agave planta

Tre Agaveplantor

För två år sedan fick jag några skott från Agaveplantan som pryder trädgården hos vår granne. Nu är de äntligen planterade.

Ja det tog två år. Anledningen är att Agaveplantorna blir enormt stora. Sorten vi har är Agave Americana, Marginata Aurea tror jag. Det är den största sorten. Så att plantera tre stycken i vår trädgård framför huset kändes inte aktuellt.

Jag planterade skotten jag fick i varsin hink och skvätte i vatten när jag kom ihåg det. Lät dem stå i köksträdgården så jag inte skulle glömma av dem. De har växt sig stora och en av dem är extra fin, som du kan se på översta bilden.

Nu har vi i alla fall äntligen fått ner dem i jorden på ängen bakom huset, utmed muren tror jag de kommer må bra. Ja det hände faktiskt för ett par veckor sedan men jag har glömt berätta om det.

Jag hoppas de växer sig stora och fina, alla tre, där de står i direktsol hela dagen. Har vi tur får vi även uppleva en blomning om typ 15-20 år.

EDIT: något har hänt vad gäller era kommentarer – flera av dem har hamnat i papperskorgen. Skräpposten har jag alltid haft koll på men nu behöver jag hålla koll i papperskorgen också. Nu ska alla vara publicerade och besvarade.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Tre Agaveplantor”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mäktiga plantor, verkar tåla en hel del…. (vart försvinner mina kommentarer?)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är otroligt mäktiga och tåliga plantor. Hittade dina och andras kommentarer i papperskorgen. Någon säkerhetsgrej som blockerat troligen, får utreda detta.

 2. Profilbild för Znogge

  Så fint plantorna har tagit sig och där står de väl alldeles ypperligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir riktigt bra, syns tydligt från balkongen så vi kan njuta av dem ändå, trots att de är en bit bort.

 3. Profilbild för Anita

  Gör ett nytt försök att kommentera hos dig Anna. Mina kommentarer verkar inte gå in längre.
  Fantastiskt fina agaveplantor, den på översta bilden ser verkligen välmående ut. Dom ser inte så stora ut när dom står planterade på ängen men om jag förstår det rätt så kräver dom rejält med utrymme.
  Nu håller jag tummarna att kommentaren går in …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är små just nu, kanske 50cm i diameter. Men blir jättestora. Tack för hjälpen med att uppmärksamma mig om kommentarerna.

 4. Profilbild för Ingrid

  Plantorna ser ju jättefina ut. Du får återkomma med bilder på dem då de blommar. om 15-20 år
  Lycka till med dem!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag lovar att återkomma när de blommar 🙂 Tack!

 5. Profilbild för Anita

  Så bra att du hittade kommentaren i papperskorgen … nu gör jag en ny kommentar för att se om den går in eller återigen hamnar i papperskorgen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den gick rätt in! Hade lagt in några blockord för att begränsa skräpkommentarerna, tog bort dem igen. Samt uppdaterade ett par tillägg. Enda skillnaden jag gjorde. Hoppas det fortsätter funka bra för alla igen. Men kommer bevaka papperskorgen också nu 🙂 Tack för hjälpen!

 6. Profilbild för LillaSyster

  Det var långtid för att få se en blomma. Nästan lika länge som vi fick vänta tills plommonträdet bestämde sig för att ge frukt – men sen har det gett ungefär vartannat år…..galet mycket.
  Dina plantor kommer säkert att trivas där på ängen. ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju otroligt länge väntetid, men då kan de få stå där nere på ängen och gotta till sig och blomma när det behagar! Nämen att det skulle ta så lång tid att få plommon!

 7. Profilbild för Äventyret framtiden

  Om jag inte tar helt fel så får ni säkert flera agaveplantor med tiden. De brukar sända ut små skott har jag för mig men jag kan ha fel. Men jag har sett hur de fungerar här…
  Hur som helst, så är de riktigt stora nu och riktigt fina! Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är såna skott jag fått, så du har helt säkert rätt! Tack så mycket 🙂

 8. Profilbild för Susjos

  En cool planta ju, ska bli kul att se dem när de blir större!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om du hänger kvar här länge kanske du kan få se dem blomma 🙂

 9. Profilbild för Marianne

  Dina agave är fina med den gula kanten på bladen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är en vacker variant verkligen!

 10. Profilbild för Tove

  Agave – får du då sirap?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vet inte om just den här sortens blad skulle kunna ge agavesirap. Men det är mycket arbete för att framställa agavesirap. Inget jag har planer på att göra. Vi äter dessutom väldigt lite honung/socker så det skulle inte kännas vettigt. Bättre låta plantorna stå där och vara vackra.

 11. Profilbild för Paula Merio

  Ojdå, ibland får datorn spunk eller kanske tror den att den får spam! Har hänt mig också…
  Agaven som jag tittar på hos dig påminner om de stora som står i Carl Larsson-gårdens trädgård, men kan förstås vara något annat, jag är ingen fena på växter (heller). Men jag tycker den är ståtlig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade nog strypt spamkommentarer-filtret för hårt. Vad häftigt om det finns agave på Carl Larsson-gården. Har ingen aning om hur härdig den här. Den är mycket ståtlig, fota gärna den på Carl Larsson gården om och när du återvänder dit. Eller du kanske redan gjort det?

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.