. Och … att du verkligen känner det som att det är höst. Din beskrivning av morgondoppet låter härlig, att se solen sakta gå upp i öster …
  Och flaskborsten levererar. Den är så snygg. Liksom den fina lilla fågeln. Och månen var ju riktigt läcker!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är häftigt hur kroppen vänjer sig. Nu vill den ha varmt för det är den van vid. Men snart så vänjer jag mig förhoppningsvis vid de lite kyligare temperaturerna så jag inte behöver frysa hela vintern här också som jag gjorde i Sverige. Flaskborsten är magisk! Efter denna blommningen ska jag beskära den igen så den kan börja få en trädform istället för en hängbjörk 🙂

 4. Profilbild för Ingrid

  Det är ganska skönt nu när man kan ta på jeansen och ”slipper” gå i shorts. Annars är inte hösten min årstid, men är det som den varit hitintills får det gå an.
  Ha en fin tisdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, jag älskar att gå i shorts! Detsamma Ingrid!

 5. Profilbild för Emma Ek

  Härligt att hösten infinner sig hos er, även om den verkar vara rätt annorlunda mot svensk höst..^^
  Själv tycker jag att allt som överstiger 20 plusgrader är hemskt, så svensk höst och vinter är alltid mer än välkommet för min del.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag uppskattar värmen här, eftersom det är så torr värme. När det blir fuktigt på höst/vinter så tycker jag alltid det är för varmt, eftersom det är fukten jag reagerar på. Skrev om skillnader på temperatur och temperatur i detta inlägget om du är nyfiken.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Hösten är ändå en härlig årstid! Vi hoppas på ytterligare några fina dagar när vi kommer hem om ett par veckor. Nu när vi vaknade i norra Italien var det för första gången sedan Moseldalen dags att leta fram en långärmad tröja på morgonen och vi hade 14 grader i husbilen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det absolut, har alltid gillat hösten. De kyligare mornarna är ju ett tydligt tecken på ny årstid.

 7. Profilbild för Znogge

  Jag måste säga att er höst låter betydligt mer tilltalande än den svenska men länderna ligger så olika. Det som är höstväder hos er verkar vara varmare än vad vi hade i somras men ni har så klart anpassat er till temperaturerna och dess växlingar. Fortfarande har ni en del att skörda vilket låter mycket tilltalande 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo så är det ju. Nu ska vi börja med nästa odlingssäsong och hoppas på många kilo till innan årsskiftet.

 8. Profilbild för Marianne

  Här har det som kallast varit 8 grader, det var i helgen, men på dagarna är det 19 och uppåt, samt alltid blött av dagg på morgnarna.
  Jag gillar höstens stillhet med klar frisk luft och naturens förvandling med vackra färger.
  Buskskvättan är söt den har jag inte fått se än, eller åtminstone inte vad jag vet, de är ju så snabba.
  Varje gång jag hör namnet hör jag också alltid syrrans skratt inom mej då hon fick klart för sej att det faktiskt fanns en buskskvätta och inte var ett påhitt, var det inte Hasse och Tage som skojade om den?
  Ha en fin inledning på hösten
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att du har goa temperaturer än så länge. Gillar buskskvättan, har inte en aning om skämt om den, kände inte till fågeln innan vi flyttade hit. Detsamma, kram

 9. Profilbild för Mamma C

  Barnbarnen sa idag när vi var vid havet att (vi) farmor och farfar fortfarande har sommar.
  Men jag tycker att luften här hos oss har ändrats till höstluft även om vi kan sola och bada om dagarna.
  Vår temperatur har bara sjunkit ner till 19 grader om natten ännu. Så vi sover med vidöppet fönster med. Något täcke har inte kommit fram ännu utan det är bara påslakanen fortfarande.
  Ha en fortsatt fin tisdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu är det höst 🙂 Visst solar och badar vi också, temp gick upp till 32 idag och ska bli varmare i helgen. Sen sjunker det under 30 enligt prognosen. Ni har nog alltid varmare nätter än oss i inlandet. En fin onsdag önskar jag dig!

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Lite annorlunda höst mot hur det är här men allting är relativt och ni märker ju skillnad. Det måste vara skönt med svalare nätter så att ni kan få in lite svalka på nätterna. Härligt att kunna fortsätta njuta av sköna poolbad ett tag till.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har ju alltid svalare nätter, det kan skilja 25 grader på ett dygn. Gillar verkligen att kunna andas på natten 🙂 Ja nu badar vi flera gånger per dag, så söknt.

 11. Profilbild för Susjos

  Vilken underbar fullmåne! Låter som ni har ett skönt väder, och så underbart att kunna bada naken i er varma pool! Fortsätt njut av den fina varma hösten hos er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt väder. Morgondoppet är det bästa på hela dagen.

 12. Profilbild för Hanneles bibliotek

  Älskar hösten, här i Loire-området är det +26 grader 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt, vi nådde 32 innan det vände 🙂

 13. Profilbild för Ajli

  Mmmmmm, låter underbart tycker jag! Jag är en knäppis som älskar när det är DÖÖÖÖÖÖVARMT, men höst i Portugal låter också ljuvt. Skulle ej tacka nej!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att du gillar värme! Samtidigt.. du bor i Umeå, så jag utgår från att du älskar kyla och snö också 🙂 Välkommen!

 14. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det är lite ordning och reda med årstiderna, på iberiska halvön för årstiderna i Spanien är detsamma. Visst anpassar en sej efter värmen. Första vintern i Spanien tyckte jag spanjoren var tokiga som gick i tjocka ytterkläder och pälsklädda stövlar medan jag gick i solklänning. Nu är skillnaden inte riktigt lika stor, även om det aldrig kommer ett par vinterkängor på mina fötter. Jag har för mej att min mor alltid sa att en ska frysa in hösten och svettas in våren. Kanske ligger det nåt i det 🤔

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tjocka ytterkläder och pälsklädda stövlar hoppas jag inte att jag behöver på vintern här! Mor hade säkert rätt!

 15. Profilbild för Lillan Kind

  Ja nu är det höst även om det inte riktigt känns så. Här har vi fortfarande finare sommarväder än vi hade i juli och augusti. Men det låter förstås ännu skönare i Portugal. Så underbart att ni badar i poolen fortfarande och har det så varmt om dagarna😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här har vi också jättefint väder, ska bli 37 grader nu i helgen. Underbart! Och roligt att ni har fint väder i Sverige.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.