Jetpack, jag gillar dig.

Jetpack är faktiskt en nygammal bekantskap för mig trots att jag arbetat med WordPress i så många år. Och jag gillar det, i alla fall i den nya tappningen.

Jo jag jobbar ju med WordPress, men inte med bloggplattformen där Jetpack ingår automatiskt.

Först lite mer om WordPress

Det är skillnad på wordpress.com, som alltså är en gratis bloggplattform, och wordpress.org när en laddar ner filer och gör en helt egen installation på ett webbhotell.

Jag tycker det borde hetat två olika saker, men jag kan samtidigt förstå att det inte gör det för det är så mycket som är samma. Jag tänker inte gå in på skillnaderna.

Det finns beskrivet hos WordPress för dig som vill veta mer.

Här finns även en video på engelska som beskriver skillnaderna.

Äger min blogg

Den stora skillnaden är dock att när jag laddar ner filerna och installerar på ett webbhotell så äger jag min sajt helt och hållet, jag kan alltså göra vad jag vill. Installera vilka tillägg och teman jag vill och tvingas inte ha reklam t.ex. Jag kommer åt koden och kan göra precis vad jag vill där också. Jag är med andra ord helt fri. Och det är så jag har min blogg. Jag äger den.

Det kommer dock så klart ansvar med frihet, så det gäller att uppdatera och förstå en del av vad som händer på baksidan när en väljer att ha en egen installation. För att hålla igång den och hålla den säker.

På wordpress.com plattformen är en i händerna på WordPress men en har också en trygghet i att de driftar den säkert och håller allt uppdaterat. En behöver inte tänka på tekniken alls. Men för mig är det för instängt där, eftersom jag kan tekniken och är kreativ och vill kunna göra ändringar i utseende och funktioner som jag vill.

Bloggfunktioner

En annan stor skillnad är att på den fria bloggplattformen har WordPress anpassat med funktioner som är till glädje för en bloggare. Vi som tankar ner wordpress-filerna och installerar på webbhotell använder i huvudsak WordPress för företagssajter och då är bloggfunktioner irrelevanta.

Jag har bloggat i 16 år (i början på den fria bloggplattformen) och haft många bloggfunktioner installerade eftersom jag har ett ben i varje värld (bloggare och driver webbyrå).

Med min kunskap har jag löst behovet av bloggfunktioner med tillägg, 3-partslösningar eller med egen kod.

Men jag har inte ”matats” med bloggfunktioner eftersom jag inte har bloggen på wordpress.com.

Jetpack

I början när Jetpack kom så tog tillägget enorm mycket kraft av sajten. Den segade ner den rejält, tog tid att ladda och helt enkelt förvärrade upplevelsen både för mig som bloggare men också besökare. Så jag avinstallerade den direkt och har inte tittat åt det hållet igen. Men nu efter många år har WordPress utvecklat det tillägget till något riktigt bra.

Jetpack tillägget har många (alla?) funktioner som redan finns automatiskt på den fria WordPress plattformen. Så genom att installera det tillägget på en sajt med egen installation (typ denna bloggen) så kommer alla dessa funktioner mig till gagn också.

För att använda Jetpack behöver en ha ett wordpress.com konto. Som bloggare är det mycket smidigt att kommentera hos andra wordpress-bloggare om en har ett konto, så det har jag.

För en tid sedan installerade jag Jetpack och kopplade mitt wordpress-konto till den här bloggen och det var ett bra initiativ. Än så länge använder jag den varianten som är gratis, då jag sedan tidigare fixat Jetpacks premiumfunktioner på annat sätt.

Men de här funktionerna har jag stor glädje av i Jetpack:

Prenumerera på inlägg

Med en kryssruta under kommentatorsfältet kan du som har ett WordPress.com konto enkelt prenumerera. För dig som inte har ett WordPress-konto finns andra lösningar – läs här!

