stelkrampsspruta

Covid- eller stelkrampsvaccin, det är frågan.

Vi fick ett brev om att vi kunde boka besök för att få vaccin enligt plan. Vi utgick från att det var 4:e covidsprutan.

Det stod inget i brevet om vilket vaccin det skulle vara, kanske därför vi direkt utgick från att det var covid. Sen är det ju den enda vaccinen som vi tänker på just nu.

Vi satt där i väntrummet på utsatt tid och jag blev uppropad först. När jag kom in till sköterskan som skulle ge mig sprutan så frågade hon om jag ville ha ”Tetanus”-vaccin. Jag hade ingen aning om vad det var. Försökte få henne att förstå att det var covid vi skulle ha.

Men hon sa att de vaccinerar 80-plussare just nu, jag är för ung för att få covids vaccindos nummer 4. Då trillade poletten ner. Vi är alltså med i deras vaccineringsprogram även för stelkramp och difteri. Och det var det som kallelsen gällde. Fast det inte framgick.

Ingen av oss har tagit stelkrampssprutan på många år, så vi tog tacksamt emot den när vi ändå var där. Kändes bra för den sjukdomen hade vi inte haft en tanke på och jag får alltid sår när jag grejar i trädgården, så kändes helt rätt att ta den. Här kan du läsa lite om det eländiga giftet bakom stelkramp.

Jag minns att när jag tog stelkrampssprutan i skolan så gjorde det otroligt ont, Den här kändes inte, stor skillnad mot till exempel covidvaccinet som gör mycket ondare än det här.

Covid-sprutan får vi vänta lite till på, men vi är glada ändå 🙂

Så kan det bli när informationen är knapphändig och förväntningarna är inställda på en sak, i det här fallet fel sak.

Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Publicerat:

i:

20 svar till ”Covid- eller stelkrampsvaccin, det är frågan.”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  En stelkrampsspruta är alltid bra att ta. Vi fick en ny sådan för drygt två år sedan. Vi väntar också på att få kallelse till spruta nummer fyra…
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så! Vi är nog vaccinerade båda två när vi ses 🙂 Detsamma!

 2. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Vi har i Sverige rekommendationen att ta 4e dosen redan nu så jag bokade tid och fick förra veckan den nya uppdaterade varianten som ska skydda om omicron också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så skönt! Vi får vår 4:e snart också.

 3. Profilbild för Ditte

  Bra även med stelkramp! Och hoppas ni snart blir erbjudna Covid dos 4. Jag ska i veckan ta dos 5 och det blir bra. Blir jag sjuk så blir man förhoppningsvis inte så illa däran med vaccin i kroppen..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut, känns jättebra! 4:an kommer nog vilken vecka som helst, precis så resonerar vi också och som astmatisk är jag ju lite extra rädd. Fast jag har ju ingen astma här nere.. 🙂

 4. Profilbild för Ingrid

  Stelkramspruta har jag inte tagit på ”hundra år”. Senaste gången var när jag skulle flå en flundra och satte saxen genom flundrestjärten och rakt in i handen, i den tjocka delen ovanför tummen. Det blev omgående ett läkarsbesök och en spruta.
  Här står vaccinationsbussen utanför Konsum varje vår och erbjuder vaccin mot TBE. Jag tror att jag ännu ska ha en till innan jag är färdigvaccinerad.
  Covidvaccin har jag fått 5 sprutor av nu.
  Ha en skön helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men det var väl onödigt att sätta saxen i handen 🙂 TBE har jag aldrig vaccinerat mig för. Detsamma!

 5. Profilbild för LillaSyster

  Stelkramp tog vi båda två för ca 7 år sedan då vi vart bitna av Busan som då var en liten kattunge, hon hade trasslat in sig i en leksak med snöre och kom inte loss och inte fick vi bort snöret heller med en gång. Skräckslagen katt tog till tänderna. Vi var halvt exotiska då vi kom till jourcentralen på kvällen för vaccination som 1177 ordnat med. Tydligen inte vanligt att herr och fru dyker upp och behöver stelkrampsspruta samtidigt. Inga djupa bett, men kattbett är ju inte att leka med. De tog odling på bettet och maken fick en omgång med penicillin, jag klarade mig utan.
  Dos 4 fick jag igår efter en kallelse som dök upp i Kivra i tisdags. Maken fick tid först nu på söndag – han var inte lika snabb med att boka som jag.
  Ha en bra helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men lilla Busan då! Vad skönt att både ni och katt klarade er utan större ingrepp. Ja det är nog bra att ta en stelkramp i förebyggande också. Nu e det gjort. Fyran kommer väl vilken vecka som helst här tänker jag.

