Hur tar en sig ett nytt liv?

Hur tar en sig ett nytt liv?

Efter att vi tagit beslutet att göra denna förändringen i vårt liv, att flytta in i en husbil, så började SVT sända Kalles sex liv.

Kalles uttryck blev något jag starkt relaterade till. Ett av dem blev även ett av våra Varför, varför vi gjort den här förändringen. Umgås istället för att förgås.

Nu när vi lever detta livet har de börjat med uppföljaren Kalles & Britas sex liv. Vi har ju väldigt dålig koll på TV så blev väldigt glad när jag såg en story från en vän om denna uppföljare.

Och jag hann inte mer än att kika några minuter förrän jag igen fick samma känsla. Jag kunde relatera till längtan och beskrivningar. Britta uttrycker i avsnittet ”Hur tar en sig ett nytt liv?”.

Hur tog vi oss det nya livet?

Jag tänker att processen för att göra stora förändringar i livet är väldigt individuellt. Men här är några faktorer som vi tycker är viktiga i våra processer.

Lät fröet få växa

Stänger inte ute de där små fröna när de dyker upp, utan välkomnar dem och låter de ligga där i medvetandet tills det är rätt läge att ta beslut.

Fröet är den första tanken. Den som är så lätt att slå bort för att ”jag kan inte”, ”jag vågar inte”,  ”jag har inte råd”, ”det är inget för mig”, ”Vad ska grannen tycka”. Tänk istället ”Varför inte?” Eller ”Kanske det”. Då försvinner inte fröna med vinden, utan landar någonstans i ditt medvetande. För att kanske dyka upp igen.

Bara gör det

Som personen (har glömt vad hon heter) de träffade i det första avsnittet sa:

Man bara gör det!

Och ja, så känner jag också. Bara gör det! Analysera inte sönder det. Om du känner att en förändring bör göras, oavsett anledning, bara gör det. Ja, det är väldigt lätt att säga, särskilt för oss som inte drabbas av hinder i vår tankeprocess när det är förändringar på gång. Men det är ändå så vi tog oss det nya livet. Vi bara bestämde oss, vi gör det!

Ventilerade inte med alla andra

Vi pratar inte med människor till höger och vänster om våra tankar, våra tveksamheter och farhågor – för de kommer besannas av många och därmed bli det största hindret för oss att ta oss vårt nya liv. Att ta stora steg i livet är något som är utanför normen, och något som inte kommer att accepteras eller gillas av alla. Så vi tar besluten först sen berättar vi.

För vi bryr oss inte om vad andra tycker. De ska inte leva vårt liv. Vi vill inte lämna över styrpinnen av våra liv till någon annan.

Inspireras av likasinnade

Klart en vill prata av sig, ventilera och diskutera. Men vi gör det med andra som redan gjort resan eller som är lika öppna till förändring som vi är. Som aktivt tar nya beslut när lusten faller på. Som lever det livet vi vill leva. För då hjälper det oss att se möjligheterna, inte problemen. Det inspirerar oss och banar vägen för oss att ta oss det nya livet.

Att ändra sig är inte skamligt

En sak jag tror är ett hinder för många är att det finns risk att en ångrar sig och då dyker det upp skam för att fel beslut fattats. Så resonerar inte vi.

Vi tänker att livet inte har ett begränsat antal beslut för oss var och en, utan det är fritt att ta nya beslut precis så ofta som vi vill. Ingen har ju någon som helst aning om vad som sker i framtiden, så hur ska en kunna ta med det i beslutsunderlaget.

Och vi vill tro att varje beslut vi tar är det bästa i det läget vi är i när beslutet tas. Med den information och erfarenhet vi har tillgängligt då. Så. Om det visar sig i ett senare skede, med annan erfarenhet i bagaget, att det finns nya beslut att ta så gör vi det.

Vi ångrar inte beslut vi tagit utan vi tar istället gladeligen nya och ser fram emot den förändringen.

Bilden är från nattens sovplats, en parkering utmed kusten i Göteborg, nära vänners hus där vi spenderade kvällen med god middag och härliga samtal.

/Anna

Publicerat:

i:

20 svar till ”Hur tar en sig ett nytt liv?”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Ni har tagit ett helt rätt beslut,att bo på heltid i en fin Bobil!

  Ha det så gott när ni drar söderut 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det känns så!

