inför skattedeklaration.

Inför skattedeklarationen i Portugal

Vi är skyldiga att deklarera i Portugal, eftersom vi bor här. Här lite information vi tagit reda på – inför skattedeklarationen i vår.

Eftersom vi har ett svenskt företag och tar ut svenska löner behöver vi deklarera i Sverige men alltså också i Portugal eftersom vi bor här. Eventuella vinster vid försäljning av aktier t.ex., beskattas i landet som en bor, alltså här i Portugal för oss. Vi är också skyldiga att betala fastighetsskatt för vårt hus här i Portugal.

Med vår NHR-status behöver vi inte betala skatt i Portugal för inkomster som intjänats utanför Portugal, vi behöver inte heller betala mellanskillnaden mellan svenska och portugisiska inkomstskatten om det visar sig att vi betalar mindre i Sverige än vad Portugals skatteregler säger. Därför bra att vi faktiskt ansökte och beviljades med NHR-status.

Verifiering av verifikat

Vi har ett NIF-nummer, det numret anger vi när det efterfrågas i affärer och när vi köper tjänster av olika slag. Företagen är tvungna att meddela Finanças vad vi betalat i moms för specifika varor och tjänster. Dessa inköp är viktiga vid deklarationen. Exakt vilka varu- och tjänsteinköp som är avdragsgilla vet jag inte och inte heller vilka belopp och uträkningar som används. Men nedan bild visar en månads inbetalning för leasing av personbil. Vi betalar €239,- till Leaseplan, varav 29.87 är moms. € 4,48 är summan som vi kan dra av i deklarationen.

Alla verifikat som är registrerade på Finanças behöver verifierade av varje enskild person innan deklarationen kan göras. För att komma till rätt sida via nedan länkar behöver en vara inloggad på Finanças portal.

Här kan jag se den totala avdragsgilla totalsumman

Här verifierar jag verifikaten

När det är dags..

Eftersom det är risk att göra fel och detta känns väldigt viktigt har vi tagit kontakt med en revisor som ska hjälpa oss när det är dags. Tiden för den årliga deklarationen av inkomstskatt saker samtidigt i Sverige och Portugal, alltså i februari – maj.

Först gör vi deklarationen i Sverige och ser också till att allt är verifierat på Finanças för föregående år. Därefter kontaktar vi revisorn igen så han kan göra våra deklarationer.

Kostnaden för att få hjälp med våra deklarationer är €276,88 inkl VAT per person.

ACOQ heter firman som vi pratat med och det kändes informativt och bra. Vi kommer kontakta dem igen när det är dags. Och när vi gjort vår första deklaration blir det så klart ett inlägg om det!

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Publicerat:

i:

,

Vädret

Ourique, PT
23°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.