 6. Profilbild för Micke

  Har för mig jag läst någonstans att man bara behöver ett visst antal sådana sprutor mot stelkramp, jag skulle alltså fått min maxdos redan när jag var ung enligt den texten….fast jag kan ju ha fel förstås.
  Covid nummer fyra är jag tillräckligt gammal för som 53-åring här i fosterlandet, ska bara ta mig tid att gå dit.

  Jag förstår verkligen att ni trodde det var för coviden, det hade jag också gjort.

  Ha en fin afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så här står det på Folkhälsomyndigheten ”Personer födda till och med 2001 följde ett annat vaccinationsschema och fick sin fjärde och sista vaccination mot stelkramp i 10-årsåldern. För dessa är det aktuellt med en första påfyllnadsdos i 30-årsåldern.”

   Så jag är 25 år för sen med min påfyllnad, så det är ju bra jag tog den! Kan ju tycka att de borde kalla till den vaccinationen i Sverige med.

 7. Profilbild för BP

  Visste inte att difteri fortfarande finns. Det var nåt nytt för mig. En tetanusspruta tror jag att jag tagit en enda gång. Om jag minns rätt efter ett hundbett när jag var 15.
  Har bara fått tre Covid-sprutor. De kändes inte alls, men tvåan hade som biverkning en svullen arm och feber i 12 timmar. Nu väntar jag på fyran ett tag. Har ju haft Covid och enligt läkaren är jag immun i cirka tre månader.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Difteri är inkluderad i samma vaccin som stelkramp även i Sverige, såg jag när jag kollade Folkhälsomyndihgetens sajt. Finns väl ingen anledning att stressa med 4:an när du precis varit sjuk. Vi hade covid i april så vi tar 4:an när vi kallas.

 8. Profilbild för Znogge

  Det är väldigt bra att ha ett skydd mot stelkramp om olyckan skulle vara framme. Här har maken tagit dos nummer fyra men inte jag. Får se hur jag gör…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns vettigt, så check på den 🙂

 9. Profilbild för Kraka

  Det är ju lite smutt om de informerar vad kallelsen är till. Stelkramp är verkligen ingen rolig sjukdom så det är bra att du vaccinerade dig. Jag fyllde visst på min 2016 tror jag (eller vet kanske). Jag har precis fått meddelande om att jag kan boka tid till min 5:e covidvaccination. Men jag måste nog vänta ett tag eftersom man är jättestrikt med att man bara får vaccinera sig just mot covid i sin hemregion. Så det får väl bli i december gissar jag. I vart fall blir det längre fram i höst. Jag är inte hemmahemma så många vardagar under hösten.
  Jag har aldrig sett någon fullminant utvecklad tetanus, då patienten ligger i sprättbåde i sängen och måste få muskelrelaxantia och vårdas i respirator. Det är ju ovanligt med tetanus i Sverige. Men vi hade en patient med tetanus på en IVA-avdelning jag var på för några år sedan. Hen hade råkat klippa sig i handen med en sekatör i trädgården. Men hen hade inte hunnit utvecklad några allvarligare symptom innan behandling.

  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Smutt, så längesen jag såg eller hörde det ordet. Ja det hade definitivt varit smutt! Tetanus låter väldigt otäckt, glad vi fyllde på vår vaccination

 10. Profilbild för Mareijke
  Mareijke

  Vad bra att få Tetanus. Jag tror att jag kanske fått det srnast i tonåren när jag gjort illa mig i stallet. Och tonåring var jag för väldigt länge sen 🤔
  4:e Covid fick jag förra veckan. Blev inte alls dålig denna gången, bara ont i armen. Förra gången blev jag jättedålig i exakt ett dygn. Värre än när jag hade Covid.
  Och det var ju tur för jag hade inte kalkylerat med det när jag bokade tid, för morgonen efter skulle jag ut och köra husbil…. Tack för din fina blogg. Vill också vara i Portugal ❤️❤️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att dina vaccinationer är på banan. Är du ute på långrull med husbilen? Tack, jag är väldigt glad att jag är i Portugal 🙂

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.