it-palett-anna-forsberg

Min IT-palett

Fick en fråga angående min ”IT-palett” och tänkte att det kan ju vara av intresse för fler att veta vad jag använder för olika verktyg och tjänster. Jag har varit aktiv på internet i 19 år (sedan 1998) och har varit en early adopter för vissa tjänster & produkter. Jag tycker om att förändra, utveckla och prova nytt. Nedan följer en mix av för mig nya tjänster och en del jag hållit fast vid i många år.

Med IT-palett menas alltså vilka olika tjänster och verktyg som används för olika IT-behov, sådana tjänster som inte funnits om inte internet fanns. Den här listan är inte statisk utan ändrar sig, men just nu ser den ut så här. Den är också skriven utan någon som helst tanke med ordningen – utan som de poppade upp i hjärnan. Och jag får inte betalt för att rekommendera/nämna/länka till någon tjänst.

Sedan finns det ju fler paletter; projektledarverktyg, to-do-appar, receptinsamling, anteckningar etc.. men det får bli i ett annat inlägg.

Annas IT-palett:

Datorer & telefoner

Alla mina enheter har sedan många år varit Appleprodukter. Just nu en hyfsat ny iPhone 7 plus och en 3 år gammal MacBook Pro. Dessutom har jag en AppleWatch av första batchen, den använder jag främst för att inte behöva kolla telefonen vid notiser t.ex.

Plattform för webbplatser

När jag startade min webbyrå för 9 år sedan valde jag CMS:et WordPress. Det fanns flera att välja mellan, men jag gillade WordPress och är fortfarande glad och tacksam att jag valde just det! Det är många i världen som är duktiga på WordPress och det gör att jag måste ligga i framkant. En fantastisk utmaning och dessutom finns det alltid någon jag kan fråga när jag behöver. Mina kunder jobbar med mig för att de vill det. Inte för att de är tvungna. Det är en väldigt viktig del i mitt företagande.

Webbhotell

Jag har i många år använt och rekommenderat Ipeer men när de köptes upp av Telia/Cygate så tycker jag supporten nådde kulmen för vad mitt tålamod klarade, tycker även tekniken har försämrats. Så lämnade Ipeer för ett par år sedan. Gick då vidare till Oderland. Men där var jag inte nöjd så länge. De har bra teknik, men supporten är inte effektiv, de har dessutom en märklig attityd ibland. Jag kände mig inte välkommen där. Så jag gick över till FS data och det är fantastiskt bra tycker jag! Dock inte på e-post…

E-post

Eftersom jag inte tycker FS data är duktiga på e-post har jag nyligen styrt om mitt företags DNSer för mail till FastMail för min epost-hantering. Får återkomma om detta i ett separat blogginlägg längre fram!

För min privata mail har jag i många år använt gmail, men nu är det slut med det. Jag har i helgen skapat ett privat konto hos Fastmail också och har idag styrt om mina gmail-adresser dit. Jag tycker Googles tjänster är fula, har dålig användarvänlighet och dessutom strular mailen för ofta numera.

MailButler

För att kunna tidsinställa mail (eftersom jag ofta jobbar tider som jag inte vill att ett mail ska ramla in hos en kund t.ex.) använder jag MailButler. Via MailButler kan jag också väldigt lätt markera skräppost samt avprenumerera på nyhetsbrev. Jag använder gratisversionen och det räcker för mig.

Google

I mitt arbete däremot använder jag Googles tjänster mycket. Men då är det deras tjänster kring sökmotor- & webbplatsoptimering såsom Google WebmasterTools, Google Analytics, Google Fonts etc.

FTP

I mitt jobb är det en hel del filuppladdning till servers på webbhotell. Jag har sedan dag 1 med Mac använt appen Transmit för det. Snygg och bra!

Skärmbildsfoto (och delning)

Behovet med skärmdumpar varierar. En del behöver jag rita i, för att förtydliga saker för ex. kunder. Då använder jag Skitch. Har börjat testa Monosnap men ännu inte förälskat mig det. För att ta hel skärmbild av en sajt (även den delen som inte syns) använder jag ett tillägg till Chrome som heter Awesome Screenshot.

Dokument & bildlagring

Alla mina bilder jag tar med telefonen laddar jag upp till Dropbox emellanåt. Då tömmer jag också min bildström nästan helt. Behåller bilder som gör mig glad och som jag lätt vill kunna komma åt och titta på.

