bunkar i Båstad

Hur släppa kontrollen och bara göra?

Det är en vanlig fråga vi får. Hur släpper en kontrollen kring hem, jobb och ekorrhjulet? Vi kan inte svara, men vi kan fråga motfrågor.

Önskar vi hade ett svar på frågan om hur en släpper kontrollen. Att vi hade ett svar som funkar för alla. Men så klart är det inte vi som ska ge dig svaret utan det hittar du inom dig. Fast lite hjälp på vägen bidrar vi gärna med om vi kan!

Ofta är det så att en fastnar i sina tankar. Eller fastnar i ett beteende och bara låter hjulet snurra på. Vi har inga utbildningar för att coacha dig, men vi har vår erfarenhet från alla våra egna livsprocesser. Och den bjuder vi gärna på. I det här inlägget kommer du få lite frågor att bearbeta, om du vill. Inlägget inspirerades av ett härligt mejl vi fick från en läsare.

Tid & mörker

Ge gärna varje fråga mycket tid. Om du känner att du inte kommer vidare med en fråga så kan du ju låta den ligga och gro till en annan dag och istället ta en annan fråga.

När vi analyserar såna här frågor så sitter vi gärna skönt och dricker något gott.

Det får gärna vara mörkt omkring, så alla intryck hålls på avstånd. Lite levande ljus är ju väldigt rogivande nu när mörkret sakta kommer krypande.

Bjud in ditt team till brainstorming. Familj, vänner eller kollegor. De som du känner att du vill anförtro dina tankar åt. Bara personer som du kan vara dig själv med och som inte ger dig förmaningar eller hindrar din fantasi. Och definitiv inte människor som besannar dina farhågor och rädslor. De hör inte hemma i den här processen.

Låt fantasin flöda friskt, allt är tillåtet.

Kanske du vill leva som en gris? Äta, sova och kela hela dagarna. Dessa grisar bor på Pannkaksladan i Höganäs.

Lite frågor att besvara

Skriv gärna ner dina svar till frågorna. Det förstärker ditt svar i ditt minne och det hjälper dig också längre fram i processen att ha något att gå tillbaka till.

Vad gör dig glad och lycklig, när mår du som bäst?

Kanske den enklaste frågan tänker du. Men det är nog den svåraste tänker vi. För oss tog det lång tid att komma fram till att friheten var det som vi mår bäst av. När du spaltat upp din familj och dina vänner så tänka ett varv till. För dina nära vänner och din familj har du kvar oavsett vad du gör för förändringar i ditt liv. Och tänk också hur många nya vänner du kan få igenom att göra en förändring.

Sparar du idéer som poppar upp?

Eller slår du bort dem direkt ifall de inte är applicerbara här och nu? Om de känns orealistiska kanske det är du själv som bromsar och genom att då slå bort tanken så blir det orealistiskt även om det kanske inte är det egentligen.

Vad är det som hindrar/begränsar dig?

Genom att identifiera det som stoppar dina drömmar eller planer så kan du aktivt arbeta dig igenom det. Ex på vanliga hinder är vissa personer, arbete, saker, bekvämlighet, pengar.. men det finns många andra svar på den här frågan.

Vad är det värsta som kan hända med den förändring du vill göra?

Det kanske är att du får leva på vatten och bröd i ett par månader. Eller att du får flytta hem till mamma och pappa en sväng. Men om det värsta som kan hända är att det var fel beslut, så är det inte farligt alls. För det går alltid att ta nya. Vad är det värsta som kan hända? Är det farligt eller kan du leva med det?

Hur kommer du må och känna när du genomfört det du vill göra?

Behöver du mål för att genomföra något? I så fall kan den här känslan vara din målbild. Vi arbetar inte med mål alls utan vi lever här och nu och njuter av det. Resan är målet brukar en del säga och det stämmer bättre på oss.

Låt processen ha sin gång

Hoppas du kan få lite distans till dig själv och dina låsningar genom att i lugn och ro besvara ovan frågor. Kanske de rent av leder till ett beslut som för dig i rätt riktning. Låt processen ta den tiden den behöver. Att forcera fram svaren kommer kanske leda dig på en omväg. Å andra sidan kanske den omvägen är nödvändig, och det är också okej. Dessa frågor har varit väldigt viktiga i våra processer och om de hjälper dig får du väldigt gärna berätta det.

Detta är din process, vad andra skulle göra för val är inte alls intressant. Försök slå bort andras reaktioner och förväntningar. Det är ditt liv. En dag är du död, men idag och alla andra dagar lever du.

Lycka till!

Bilden överst är en bunker i Båstad (tack Malin för historielektionen). Du sitter väl inte i en bunkar och tar skydd från alla intryck? 

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

6 svar till ”Hur släppa kontrollen och bara göra?”

 1. Profilbild för Eva

  Tack! Jag ska sätta mig ner och försöka besvara frågorna nån kväll framöver. Dock vet jag vad det är som stoppar oss idag. Tonåringar. Men, en dag kommer även de ha flyttat hemifrån och då kan det vara skönt att redan ha processat många av de saker som håller oss tillbaka – arbete, vad andra ska säga, vad händer om…. Precis som Du skriver är det vårt liv vi ska leva. ❤️

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja hemmavarande barn har sin tid, men härligt att du ändå tror du har glädje av att starta processen.

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Hörde en gång en föreläsning av en teknisk avdelning i en kommun här i Sverige. Kommuner (och andra arbetsgivare) har ju ofta en benägenhet att krångla till saker och ting. Men den här avdelning gjorde en egen riskanalys som jag gillade. Denna riskanalys har funnits med mej många gånger. Både då jag jobbade, men även i privatlivet. Riskanalysen består av två frågor ;
  Kan någon dö om jag genomför det jag tänk?
  Kan jag få sparken?
  Är svaren nej på båda frågorna så är det bara att köra.

  Det där med att få sparken… I privatlivet har jag där tänk ”få sparken i olika relationer” och kommit fram till att av mina nära är jag älskad. Oavsett.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Väldigt bra frågor och tydlig riskanalys! Jag håller mig nära dig, oavsett vännen.

 3. Profilbild för Christel

  Vilket fantastiskt inlägg och så användbart och till hjälp tror jag. Jag vill passa på att tacka för att vi fick träffa er under några härliga timmar i Höganäs. Jag är så glad för det och hoppas att det blir fler gånger. Kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack själva, en riktigt trevlig förmiddag! Gör vi gärna om 🙂 Och roligt om inlägget kan komma till användning.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.