hönan eller ägget

Kom hönan eller ägget först?

En evigt diskuterad fråga, men det rätta svaret är hönan. I alla fall i söndags.

I lördags bodde vi en natt på en grönsaksgård i Klippinge, Danmark. De har en massa ekologiska hönor, frukt och grönsaker. När vi kom köpte vi en del grönsaker, som vi sen åt till middag.

Det var majskolv som vi ”skalade” och sen kokade. Skalade och tärnade rödbetor, som också kokades. Tomater och så klart aioli kompletterade vår enkla men goda måltid.

När resterande av grönsakerna skulle flytta in i kylen hittade vi en vitkål som behövde strimlas ner och omvandlas till sallad.  Hittade också några svampar och ett halvt broccolihuvud som sett bättre dagar.

När vi ätit upp vår middag och fräschat upp innehållet i kylen hade vi en väldigt stor skål med grönt som vi ville ge till hönorna som har sin hage intill oss. Och det fick vi gärna göra sa vår värd. Hönorna hade gått och lagt sig men jag hällde ut allt grönt rens i hagen.

Återvinning på bästa sätt

Älskar att köpa (och odla) grönsaker, njuta av den fantastiska smaken av det som fått växa och mogna färdig på plantan och sedan ge tillbaka resterna rätt in i systemet. I det här fallet är jag övertygad om att det används hönsgödsel till att ge de stora ekologiska odlingarna näring.

ekologiska grönsaker
Ljuvliga ekologiska grönsaker

Igår vaknade jag kl. 5 av de lyckliga hönorna som tackade för maten, eller om de gnällde för att det tagit slut kanske. Jag vet inte. Kan inte kuckelikuspråket. Men pratade gjorde de definitiv! Till slut gick jag upp och såg då några enstaka hönor spatsera omkring där jag hällt ut våra rester, och maten var slut!

Först vid 10-tiden serverades frukosten, som vanligt, och det är då ägget kommer på bordet. Roger äter nämligen gärna ett ägg till frukosten.

Så jo, igår kom definitivt hönan före ägget! Och trots att det blev en väldigt tidig morgon kändes det fint att få vara en del av systemet när vi bodde på Nørbys Grønsager.

Översta bilden är från Pixabay då hönorna inte alls ville vara nära mig när jag skulle fotografera dem.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

2 svar till ”Kom hönan eller ägget först?”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Hönor (och tuppen) har en förmåga att låta. Ofta. Och mycket. Vem som kom först har jag inte frågat men får ta och göra det till helgen när vi ska till vår äldsta dotter. De har höns. Flera stycken. Men två av den är riktigt trevliga. Det är Solveig och Greta och av rasen Svart maran ?
  Härligt när spillet går tillbaka i det ekologiska systemet!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Här verkar det bara varit hönor, för det var ingen som gal. Ja det känns skönt att få spilla tillbaka 😀 Det blir en helg i mysets tecken då förstår jag.

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.