Efter att vi tagit beslutet att göra denna förändringen i vårt liv, att flytta in i en husbil, så började SVT sända Kalles sex liv.

Kalles uttryck blev något jag starkt relaterade till. Ett av dem blev även ett av våra Varför, varför vi gjort den här förändringen. Umgås istället för att förgås.

Nu när vi lever detta livet har de börjat med uppföljaren Kalles & Britas sex liv. Vi har ju väldigt dålig koll på TV så blev väldigt glad när jag såg en story från en vän om denna uppföljare.

Och jag hann inte mer än att kika några minuter förrän jag igen fick samma känsla. Jag kunde relatera till längtan och beskrivningar. Britta uttrycker i avsnittet ”Hur tar en sig ett nytt liv?”.

Hur tog vi oss det nya livet?

Jag tänker att processen för att göra stora förändringar i livet är väldigt individuellt. Men här är några faktorer som vi tycker är viktiga i våra processer.

Lät fröet få växa

Stänger inte ute de där små fröna när de dyker upp, utan välkomnar dem och låter de ligga där i medvetandet tills det är rätt läge att ta beslut.

Fröet är den första tanken. Den som är så lätt att slå bort för att ”jag kan inte”, ”jag vågar inte”,  ”jag har inte råd”, ”det är inget för mig”, ”Vad ska grannen tycka”. Tänk istället ”Varför inte?” Eller ”Kanske det”. Då försvinner inte fröna med vinden, utan landar någonstans i ditt medvetande. För att kanske dyka upp igen.

Bara gör det

Som personen (har glömt vad hon heter) de träffade i det första avsnittet sa:

Man bara gör det!

Och ja, så känner jag också. Bara gör det! Analysera inte sönder det. Om du känner att en förändring bör göras, oavsett anledning, bara gör det. Ja, det är väldigt lätt att säga, särskilt för oss som inte drabbas av hinder i vår tankeprocess när det är förändringar på gång. Men det är ändå så vi tog oss det nya livet. Vi bara bestämde oss, vi gör det!

Ventilerade inte med alla andra

Vi pratar inte med människor till höger och vänster om våra tankar, våra tveksamheter och farhågor – för de kommer besannas av många och därmed bli det största hindret för oss att ta oss vårt nya liv. Att ta stora steg i livet är något som är utanför normen, och något som inte kommer att accepteras eller gillas av alla. Så vi tar besluten först sen berättar vi.

För vi bryr oss inte om vad andra tycker. De ska inte leva vårt liv. Vi vill inte lämna över styrpinnen av våra liv till någon annan.

Inspireras av likasinnade

Klart en vill prata av sig, ventilera och diskutera. Men vi gör det med andra som redan gjort resan eller som är lika öppna till förändring som vi är. Som aktivt tar nya beslut när lusten faller på. Som lever det livet vi vill leva. För då hjälper det oss att se möjligheterna, inte problemen. Det inspirerar oss och banar vägen för oss att ta oss det nya livet.

Att ändra sig är inte skamligt

En sak jag tror är ett hinder för många är att det finns risk att en ångrar sig och då dyker det upp skam för att fel beslut fattats. Så resonerar inte vi.

Vi tänker att livet inte har ett begränsat antal beslut för oss var och en, utan det är fritt att ta nya beslut precis så ofta som vi vill. Ingen har ju någon som helst aning om vad som sker i framtiden, så hur ska en kunna ta med det i beslutsunderlaget.

Och vi vill tro att varje beslut vi tar är det bästa i det läget vi är i när beslutet tas. Med den information och erfarenhet vi har tillgängligt då. Så. Om det visar sig i ett senare skede, med annan erfarenhet i bagaget, att det finns nya beslut att ta så gör vi det.

Vi ångrar inte beslut vi tagit utan vi tar istället gladeligen nya och ser fram emot den förändringen.

Bilden är från nattens sovplats, en parkering utmed kusten i Göteborg, nära vänners hus där vi spenderade kvällen med god middag och härliga samtal.

/Anna