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Det är skönt att man kan ta ett beslut. Skulle det bli fel får man ta ett nytt beslut. Det är ju egentligen inte svårare än så.
  Att vela, att undra och fundera tror jag skapar en inre stress som gnager och inte alls är bra för oss.
  Tv-serien har vi inte sett men verkar sevärd så den får vi ta och kolla på!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Precis så, nya beslut är det ingen begränsning på! Gört!

 3. Profilbild för Lillan Kind

  Åh vilket bra inlägg! Det verkar som att vi resonerar ganska lika, men ditt resonemang är lite bättre utvecklat än mitt, t ex tanken om fröna. Jag står inför att ta ett livsavgörande beslut som inte bara påverkar mig själv, och som kan få stora och mindre bra konsekvenser i förlängningen. Så läste jag ”bara gör det”, och tänkte ”varför inte!”. Tack för en tankeväckare!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att denna text passade dig, och särskilt just nu!

 4. Profilbild för Agnes

  Åh ja! Bara gör det är något jag tänker mer och mer på och jag pratade med min man om din blogg nyligen. Tycker det är underbar det ni gör och det spelar in på våra tankar om att lämna Stockholm inom några år för ett enklare luv norrut.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad glad jag blir att ni blir inspirerade av vår blogg. Hoppas ni hittar er väg till ett enklare liv!

 5. Profilbild för Malin Lundskog
  Malin Lundskog

  Håller med dig i så mycket! Inte fråga vad andra tycker och tänker och bara göra! Funkar fenomenalt för mig också! Har inte sett programmet, men blir sugen på det nu. Ska bara … realisera en dröm först: skriva bok 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Bokdrömmen lever vidare här. En dag tar jag tag i det igen. Men nu fyller jag livet med intryck 🙂

 6. Profilbild för Deciree

  Det var väl klokt sagt. Man ska för det första inte bry sig om vad andra tycker brukar jag säga. Man ska göra det som passar en själv bäst, och det har ni gjort. Ha det fortsatt mysigt i er husbil ☺️?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja att bry sig om vad andra tycker kan vara väldigt destruktivt och inte alls leda en åt det håll som en vill. Vi myser på 🙂

 7. Profilbild för FREEDOMtravel

  Håller med om att man måste få lov att ändra sig! Man måste få prova. Hur ska man annars veta, eller ha en chans att göra ett bra val? Vissa erfarenheter kanske är bra, även om man inte väljer att fortsätta i samma bana. Men en annan sak, måste man idag säga ”en” istället för man? Jag har en känsla av att det är en genusgrej och att jag ”borde”, men det känns fel när jag skriver … 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Man måste ingenting. Men jag väljer att säga en istället för man eftersom jag inte pratar om män specifikt. Genom att skriva en så inkluderar jag de som inte identifierar sig som en man. Det blir könsneutralt och det känns bra för mig. Det är en vanesak. Jag har medvetet arbetat för att ändra mitt språk. För det känns rätt, men det är så klart en träningssak. Jag säger/skriver fortfarande ”man” ibland. men arbetar alltså för att ta bort det ordet helt ur min vokabulär. Precis som jag gör med ordet ”måste”.

 8. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Jättebra inlägg! Sedan vi träffades i rejält mogen ålder har vi försökt leva efter mottot ”Det enda man ångrar är det man inte gjort”.
  Skulle sedan ett beslut visa sig vara mindre bra har man fått en ny erfarenhet och får ta ett nytt beslut.
  Vi vill inte sitta i gungstolen och fråga oss; ”Varför gjorde vi inte det?”

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Det mottot känns igen 🙂 Jag har hört att äldre som dör aldrig pratar om ånger för det som de gjort, bara för det de inte gjort. Vi är så nyfikna så det är bara att försöka mätta nyfikenheten.

 9. Profilbild för Christel

  Med nyfikenhet kommer en långt, tack för det ordet, jag har aldrig gillat att skriva man! Konsekvenserna får en ta när de uppkommer!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja nyfikenheten är en härlig drivkraft. Vassego för ”en” 🙂

 10. Profilbild för Reiselinda

  Tycker ni har ett bra tänk och att man absolut ska ta sina egna beslut och sen ta nya om man det inte blev rätt! Att bo i husbil verkar väldigt rätt för er så långt dock! Tack för tipset om TV-serien, hade missat det då vi varit utan TV i fyra månader nu!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi gillar verkligen att rulla 🙂 Jag hade ju tur som blev tipsad om TV-serien, vi har inte haft TV sen vinter-OS. Men kan ju se på play om det är nåt vi blir tipsade om. Himla bra! Fast i Europa har vi kanske inte ens det.. om vi inte lyckas lura var vi är någonstans med vår VPN.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.