Bildoptimering

”Jetpack optimerar bildstorlekar och hämtningshastighet med vårt snabba globala nätverk av servrar. Det förbättrar din webbplats prestanda på stationära och mobila enheter.”

Från Jetpacks webbplats

Även om jag är noga med att inte ladda upp för stora bilder på sajten så blir det med så många bilder som jag har en tung sajt. Den här funktionen är då riktigt användbar för mig.

Driftstoppsövervakning

Jag får ett mejl om bloggen inte funkar. Om Loopia (där min blogg ligger) får problem med servrar eller databaser till exempel så får jag ett mejl från Jetpack att den är offline. Detta är en funktion jag själv tillhandahåller till mina kunder, men jag har plockat bort den från min blogg nu då det ingår gratis i Jetpack.

Skydd mot oseriösa inloggningsförsök

Jetpack blockerar skadliga bruteforce-attacker. Också en tjänst jag längre inte behöver betala för min blogg då den ingår i Jetpack.

Statistik

Jag har insamling av data till Google Analytics. Och det är där jag kan se vilket inlägg som varit mest läst t.ex. Men med Jetpacks statistik ser jag hela tiden hur många ni är som är här och läser. Inte för att det egentligen spelar så stor roll, men det är roligt och det inspirerar mig.

Summa summarum

Så vad jag egentligen vill säga är att trots att jag jobbat i så många år med WordPress så finns det alltid nya saker att lära mig. Och nu har jag lärt mig att Jetpack tillhandahåller många bra lösningar som passar mig och min blogg. Så har du en egenhostad WordPress blogg kanske du också vill ta dig en titt på Jetpack.

Det finns många fler funktioner i Jetpack som jag inte ens nämnt.

Här kan du se Jetpacks olika paket och funktioner med priser. Jag har alltså gratisvarianten.

Översta bilden är en kakelvägg i trädgården i Monte, Funchal, Madeira.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Jetpack, jag gillar dig.”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kakelvägg är spännande. Själv är jag nöjd med blogspot; enkelt, gratis, lätt att kommentera…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra du är nöjd med din plattform!

 2. Profilbild för Ingrid

  Jag gillar också jetpack. Det fungerar alldeles utmärkt.
  Jag har under de år jag bloggat använt många olika bloggplattformer och wp.com tycker jag fungerar utmärkt. Men allra roligast var Dagens Rapport från Stenstugu. Min helt egenkodade blogg, som jag använde 2005-2009, men för att få alla funktioner som jag ille ha dem blev det väldigt tidsödande, men jag tycker att t ex mitt arkiv är bättre än många andra. När jag fick krångel med kommentarsfuktionen gav jag upp.
  Ha en fin fredag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du programmerat en egen blogg en gång i tiden. Jetpack har verkligen blivit bra, i början var den inte det, men utvecklingen gick åt rätt håll 🙂

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Hade vi börjat skriva blogg idag hade det troligen blivit något annat än blogspot, som då var enkelt att börja med men nu känns det som om det är lättast att fortsätta med det vi har.
  Jetpack låter som något du har bra nytta av.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det går ju att flytta över till ex. wordpress.com om ni skulle vilja. Trevlig fredagseftermiddag!

 4. Profilbild för Marianne

  Det där var rena grekiskan för mej, som talesättet säger. Men jag gillar kaklet på fotot, vackert!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är lugnt, du har blogg.se så det var inte mkt du behövde ta till dig ändå 🙂 Jag älskar kakel!

 5. Profilbild för Anette Fajersson

  När jag började blogga för drygt 14 år sedan började jag på blogspot. Sedan gick jag över till WordPress och tyckte det var annorlunda och lite svårt fastän det var ”lättvarianten” jag gick till. Men jag har aldrig ångrat mitt byte. Det är lätt och smidigt och även för oss måste jag säga att Jetpack är ett lyft. Och en nytändning för mitt bloggande faktiskt

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att du fått en nytändning för bloggandet Anette!

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.