Husbilens vikt är viktig, för om en inte följer reglerna kan det ge dyra böter och indraget körkort i värsta fall, vilket vi så klart vill undvika. 

Veta vilka vikter som gäller

För att kunna hålla oss till reglerna och inte riskera några påföljder håller vi koll på vilka vikter som gäller. Tidningen Husbil & Husvagn har skrivit en artikel om reglerna.

Vår husbil väger 3750kg utan utrustning, det är den siffran vi fick höra på mässan förra året innan vi köpte bilen. Men vi har köpt en husbil med utrustning som så klart också väger. Till ex markis, fler skåp etc. så det slutade med att det blev siffran 4250kg som hamnade på vårt blå registerpapper. Det är vad bilen väger olastad.

Men bilens totalvikt är 5000kg, vilket betyder att vi får lasta 750 kg

Husbilens vikt med marginal

För oss så känns det viktigt med marginaler, vi vill inte ligga precis på gränsen. Så ganska snart efter att vi flyttat in i husbilen och fyllt upp förvaringsutrymmena  vägde vi den, kommer inte exakt ihåg hur mycket vi hade i våra tankar då, men totalvikten var i april 4740 kg. Så ytterligare 260 kg att lasta om vi skulle vilja.

Vid ett par tillfällen har vi försökt väga husbilen igen, men då har vågarna varit avstängda. Men i slutet av juli kom vi till slut på vågen vid Gasklockan i Göteborg. Husbilens vikt är 4800 kg med färskvattentanken på 70%, dieseltanken ca 75% och oss båda i bilen.

Trafikverkets vågar hittar du här!

Axeltrycken är bra att veta

Vi vägde våra axeltryck när vi ändå var i farten, för rätt var det är så kommer det nog någon som vill veta vad vi har i boogie- och framaxeltryck. Så, det vet vi det nu också! 2900 kg resp. 1900 kg.

Bilden är på Uddevallabron som vi passerade i lördags.

/Roger