Jag ger inget till klädinsamling längre

Anledningen till att klädinsamlingarna inte får något av mig längre är för att jag inte har något att ge. Är det ens möjligt kanske du tänker då?

Jag har bara de kläder jag använder och jag använder dem tills de är så slitna att de gjort sitt och därmed kastas.

Köper aldrig kläder bara för att de är snygga och jag kanske kan få användning för det någongång. Jag köper bara kläder jag behöver nu, och bara såna som är sköna. Har inte kläder som ligger och skräpar i byrålådan, allt som finns använder jag.

Som tjock har jag ju inte alltid så lätt att hitta kläder som sitter bekvämt. Men när jag gör det så köper jag inte på mig 10 plagg bara för det. Visst kan det bli ett extra av just den anledningen, men inte fler.

Många av mina kläder blir ”trädgårdskläder”, som genom det användandet fått återuppstå en sväng till innan jag slänger dem. T.ex mina favoritbyxor på översta bilden, det är mycket hål i dem nu så de blir vinterns trädgårdsbyxor. Trädgårdskläderna är inte vackra.. de är solblekta, trasiga och färgade av svett. Men de fyller sin funktion när jag jobbar i trädgården och eftersom jag tycker alla mina kläder är så sköna är jag väldigt glad att de kan hänga med ett tag till.

Jag har inget som helst intresse för kläder. Anser mode är vansinnigt ur alla perspektiv, särskilt miljön. Jag har aldrig förstått glädjen av att byta kläder varje dag. Begriper inte heller hur en kan välja att lägga pengar på kläder en ofta inte ens kanske använder. Och att betala 3000,- för ett enda klädesplagg är för mig helt oförståeligt.

När jag köper ett nytt klädesplagg åker alltid ett annat ut. Antal klädesplagg ökar inte.

Favoritkläder, shorts och T-shirt.

Om du undrar varför bilderna är tagna som de är så beror det på att jag inte har någon spegel (för det är ointressant hur jag ser ut i kläderna, jag vill fokusera på att det är sköna kläder).

Att vara bekväm, varm/sval, hel och ren är det enda som är viktigt med kläder tycker jag. Färger, storlekar, modell eller andra val är helt egalt för mig. Jag ser det oftast inte ens. Jag lägger i princip ingen tid på klädval, klädköp eller klädvård. Förr kunde jag lappa kläder, men det har jag slutat med. Jag använder plagget i trädgården tills det inte längre håller ihop, sen slänger jag det.

Att använda samma kläder varje dag är underbart! Jag behöver inte fundera på vad jag ska ha på mig, mitt urval är inte särskilt stort. Behöver inte heller stryka för jag har inga kläder som behöver den behandlingen. Tvätta, hänga på tork och vika ihop i lådan. Klart!

Här är ett inlägg som är skrivet av en amerikansk minimalist, tänkvärt tycker jag!

Eftersom vi alla är olika vore det roligt att höra om din relation till kläder. Hur många klädesplagg hänger i din garderob som du inte använder? Är kläder en stor utgift i din ekonomi? Skulle du ”klara dig” på SEK 3000,- per år för kläder & skor? Det är ungefär vad jag spenderar i snitt, blir mer när jag behöver köpa skor, men det kan också gå ett år utan att jag köper nåt. I år blir kostnaden högre då jag köpt nya baskläder på Ullared, köpt ett par Ecco-sandaler och kommer behöva köpa en jacka.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Jag ger inget till klädinsamling längre”

 1. Profilbild för Znogge

  Jag handlar inte speciellt mycket kläder numera utan använder det som jag har. Det som jag unnar mig är bra skor och bra ytterplagg vilket är en nödvändighet med tanke på att jag är ute och tränar mycket med vår ena hund. Kläder ska vara bekväma och sköna tycker jag så någon slav under modet har jag aldrig varit 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skor o ytterkläder blir alltid dyra poster här oxå. Men behöver ju inte så mkt ytterkläder, desto fler baddräkter 🙂

 2. Profilbild för Micke

  Kläder har aldrig varit en prioritet hos mig heller, har dock ett skåp fullt av jeans och andra klädesplagg som jag använder tills de helt enkelt inte går att använda längre.
  Antingen är de för sönderslitna eller så har de ”krympt” alltför mycket. 😉

  Mode har aldrig lockat mig heller, hujeda mej.

  Ha en fin lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att inte känna sig ”tvungen” att hänga med i modet!

