Sittlappar & kuddar

När jag hade gjort klart pergolataket hade jag väldigt mycket tyg kvar och funderade på vad jag kunde göra med det. Det här blev resultatet.

Dubbelt så mycket tyg (speciellt tyg för att vara utomhus i stark sol) mot vad jag beställt fick jag, men även utan den extra mängden så hade jag kunnat göra de här sittlapparna och kuddarna på överblivet tyg. Jag har fortfarande mer än 30kvm kvar, så vi kan bygga en till pergola med andra ord. Eller tak till en carport. Kanske dynor till solsängarna. Möjligheter finns det gott om och tyget är ju ingen färskvara så det kan stå där i hörnet i kreativa rummet och reta min kreativitet!

Sittdynor -> sittlappar

Våra stolar är supersköna att sitta i, de är av dock av plast och det är inte optimalt. Vi hittade inte de stolar vi ville ha då för två år sedan, så dessa är en temporär lösning. Men det blir nog en ganska lång sådan 🙂

Först tänkte jag att jag skulle göra sittdynor med lite stoppning i. Men insåg snabbt att det blir för varmt. Här vill vi inte ha dynor, utan det räcker med lite tyg för att slippa sitta direkt på plasten. Dessutom blir det enklare utan stoppning att tvätta tillsammans med taket till hösten när allt plockas ner.

Först gjorde jag en mall av papp, men det var för styvt material. Hade ett gammal lakan jag sparat som jag klippte till en mall av istället. Fick justera många gånger innan jag fick till en form som täckte sittytan ordentligt. Sicksackade bitarna och sydde ihop dem. vrängde och sydde en gång till utmed hela kanten. Sydde samtidigt fast ett band jag hade liggandes, så de kan knytas fast under sitsen, så de inte flyger bort.

Sittlapparna kan nu sitta där hela sommaren och de fyller funktionen att en inte bli svettig på bakdelen när en sitter på plaststolen, i alla fall om en inte sitter alltför länge 🙂

Kuddfodral

Jag hade två röda kuddfodral till ett par kuddar vi använde ute förra året. Men de solblektes direkt och blev fula. Så nu har jag klätt in de kuddarna (och en ljusblå jag hade inne som jag inte längre gillade) med kuddfodral jag sytt av det beiga tyget. Jag gjorde en örngottsvariant så det inte krävdes blixtlås eller annat krångligt. Är ju nybörjare på det här med att sy 🙂

Dessa kuddarna har nu dubbla fodral då jag lät de solblekta sitta kvar under, de är därför extra skyddade. Jag bryr mig inte om att ta in dem på natten utan de ligger där ute, på platsen vi hänger mest numera.

Används som ryggstöd, huvudstöd för trötta huvuden samt som höjd för fötter på fotpallen. I solsängen är de vanliga kuddar! Så nöjd!

Publicerat:

i:

,

26 svar till ”Sittlappar & kuddar”

 1. Profilbild för Tove

  Sittsnitsigt inlägg … sitt gott sitt fint sitt torrt -dyna lapp kudde :-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Snitsliga kommentarer bjuder du alltid på Tove, tack!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Vilken bra idé att använda det överblivna tyget.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker det vore ju synd om tyget bara blev liggande.

 3. Profilbild för Anita

  Ja men det blev ju hur bra som helst. Dessutom tyg som tål sol. Du kan verkligen känna dig nöjd!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner mig nöjd 🙂 Tack!

 4. Profilbild för Anki

  Bra jobbat … och snyggt blev det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det blir ju lite mjukare med tyg omkring en liksom.

 5. Profilbild för Ingrid

  Så trevligt det ser ut med dina sittlappar och kuddar. Det ser riktigt snyggt ut!
  Ha en fin onsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, detsamma!

 6. Profilbild för Marianne

  Du är kreativ, det är ju perfekt att använda det överblivna tyget till kuddar och dynor, jag tycker är snyggt när sådana saker matchar, som dessa gör med pergolan. Och plaststolar är definitivt inte sköna att sitta på utan dyna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jag 🙂 Gillar också när det matchar. En vacker dag byter vi ut plaststolarna, men de får duga tills vidare.

 7. Profilbild för Susjos

  Snyggt jobbat! Bra att tyget kommer till användning! Å visst är det skönt att inte sitta direkt på plasten.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, så är det. Detsamma!

 8. Profilbild för LillaSyster

  Snyggt!
  Ingen som kan tro att du är nybörjare =)
  Jag brukar också köra på örngottsmodellen då jag syr överdrag till utedynorna. Funkar hur bra som helst, varför träla med en dyr dragkedja?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, om en kollar noga så syns det nog. Men det spelar ju ingen som helst roll, jag är nöjd. Det är himla onödigt med dragkedja i det här sammanhanget tycker jag.

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Med tanke på att du inte är van att ”sömma” så tycker jag att du är jätteduktig. Snyggt blev det, praktiskt och bra. Applåder! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Jag är väldigt nöjd! Onsdagskram!

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det måste vara ett rejält och bra tyg till att sy sittdynor och kuddar i.
  Sen är det alltid tillfredsställande att kunna göra något av tyg som redan finns!
  Nu sitter ni skönt under ett härliga tak i sommar!
  Kommentaren får du kanske hämta i papperskorgen?!?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju ett väldigt bra tyg, tänkt för utomhusbruk. Så nu matchar allt och mjukar upp tillvaron lite. Nä nu kommer inga kommentarer i papperskorgen längre minsann 🙂

 11. Profilbild för znogge

  Kreativt, snyggt och bra! Även om stolarna är sköna är det inte optimalt att sitta direkt på plasten så detta blir säkert jättebra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä plaststolar är inte så bra, men de får duga tills vidare. Och nu är det bättre, om än inte 100% funktionellt.

 12. Profilbild för Lillan Kind

  Åh milde tid så mycket tyg du fick över när pergolan var gjord! Men det kom verkligen som synes till toppenbra användning. Sittlapparna förstår jag att det var en del pyssel med, men så bra dom blev! Kuddfodral i tåligt tyg är ju också toppenbra när kuddarna ska vara utomhus hela tiden. Jag kan tänka mig att det där tyget är väldigt bra till solsängsmadrasser. Inte bara för att det är tåligt, utan för att ljusa tyger inte blir sådär skållheta i solen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja när de skickade dubbelt så bred som jag beställt blev det ju dubbelt så mycket tyg mot vad jag skulle ha 🙂 Det är toppen bra och kanske det blir några solsängsmdrasser, vi får se. Det har du rätt i, de blir inte heta.

 13. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Gläds med dig, vilket fint resultat! Så roligt att du kan förverkliga allt med din symaskin. Vilken kreativitet du o Roger har!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt Gunnel, tack för hejaropen! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.