Juni (Junho) 2024

Nu är det dags att återuppleva juni 2024 igen. För det är verkligen så det blir för mig när jag gör månadssammanställningarna.

I mina månadsställningar finns det länkar till hela junis inlägg, men det finns också en hel del nytt, som jag inte skrivit någon annanstans. Plus att alla bilderna är tidigare opublicerade, om det inte står annat. Jag börjar med en ny rubrik, som jag inspirerats till från Julia.

Vad jag ätit

Här är en lista med rätterna eller tilltuggen som jag minns att vi ätit under juni. Vi äter gärna många smårätter under en måltid, älskar rester så lagar ofta för fyra personer och delar upp det i 2-4 middagar beroende på vilka tillbehör vi har.

 • fyllda padrons i airfryern
 • tzatziki
 • auberginepaj med fetaost
 • purjolökspaj
 • pasta med krämig purjolökssås
 • auberginepasta
 • gurkstavar med cashewdipp
 • grillad halloumi
 • flygande jakob med halloumi
 • grillad majskolv
 • auberginekuber i airfryern
 • fryst glutenfri pizza (från Mercadona)
 • rödbetshummus med gurkstavar
 • asiatisk gurksallad
 • fransk löksoppa
 • tonfiskröra i arepas
 • kålpudding (rest från frysen)
 • lökringar i airfryern
 • sushi på restaurang
 • indiskt på restuarang
 • halloumibowl på restaurang
 • moussaka
 • ostbricka

Utflykter & vänner

Började månaden med att besöka Beja Airshow med våra sydafrikanska vänner, som även är våra grannar.

Vi käkade middag med våra engelska grannar som var här under 10 dagar, de bor inte här ännu, men snart så blir det full fart i dalen.

Sen kom Madde, Rogers syster, och hängde med oss en vecka. Jag har ännu inte bloggat om alla utflykter vi gjorde men här är inläggen från hennes besök som publicerades i juni.

Dessutom så gjorde vi lite utflykter bara jag och Roger också minsann! Vi besökte Castro Verde här i Alentejo, vår grannkommun som vi ofta besöker, men den här gången jag tog med mig kameran och vi gick på lite nya gator.

När vi köpte vår nya bil så passade vi på att göra lite upptäckter på vägen. Det blev dels en enorm korkek och vrak av färjebåtar fulla med graffiti.

Månadens känsla

Ledsen har jag varit, med mycket tårar under de där dygnen när Assi var borta, vilket gjorde något med mig. Jag återupplevde andra & gamla smärtor i samma veva, liksom passade på när jag ändå var ledsen. Det är inte så att jag trycker undan och lagrar på hög, men vissa saker kan komma tillbaka. T.ex. så tänkte jag på min pappa, han gillade inte katter, så det hade inte med Assi att göra.

Men när jag satt där i trädgården och grät över Assi, så var jag samtidigt tacksam över allt vi har här. Då tänkte jag också på vad mycket jag skulle vilja dela med min pappa, av mina upplevelser och vårt hem här i Portugal. Då blev det extra fart på tårarna en stund.

Bloggtips

Idag vill jag tipsa om Debutskys blogg. Carita har precis flyttat och därmed uppfyllt en av sina drömmar. Det gör mig så innerligt glad när jag ser i inläggen hur glädjen sipprar ut genom orden. Ett enklare och mer balanserat liv vill hon leva och det ska bli roligt att följa med!

Vädret

Det kan bli väldigt fina soluppgångar när det finns lite molnslöjor på himlen, som ex. på översta bilden till inlägget. Det är nu andra året som juni inte är helt pålitligt med vädret, så det är nog så här det ska vara i juni. Vi har haft både regn (mkt små mängder), mycket blåst och faktiskt ganska kyligt emellanåt. Flera gånger jag sett att Sverige har haft det varmare än oss.

Nedan grafer visar regn, luftfuktighet och temperaturer hemma hos oss.

Det är vår väderstation Netatmo som ger oss värdena. Klicka på en bild för att se dem i större format på datorn.

Fotografering

Jag har under ett halvår övat min fotografering under namnet ”Praktisera med pixlar”, men jag har nu lagt ner det upplägget. Jag kommer fortsätta öva och vara tydlig med hur jag tänkt i vissa fotosammanhang, så för er som läser blir det nog ingen större skillnad.

I juni köpte jag ett nytt objektiv och berättade om det. Jag samlade också ihop bilder till ett inlägg där jag valt att fokusera på fönster och dörrar.

Månadens bästa bild

Denna bilden är tidigare publicerad i inlägget om helgonörten, men jag har beskurit den annorlunda och tycker den blev bättre så här. Har skrivit ut den för att ha den på väggen men skrivaren förvränger det gula till att bli väldigt orange, trots att jag valt färgprofil för skrivare och papper. Det orange blev i och för sig blev rätt fräckt också, men inte så verklighetstroget.