Använder också Dropbox till alla mina filer. Har inget lokalt sparat på datorn utan allt ligger i DP, har valt vilka mappar som ska synkas till vilka enheter. Använder Dropbox tillsammans med mina kunder också för att slippa skicka e-post med filer.

Programmering

Programmering kan man göra i ett vanligt textredigeringsprogram. Men jag har sedan 2008 använt Coda och är väldigt nöjd med det.

RSS-läsare

Jag följer en hel del nyhetsflöden. T.ex. nyheter om WordPress eftersom det är mitt jobb. Men också nyheter från lokala nyhetstidningen och personliga bloggar. Jag använder Inoreader efter en rekommendation från Anders Thoresson. Anders blogg är ett exempel på en bra blogg att följa genom att lägga RSS-länken i Inoreader. Han är duktig på säkerhet på nätet!

Nu när jag igen är igång med mitt eget bloggande så har jag börjat använda BlogLovin för att hitta inspirerande bloggar att följa och samtidigt underlätta för andra bloggar att hitta mig.

Lösenord

Det kan inte nog pratas om det här med säkra lösenord. Osäkra lösenord på t.ex. en webbplats är fortfarande det vanligaste sättet att bli hackad. Jag använder 1password. Det är en tjänst som fungerar i alla enheter och där jag både kan generera och spara alla mina lösenord. Det enda jag behöver komma ihåg är ETT lösenord. Och det är självklart väldigt säkert! Kan varmt rekommendera detta, och de hundralappar som det kostar är en väldigt billig försäkring!

VPN (säkrare surf)

För säkrare surf i öppna wifi-nätverk använder jag Opera VPN på telefonen (gratis app). På datorn använder jag internetdelning av Telenor-abonnemanget via telefonen. Håller på att titta på lösningar av VPN till datorn med inte börjat med det än. Rekommenderad läsning hos Macken

Hur ser din IT-palett ut?

Berätta gärna om din IT-palett som kommentar eller i ett eget blogginlägg som du gärna får länka hit så jag kan hitta den. Tänk vad mycket nya tips vi alla skulle få av varandra. Och många nya tjänster/appar att testa!

Har jag glömt något?

Publicerat:

i:

3 svar till ”Min IT-palett”

 1. Profilbild för Annika
  Annika

  Jag inser att min IT-palett är mycket stor eftersom jag arbetar väldigt digitalt och har övergått till att låta varje verktyg göra det de är bäst på (inte använda fler funktioner i verktygen än det de är designade för) för att minska antalet egna support timmar.

  – join.me för skärmdelning och Free Conference Call för telefonkonferens istället för att köra videosamtal med skärmdelning på Skype (fast jag har Skype för annat förstås)
  – eMclient som emailklient på datorn för deras enda syfte är att koppla in så många olika mailadresser som möjligt vilket gör att gmail-adresserna kan samasas med Exchange, icloud och egna email istället för inbyggda mailclienten eller Outlook. Jag kan inte ha fler fönster öppna (ett för kalendern och ett för email) som i Outlook, men det kommer väl …
  – Jag har Evolumi för CRM, medan Hubspot har integrerat sig med Gmail och alla man mailar kan bli potentiella kunder … nej, tack. Var sak på sin plats. Nu har Evolumi klämt in en emailservice i sitt CRM och jag förstår tanken, men … nej tack.

  Fast det här är jag! De här förslagen på integrationer kanske verkligen passar andra företagare och då är det ett ”perfect choice” för dem!

  Det är ju detta som digitaliseringen handlar om i våra liv – hur IT-paletten tar sig in i våra liv, vårt företagande och hur den ska underlätta vårt genomförande. Det går inte att lägga den på ”IT-supporten” eller ”IT-chefen” om man nu har en sådan, utan det är lika naturligt som att andas och äta.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för din IT-palett Annika! Jag håller med dig ang. att låta varje verktyg göra det de är bäst på. Precis så tänker jag även med andra företag, inte bara digitala. Köper t.ex. inte försäkringar av en bank. Underbart att du hittat din väg!

 2. […] Läs gärna om min IT-palett om du är intresserad av fler verktyg (där finns de som jag använder för att hantera de tjänster som kom med internet.) […]

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.