Projekt: Dränera förrådet

Det gamla hönshuset behövdes dräneras, för att vi ens ska kunna börja fundera på att använda det till något.

Roger har alla sina verktyg och maskiner där. Det märks att det är fuktigt för flera av verktygen har rostat. När garaget är byggt så ska ju allt sånt flyttas dit, och då kan vi komma på andra planer för den här ytan. Oavsett så vill vi såklart att all fukt försvinner.

Golvet ligger lägre än marken så när det är blött i marken så kommer all den fukten in i förrådet.

Process för dränering

Först och främst krävs det grävning. Att ta bort jordmassorna som ligger intill huset. Vi kommer åt tre sidor då huset står med norrsidan direkt mot muren som också är tomtgräns.

Roger började gräva en del för hand (han gillar att gräva..). Men till slut så hyrde vi en liten grävmaskin under 4 timmar.

När allt var bortgrävt putsade han väggen för att få en slät yta. Därefter satte han fast en särskild plastduk på grunden, kallas bubbelfilm roll på Amazon där vi köpte den. Den har piggar på ena sidan så den inte ligger kloss an mot väggen. Den stoppar alltså markens fukt från att leta sig in.

När duken var monterad la han fiberduk på dikets tre sidor. Sedan dräneringsslang, invirad i fiberduk, i botten på diket. Fyllde med småsten (kallas Brita här) och ca 5 cm innan markhöjd så vek han in kanterna av fiberduken över diket innan han fyllde upp med Brita hela vägen upp.

Dräneringsslangen leder vattnet bort från huset, ut på den sluttande ängen.

Nu då?

Hönshuset (förrådet menar jag) ska bli putsat och målat samt få ett nytt isolerat tak. Samt att det ska upp hängrännor så vi kan ta tillvara på det vattnet. Också. Insidan är inte färdigplanerad än, men genom att göra det vi gjort nu så är huset i bättre skick i alla fall. Och vi kan faktiskt använda det till något. Och sen ska det på ett lock på rörbiten som sticker upp (den är där för att vi ska kunna spola rent om det blir stopp i dräneringen).

Kostnader

Hyra av grävmaskin: €360,-
Brita 7 kubik: €344,-
20×2 meter fiberduk & 50kg cement: €55,-
Dräneringsslang 50m: €135,-
Plastduk till väggen: €45,-

Gick åt mer fiberduk men det hade vi kvar sedan innan. All Brita gick inte åt till bara detta utan har kunnat användas till annat också. Detsamma med plasten (bubbelfilm roll), den använder vi till rabatter också. Grävmaskinen använde vi även till annan grävning när vi ändå hade den här.

Så totalt: €939,- men då är det ju även kostnad för andra projekt inbakat i det här då de två dyraste posterna inte enbart är för dräneringsarbetet.

Publicerat:

i:

20 svar till ”Projekt: Dränera förrådet”

 1. Profilbild för Marianne

  Det var ett dagsverke minsann, bra jobbat!
  Stenhus brukar oftast vara fuktiga och ni har ju hög luftfuktighet så jag kan bara tänka mej hur det känns att gå in i hönshuset/ förrådet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Han jobbar på bra 🙂 Luftfuktigheten är bara hög på vintern, typ 4 månader per år, annars är den väldigt låg. Men eftersom fukten aldrig lämnade den byggnaden så var det väldigt obehagligt att vistas där. Nu är det redan mkt bättre.

 2. Profilbild för Znogge

  Det där var verkligen ett hästjobb men så blev det också gediget och bra gjort. Fukt som tar sig in fungerar icke i längden och jag förstår att ni vill kunna använda förrådet. Bra jobbat av er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ett hårt jobb att renovera, men vi (framförallt Roger) älskar det. Heja honom!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Dränering är viktigt, ganska lugnt för oss för huset står lite på berg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Otroligt viktigt med dränering, börjar alltid med det innan vi börjar renovera fastigheter.

 4. Profilbild för Ingrid

  Lycka till med renoveringen!
  /Ingrid

 5. Profilbild för Anita

  Jag är djupt imponerad! Och så bra det blev och så bra det kommer att bli. Viktigt att stoppa fukten och där lär den inte hitta någon väg in igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blev jättebra! Exakt, nu har vi stoppat den 🙂

 6. Profilbild för Ann

  Oj vilket projekt!
  Men det blev ju ändå inte så dyrt som trott att det skulle kunna bli, inklusive hyra av maskin 🙂 Kan du inte ta lite bilder så man får se hur det ser ut på insidan?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir kul när vi bestämt vad vi ska använda det till 🙂 Är så dåligt ljus där inne. Är bara samma typ av väggar som på utsidan och fullt med verktyg och maskiner. Inget kul alls 🙂

 7. Profilbild för Äventyret framtiden

  Ibland undrar jag vad ni går på? Vilket bränsle använder ni för att ha den där energin som ni har? 😉 Ni är så otroligt duktiga! Heja er båda! Så fint ni får det också…till väldigt rimliga pris dessutom.
  Märker också att det är skillnad på där och här. Här är luftfuktigheten snudd på konstant året om, ni har några månader och så resten av året mycket mindre.
  Men givetvis, vi bor i havet, ni på torra land.
  Lycka till med allt!-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi går på bränslet: ha kul och älska livet. Typ. Men vi har dagar då vi bara jobbar ett par timmar och sedan bara sitter och läser. Eller bränner av en TV-serie under ett par dagar. Men hur kul är det att blogga om 🙂 Ja vi har väldigt låg luftfuktighet nu och framåt i några månader. Exakt, vi bor på torra land 🙂 Tack-kram!

 8. Profilbild för Lillan Kind

  Vilket jobb det är dränera! Hade för längesen ett hus med fuktig källare. Men det är ju toppenbra att få användning för denna byggnad, för den kan ju användas till en massa bra saker. Min fantasi snurrade igång fastän det inte ens är min byggnad😄

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja det finns många tankar här också. Vi får se vad vi hittar på, idag drog elektriktern in el där, så det är klart med.

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilket jobb, så energiska ni är, men sen tänker jag att vi också höll på jämt för 10-15 år sedan…
  Visst känns det tillfredsställande när det är klart och fungerar bra.
  Kul att du redovisar era projekt på bloggen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gäller ju att köra på när energi och ork finns. När kropparna håller 🙂 Det känns alltid väldigt gött när en kan checka ur ett projekt.

 10. Profilbild för Susjos

  Vilket jobb, imponerande! Alltid kul att få göra något till det bättre!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen. Tack! Detsamma 🙂

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
33°C / 15°C
36°C / 17°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.