Intervju med Johan i Caldas da Rainha

Eftersom den här bloggen innehåller endast vår erfarenhet och vårt liv tycker jag det är kul att ge er en inblick i andra expats val.

Jag gjorde exakt samma sak när jag skrev om vårt liv som heltidsboende i husbil. Dessa intervjuer hamnar i samma kategori som intervjuerna med heltidare i husbil.

Johan är först ut att svara på mina sju frågor.

Vem är du?

Mitt namn är Johan Andersson, jag är 60 år (ung) , jag jobbar freelance inom offshore dykeri. Jag har flyttat till Portugal med min fru som gått i pension och har lämnat en vuxen son i Sverige. Vi bor i ett hus som vi köpt i A dos Francos (länken leder till en karta så du kan se var det ligger).

Vad lockade dig att flytta till just Portugal?

Vi ville till solen och värmen i Södra Europa, och efter ett antal semestrar i Spanien och Portugal valde vi Portugal. Vi reste mycket i Spanien, speciellt på Sydkusten men även runt Barcelona och in mot Toledo, och Spanien är ett underbart vackert land. Men Spanjorerna har ( pre Covid) blivit väldigt trötta på i deras ögon rika Nordeuropeer som kommer ner och köper hus i tillägg till alla turister. Samtidigt upplever vi Portugiserna som genuint välkomnande och de är i allmänhet inte negativt inställda till oss ”ny portugiser”. Vi tyckte dessutom att vädret är trevligare här på Silverkusten än vad vi upplevde i Spanien med sina ibland brutalt varma somrar. Portugal är helt enkelt lite mer ”lagom”. Att Spanien sen är något billigare att bo och leva i fick bli sekundärt.

Johan i sin Jeep

Varför hamnade du just där du bor? 

Vi började vårt Portugisiska äventyr i Algarve, utanför Alcantarilha, men visste redan sedan tidigare att det inte var turist / expat miljön där vi suktade efter. Vi hyrde en lägenhet i Abrantes, Portugals geografiska mittpunkt, och använde den som bas för våra husletar resor med området runt Peniche-Caldas-Nazare som centrum.

Vad har du lärt dig om Portugal efter att du flyttade hit?

Språket är en större utmaning än vi trodde från början och byråkratin är något som kräver massor med målmedvetet arbete. 

Finns det något som du önskar du visste om din stad och/eller Portugal innan du valde att flytta hit?

Jag önskar att jag i god tid innan flytten hade insett hur ”strikta” Portugiserna är när det gäller registrering av fordon och import av dessa. (Det tog mig 11 månader att få min bil godkänd)

Är det något som efter flytten visat sig inte stämma överens med bilden du hade innan?

Vi hade gjort ett rimligt bra förarbete så vår bild av Portugal som land stämde ganska väl överens.

Vad är det absolut bästa (om du bara får välja en sak) med att bo i Portugal, nu när du är vis av erfarenhet?

Vädret

Har du något tips till andra som funderar på att flytta hit?

Läs på, studera språket, ta hjälp när det behövs. 

Publicerat:

i:

2 svar till ”Intervju med Johan i Caldas da Rainha”

 1. Profilbild för Mikael
  Mikael

  Intressant!
  Gärna mer intervjuer-berättelser-upplevelser av denna typ.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gör vi väldigt gärna, men det gäller att hitta de som vill vara med 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.