CC-BY-@jocke-helsingborg-webbtanten

Jocke har inte hittat favorittjänsten än

Göran föreslog att jag skulle fråga @Jocke ifall han ville svara på de 6 frågorna om webben. Jag har själv följt Jocke i många år på Twitter och har träffat honom också flera gånger. Han är väldigt kunnig om det mesta när det gäller internet och man lär sig ofta något nytt och/eller får nya infallsvinklar i olika frågor när man följer honom. Självklart tycker jag det var ett bra tips av Göran och Jocke svarade gärna, och snabbt!

CC-BY-ND-Joakim-Berndes-webbtantenVem är du på och utanför webben?

Samma person. Jag var med och drog igång kampanjen ”Fuck Taylor” för att göra upp med den osunda uppdelningen mellan online och offline, mellan arbete och fritid. Jag delar in min tid i rolig tid och tråkig tid, och försöker få så mycket som möjligt av det första. Samma sak med människor – jag älskar det mänskliga mötet, oavsett om det sker digitalt eller fysiskt. Gränser är inget för mig.

Vill man veta mer om mig förslår jag en googling 😉

Vad är dina favorittjänster/webbplatser på webben, och varför?

Min absoluta favorittjänst är den jag inte upptäckt än. Inget gör mig lyckligare än att hitta något fantastiskt smart, snyggt, spännande, nyttigt, roande eller bara överraskande. Kevin Kelly sa en gång; ”Everything’s amazing, and we’re not amazed”. Jag har bestämt att det aldrig ska gälla mig. Jag är som ett slumpvandrande överförtjust barn. Varje dag.

Men jag måste också säga att Facebook fortsätter imponera på mig. Inte så mycket i det vardagliga flödet – även om det är fantastiskt att ha tillgång till en hel värld av grymma fika-kompisar hela tiden. Snarare handlar det om trycket och klokskapen i många av de specialinriktade grupperna som finns där. De vassaste i sverige på öppna data finns i gruppen ”Opengov”, de pedagoger som verkligen knuffar kuvertet hänger i ”Sociala Medier i skolan”, kommunikatörerna i Helsingborg stad hänger i ”#KommHBG” osv. Det är verkligen, verkligen amazing på riktigt.

Vad är det absolut bästa du gjort/sagt på webben?

Oj, det har jag förhoppningsvis också framför mig. Men jag är stolt över att 1994 varit med och lanserat aftonbladet.se och 20 år senare släppa helsingborg.com. Två helt olika sajter, med två helt olika sammanhang, men ändå med det gemensamma att det byggde på ”Spaden i marken” och en jäkla massa jävlaranamma. Allt du ser på helsingborg.com byggde vi på tre dagar till en total kostnad av ca 20.000, och en massa smarta lösningar. Alla säger att det inte går, men vi gjorde det.

När det gäller sägande har jag varit med i många debatter och diskussioner. För många för att vilja minnas, även om den del landat väldigt bra – och faktiskt kommit att påverka. Men den här texten från en intervju som Ronja Boije gjorde med mig vet jag att många återkommer till, så den får bli mitt val.

Vilka personer har du inte träffat annat än digitalt men skulle vilja äta middag med och varför?

Jack Andraka ska jag träffas snart, det har vi lovat varandra. Mary Meeker vill jag också ta med mig till middagen. Och så Marissa Mayer

Med de tre runt bordet skulle jag vilja leda in samtalet på områden som de normalt sett inte är experter på. Tänk att få ge sig ut på riktigt djupt vatten med de smartskallarna.

Jag ser det lite som min absolut bästa konferensupplevelse någonsin. En av somrarna på SSWC, knytkonferensen på Tjärö, tittade jag inte alls på programmet. Jag valde istället min absoluta favoritplats på ön, grillplatsen nere vid gästhamnen, och bara lät de programpunkter som skulle hållas där överraska mig. Lite så tror jag ett brett samtal med Jack, Mary och Marissa skulle utveckla sig.

Vad brinner du mest för på webben?

Yttrandefrihet och öppenhet. Vi måste sluta försöka förstöra internet, och med det demokratin. Alla borde läsa ”The Future of Ideas” av Lawrence Lessig. Och sedan engagera sig.

Vem skulle du vilja besvarade dessa frågor?

Judith Wolst

Foto: Stora bilden @jocke CC-BY, Lilla bilden Joakim Berndes CC-BY

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.