Hur är vädret nu?

Det är den vanligaste frågan vi numera får från vänner och kunder i Sverige. Vädret är underbart, men hösten är på väg.

Sommaren är officiellt slut i Portugal också, men vi har väder som om det vore ljuvliga sommardagar i Sverige. Jag förstår att det är kyligt och regnigt i Sverige, så det är väl därför vi ofta får frågan om hur vårt väder är just nu.

De senaste dagarna har prognosen hotat med regn, vi sett stora pölar på vägarna omkring oss och tunga moln passerade i synfältet men inte över oss. Vi fick totalt 2,8 mm under de två dagarna, så vattna har jag ändå behövt göra.

Tecken på att hösten är här

Vi upplever inte att sommaren är slut eftersom det fortfarande är så ljuvligt klimat. Men lite skillnader har vi märkt redan.

Temperaturen ligger under dagen på 28-32 grader och solen skiner från en klarblå himmel, så det är några grader svalare. De sista mörka timmarna innan solen kommer på morgonen är temperaturen nere på runt 15 grader. Det är tillräckligt kallt för att daggen ska lägga sig på biltaket. Solen värmer upp igen, men det tar några timmar så det är fortfarande under 20 grader fram till 10-11. Men sen går det fort upp till knappt 30 grader. På eftermiddagen är det fortfarande varmt, särskilt om det inte blåser alls, tills solen går ner vid 19:30.

Det känns i vindarna att det är friskare luft som kommer in över land. Det är något högre luftfuktighet samt att det första kraftiga regnet har kommit och passerat (i förra veckan).

Det är mer intressant att kolla väderprognosen nu, för risken finns att det kan bli annat än sol. Lite mer opålitligt väder alltså.

Det börjar så smått grönskas, framför allt på oönskade ställen i trädgården. Alla fält omkring oss är fortfarande gyllene.

I sålådorna ligger fukten kvar på morgonen från kvällens vattning. Vissa växter har jag behövt vattna två gånger per dag under heta sommardagar, det gör jag inte längre.

Fönster kan stå öppna på ventilationsläge hela dagen. På sommaren är allt stängt dagtid.

Inomhustemperaturen är behaglig hela dagen. Fläkt behövs mycket sällan och den mobila AC:n (som vi använt 4 kvällar i sovrummet i sommar) har vi ställt undan.

Solen står lägre, tiderna för när skuggan faller på våra favoritplatser är ändrad.

Långa mysbyxor på kvällen ibland istället för shorts dygnet runt.

Det finns säkert många fler tecken på att hösten är på gång, men dessa har i alla fall jag noterat. Att husbilsvännerna drar sig söderut är ett väldigt tydligt tecken på att hösten är kall och blöt i Sverige, här njuter vi av varma solstrålar ett tag till.

En fullständig väderrapportering kommer i början av varje månad, så håll utkik efter dem om du vill veta mer detaljer kring temperaturer, vind, regn och luftfuktighet.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Hur är vädret nu?”

  1. Profilbild för Marita
    Marita

    Förstår att ni har varmare, men vi är på Öland i strålande solsken och 18 grader, så det är inte så eländigt än. Däremot hemma är det lite svalare. Vi luffar runt ett tag till härnere ????????

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Låter som riktigt härligt väder även på Öland. Låter skönt att hänga där!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.