 3. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag skrattar glatt och igenkännande. Jag gör precis så som du gör, använder allting till sista tråden och så går det vidare till golvtrasor, tvättlappar etc utan att jag sitter och syr nya sömmar. Är det något jag inte vill använda på det sättet så har jag ju olika elskåp här i närheten dit jag lägger rena hela kläder och skor, annat från hushållet som vi inte behöver. Jadå, jag klarar den budgeten hur bra som helst. 300 € i året för kläder och skor är ingen match…
  Och när jag handlar nu för tiden hamnar jag i stort sett alltid på Decahtlon när de har reapriser. De kläderna håller lite längre, är lätta att tvätta, torkar fort osv osv.
  Nu ska jag läsa länken innan jag glömmer bort den.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska besöka en Decathlon i veckan, o leta efter en vindjacka. Bra med elskåp utspridda, här ställer vi det vid soptunnorna, det vi vill bli av med.

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  pst. elskåpen är ställen där folk tar vara på sådant som andra har lämnat där åt den som behöver och vill ha. Allt försvinner på minuten ungefär.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt bra lösning!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  köper själv på loppis ibland, lämnar gamla kläder till loppis ibland (”klädinsamlingar” har varit lite fusk, kläder säljs istället att ges till behövande)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju bra att kunna lämna och köpa på loppis!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  (lycklig att svärdotter inte rensade bort alla mina fina kläder, gått ner 15 kg och passar till allt nu, hittade en fin lång klänning till sonens bröllop i garderoben, slapp köpa en ny ”engångsklänning” 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Perfekt att använda befintliga kläder, och de blev ju som nya för dig om de hängt oanvända ett tag.

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  jo, mina vandringskängor kostade över 2000 kr men jag använder bra skor flera år

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja bra skor kostar men om en inte köper så mkt annat håller budgeten bra ändå eftersom skorna håller i många år

 8. Profilbild för Ditte

  Jag köper inte heller mycket kläder utan använder det jag har. Och handlar jag köper jag av bra kvalitet som också varar. Inget slit och släng. Jeans köper jag och även där av god kvalité och passform så att de håller.
  Eftersom jag har åkt en del skidor och jag är ute mycket så satsar jag också på rejäla ytterplagg/skidplagg ”som andas.”
  Skor lägger jag en hel del pengar på. Och bra skor, de som är bra för min rygg, är helt nädvändiga . Vad gäller vinterkängor och annat är det lätta bekväma gortexvarianter och en del i skinn. Har för riktigt kall vinter ”Ugg kängor i mocka med fårskinn och de är bekväma och avlastar rygg och fötter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Slit och släng gör inte mig glad heller. Bra skor kostar men å andra sidan håller de i många år.

 9. Profilbild för BP

  Regnbågsbyxorna är sååååå coola. Helt i min smak.
  Kläder har varit viktiga för mig så länge jag jobbade. Japp, jag bytte kläder dagligen, men hade inte många reserver i garderoben. Mitt motto har alltid varit att allt jag inte använt på två år ryker, dvs. ges till Myrorna eller liknande.

  Nu som pensionär behöver jag uppenbarligen färre plagg. Men jag byter fortfarande kläder varje dag. Jag ar alltid tyckt att det är roligt med färgglada kläder som inte nödvändigtvis är ”moderiktiga” men som passar min personlighet. Det har jag fortsatt med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag älskar dem, inte så hållbara i sömmarna dock. Och nog ett av de dyraste plaggen jag köpt i mitt liv, av en svensk sömmerska. Men med tanke på hur mkt jag använt dem så… Färg på kläder har jag börjat uppskatta, använder mycket svart, men t.ex. köpte jag regnbågsbyxorna för att början vänja mig med färg.

 10. Profilbild för Kraka

  Jag vet inte vad jag lägger på kläder, men det har blivit lite mer än vanligt de senaste åren. Förr hade jag aldrig råd. Men kläder jag inte använder… beror ju på vad man menar med ”inte använder” för jag har kläder som sällan används. Men trots allt används. Skor är en större utgiftspost. Bekväma skor är viktigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kläder som används sällan används. Jag tänker mer på att det finns kläder som en sparar för ett speciellt tillfälle som aldrig kommer. Eller för att en ska växa i dem eller nåt annat. Bra skor kostar absolut, det tycker jag de ska få göra också.

