Köpt en annan kurs i portugisiska

Vi köpte en dyr online kurs i januari men har inte kommit så långt, på grund av all grammatik i det programupplägget – provar en annan variant nu.

När tröskeln är hög så tar det ofta emot att ta sig över den. Exakt så är det med det den portugisiska kursen vi valde att köpa för snart ett år sedan. Att lära sig all grammatik är inte rätt väg för mig (och definitivt inte för Roger). Självfallet är grammatiken viktig, men tröskeln blir för hög och därför kommer vi inte vidare.

Learning should be about excitement, not work!

Michel Thomas

Jag har lärt mig mer på olika YouTube klipp än vad jag lärt mig på de kursavsnitt jag gjort hos Mia. Så när vi pratade med våra amerikanska vänner vi lärde känna här i Portugal i vintras, men som numera bor i Sverige, så berättade de om hur Michel Thomas Method hjälpt dem. Fick länk och där kunde vi höra några exempel på hur metoden fungerar och hur upplägget är. Vi lyssnade båda två och bestämde oss för att prova det. Tillsammans.

Priset är en bråkdel av vad vi betalade för det andra programmet, vilket jag har reklamerat så kanske vi kan få någon krona tillbaka, vi får se. För ett komplett program för portugisiska med Michel Tomas Method betalade vi €132,- (ordinarie pris är €152,- men det var nedsatt när vi köpte i förra veckan). Det finns många språk i deras utbud, så kolla in här om du är nyfiken.

Varför Michel Tomas Method?

Vi kan ännu inte uttala oss om detta är en bra metod eller inte. Men det känns bra. De tar ansvar för att vi som elever lär oss. De tar bort all vår oro över att lära oss, inga läxor alls och inga noteringar. Det tilltalade framför allt Roger men även mig. Jag noterar och pluggar mycket av det jag ser på ändra kanaler. Så skönt att inte behöva göra det även här.

Go from absolute beginner to confident speaker – all without books, homework or having to memorize anything. The Michel Thomas Method is the fastest and most effective way to learn a new language.

Från Michel Thomas Methods webbplats

Kursen fokuserar på att lyssna och prata. Det känns som rätt väg för oss.

Vi började kursen förra onsdagen och har gjort några avsnitt (5-10 minuter långa) varje dag sedan dess. Tillsammans.

Vårt upplägg

Varje morgon eller förmiddag avsätter vi tid att lyssna på några avsnitt. Vi gör det tillsammans. Stänger av allt som kan distrahera oss och fokuserar enbart på kursen.

I kursen så är vår uppgift att pausa när de säger ”and how do you say that” och då säga det som de förväntar sig. De hör inte vad vi säger och de rättar oss inte heller. Vi bara pausar deras ljudfil enligt instruktioner. Vi säger då, både jag och Roger, en i taget, och som först varannan gång, det som ska sägas. Sedan trycker vi på play och lyssnar vidare. Då hör vi två inspelade elever säga samma sak (förhoppningsvis) och sedan hör vi en portugisisk person säga det rätta. Så där pågår hela programmet. Vi lyssnar, pausar och pratar. Och lär oss.

Genom att göra detta tillsammans så vet vi var den andra befinner sig i kunskapsnivå. Vi kan förhoppningsvis snart även börja kommunicera stapplande med varandra på portugisiska. Vi kan också hjälpa varandra genom att pausa och tillsammans lösa eventuella svårigheter tillsammans.

Men vi rättar inte varandra – om det inte efterfrågas. Vi gör det mesta tillsammans i livet och det har känts konstigt att inte lära oss vårt nya språk tillsammans, så nu provar vi den här vägen och hoppas det blir bättre för oss båda två. Vi har valt att lyssna på samma avsnitt två dagar på raken innan vi lyssnar på nya. För att repetera mera.

När jag skriver detta minns jag att en annan nära vän har nämnt den här metoden också. Känns bra att flera rekommenderat den, då borde det funka! Håll tummarna för oss!

Photo by Thiago Cardoso on Unsplash

Publicerat:

i:

6 svar till ”Köpt en annan kurs i portugisiska”

 1. Profilbild för Tricia Pimental

  I am so happy that you are on to Michel Tomas. I am now learing so much Swedish through that method! Cheers!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Yes, us too, but our Lisbon-trip resulted in a pause, but will continue today 😀

 2. Profilbild för Börje Andersson
  Börje Andersson

  Titta på tv och särskilt på reklamen, som inte brukar fattas, den repeteras ofta så att man kan få en fras eller två.????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ingen TV :D, men hör på reklamen på radio

 3. Profilbild för Chatrine

  Det kanske är den vi behöver för att få flyt i vår Franska. Vi har ett halvtaskigt ordförråd, hyfsat uttal men alldeles för konstiga ord för att få flyt på språket.
  Återkom gärna om ett par veckor med feedback på kursen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag lovar att återkomma med resultatet. Nu varit lite off track pga Lissabonresan. Men på´t igen!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.