 11. Profilbild för Mareijke
  Mareijke

  Hej!
  Jo jag har rätt mycket kläder men det beror på att jag får mycket kläder av en jobbarkompis. Jag köper nästan aldrig kläder. Har handlat lite som jag behövt på Sellpy.se helt fantastiskt, second hand kläder som är som nya. Har köpt nya skor för 10% av vad dom kostade nya prislapparna satt kvar 😱
  Jag har jobbkläder, utochgåkläder, hästkläder, hemmamysochfixarkläder och sist och minst saftochgåbortkläder.
  Så du kan tro att det blir många klädbyten per dag. Om jag jobbar, går ut med hundarna är i stallet och städar och lite soffhäng. 4-5 byten på en dag är ju inte ovanligt.
  Skönt på sommaren då är det ju typ shorts och linne från morgon till kväll. Men jag är inte alls intresserad av kläder jag har dom för att jag inte vill vara naken eller för att inte frysa. Kläder ska vara sköna och praktiska. Tex. ridbyxor för att rida i. Sporttights för att gå i etc.
  Kul ämne att reflektera över, blir verkligen peppad att rensa garderoben och lära mig att säga nej tack när jag får massa kläder. Känner mig så otacksam men herregud jag behöver dem ju inte. I somras slängde jag en t-shirt som hade fått flera hål och började fundera när jag köpt den 🤔 kom på att jag har den på ett foto med min yngsta när hon var bäbis. Hon är 31 idag 😂😂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att säga nej är inte lätt, men har en väl börjat så blir det lättare att göra om det. Förstår det blir många klädbyten för dig. Den T-shirten var nog läge att slänga, ja. Att rensa är otroligt befriande tycker jag. Lycka till!

 12. Profilbild för Susanne Wiksell
  Susanne Wiksell

  I garderoben finns ännu en del kläder kvar sedan ”jobblivet” men det köps inte mycket nytt, finns ju att slita på.. Blev inspirerad av inlägget och försöker nu textillimma mina favoritmysbyxor så de kan hänga med ett tag till😀🪡🧵

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul du blev inspirerad 🙂 Lycka till med lappningen

 13. Profilbild för Chatrine

  Här fick jag tänka till…
  Jag tycker att kläder är roligt och behöver ha en hyfsat bred garderob beroende på bredd i uppgifter. Däremot är jag sällan modern, har min stil sen många år och använder mina plagg länge. En av mina favoritkavajer är äldre än mina barn 😄
  Jag är trots min pynt-lust ingen storshoppare, rea, secondhand är vanligast så efter en koll på statistiken på mitt bankkonto så är mitt klädkonto för närmaste året (inkl en vinterjacka och ett regnställ) strax över 3100kr
  Köper med andra ord sällan för köpandets skull.

  Tack för att du lyfter ämnen som får mig att tänka till. Pussåkram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du får inte heller plats med mer kläder 🙂 Så bra du fick tänka till! Kram

 14. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Jag har gått och funderat på ditt inlägg i flera dagar. Skulle jag klara mig med 300€ per år? Och kommit fram till att ja, om jag bor året runt i södra Spanien eller Portugal. Enkla trikåkläder kostar en bråkdel av liknande i Sverige och Ecco-skor halva priset på t.ex MAR i Faro eller vilken skobutik som helst på Gran Canaria. Därtill så behöver jag inte lika mycket varma vinterkläder-och skor som här i norra Sverige där -15 eller lägre gäller i flera månader. Täckkappa och täckbyxor är standardklädsel😖
  När jag slutade jobba för några år sedan gav jag mig själv köpstopp av kläder. Garderoben knökfull med sådant jag inte längre behöver. Jag köpte inget på 2 år. Hade väl lite hjälp av pandemin också 😉. Handlar aldrig kläder på nätet, då jag som du, är utrustad med lite väl mycket kvinnliga former och måste kolla passformen. Gillar kläder och är tämligen noga med vad jag har på mig när jag vistas ute bland andra människor. Men modet, det får någon annan följa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar att mina inlägg påverkar dig så! Vinterkläder är definitivt ett dyr utgift. Dock hade jag samma utgifter i Sverige. Men inga termobyxor 🙂

 15. Profilbild för Wilda Vangirl
  Wilda Vangirl

  Bra inlägg. Jag har fått uppdatera min klädgarderob (har bara ett 60 cm skåp) då jag gått upp i vikt senaste åren pga hormonförändringar. Jag får av andra, köper begagnat och funktionella kläder i affärer. Bor ju i husbil 75 % av året med två små överskåp så kläderna ska passa till flera olika tillfällen.
  Skor satsar jag på då jag behöver ortopediska fotriktiga så de blir en stor kostnad.
  Jag rensar ganska ofta och låter alltid en kasse kläder gå runt bland vänner först. Sen åker de till klädinsamling men är de utslitna lägger jag dem i Textilinsamling så det kan göras nya kläder av tygerna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Och kul du läser o kommenterar! Ja i husbil blir det naturligt med rensning 🙂

 16. Profilbild för chatrine

  Hahahaha – nej nu är det verkligen ett plagg in ett ut…
  En av sakerna jag saknar med att inte ha ett hus är utrymme för att sy och sy om plagg. Sommartid går det bra att göra det i Njuthuset men nu höst och vinter blir det helt klart bökigare. Tidigare sydde jag ofta något annat av plagg jag tröttnat på men som hade mer att ge. Nu får de gå till någon form av insamling.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att sy har jag aldrig gillat så det går helt bort för mig. Njuthuset blir ett kreativt center för er 🙂

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.