Måste säga att jag även är väldigt nöjd med flera av bilderna från flygshowen, så det kunde lika gärna blivit en bild därifrån, men nu valde jag fjärilen, kanske för att jag gillar närbilder bäst?!

Trädgård & odling

På fredagarna blir det alltid inlägg om olika saker i trädgården.

Trädgårdsfredag #4 handlade om jakaranda, blåskata och blomning på granatäppleträdet

Trädgårdsfredag #5 där berättade jag om vitlöksskörden, att jag vattnar träd med påsar, visade min stjärnjasmin och en liten bildserie på koltrasten

Trädgårdsfredag #6 publicerades på midsommarafton och innehöll bilder på 7 sorters blommor

Trädgårdsfredag #7 var om rosépepparträdet, padrons, myggor (inga kommit än) och poolen

Och utöver de här inläggen blev det ett där jag berättade om att vi haft en grävare här som flyttat jord och sten åt oss. Och fixat ett antal kubik med gödsel!

Har också fyllt på sidan ”Trädgårdskalender” med vad jag skördat och vad som blommar.

Djur och natur

Ett gäng spridda fåglar och vår guldfärgade omgivning blev förevigade, likaså den grå helgonörten med fjärilar.

En ny vandringsled håller på att tas fram i Portugal, Palmilhar 3000km och det kan så klart bli många natur och djurupplevelser om en går den .

Personligt

Jag delade med mig av en karta med våra platser utmärkta, för att ge en tydligare bild på var vi bor och var vi normalt rör oss när vi är ute och flänger.

Jag vill, men jag kan inte alltid var ett inlägg jag skrev där jag berättade om några av de saker jag funderar på gällande mig själv en del just nu.

Fem frågor om ljudligt svarade jag på i serien Fem en fredag.

Juli är här och värmen är tillbaka!

Publicerat:

i:

24 svar till ”Juni (Junho) 2024”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Som vanligt har du hunnit med massor =) Om jag skulle sammanställa varje månad så skulle det bli, jobb, trädgårdsarbete, handla mat, tvätta och städa. Gosa med Busan, läsa, träna och kanske en fika med någon kompis. Fjärilsbilden är verkligen snygg – bra jobbat! Inte direkt någon värme på morgonen var bara +10 vid 06.30 men solen är uppe OM bara vinden kunde avta lite också. Ha en fin tisdag, nu ska jag bege mig till mataffären och ”slåss” med pensionärerna som har 5% rabatt på tisdagar…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar ju när det händer grejer 🙂 Så där såg mina dagar ut också när jag bodde i Sverige. Tack! Hoppas det blir varmt och gott snart hos er också.

 2. Profilbild för znogge

  Så mycket ni har hunnit med under juni. Månaden har bjudit på god mat och trevligt sällskap men också lite jobbigare känslor. Blir man ledsen för något är det inte ovanligt att andra ledsamheter dyker upp till ytan. Livet är inte alltid skratt.
  Månadens bild är fantastiskt vacker tycker jag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En aktiv månad, det är roligt! Visst är livet fullt med olika saker, inte bara skratt och glatt. Tack snälla!

 3. Profilbild för Marianne

  Så många fina utflykter du tagit med oss på!
  Att bli mer ledsen över andra saker än just det som utlöser ledsamheten, tror jag inte är så ovanligt, viljan dela saker med de som är borta kommer emellanåt, det är svåra stunder tycker jag.
  Första fotot är vackert,
  himmel och moln är något jag gillar, de kan jag stå och beundra långa stunder, det är så rofyllt.
  månadens bild blir kanske svårare och svårare att välja nu när du tar så många fantastiska foton.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev en del utflykter i juni. Juli blir nog lugnare på den fronten. Ja det är svåra stunder. Tack, moln är mäktigt tycker jag. Så kanske det är, tack snälla! Kram

 4. Profilbild för Anita

  Dina månadssammanfattningar är fantastiskt bra! Och tänk så mycket ni hunnit med. Tycker det var roligt att läsa listan om vad du ätit. Måste säga att det vattnas i munnen. Och jag förstår att mycket kommer från er egna skörd.
  Månadens bild är verkligen fin. Så detaljrik och fin i färgerna. Den kan du verkligen vara nöjd med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra Anita, tack! Visst var det kul med nya rubriken om mat, jag inser ju att jag äter ganska varierat ändå. Det är bra! Ja, alla grönsaker är från egen skörd. Tack, jag är jättenöjd med den.

 5. Profilbild för Micke

  Du hinner med mycket på en månad du, jösses….och listan med måltider tycker jag alltid är intressant, inger ju viss inspiration minst sagt.
  Tzatziki är jag sugen på sedan några dagar, perfekt till en grillad köttbit ju.

  Ha nu en fin tisdag Anna. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar ju när det händer lite 🙂 Kul du gillade nya rubriken om mat. Tzatziki är väldigt gott, vi äter det varje dag nu när gurkorna nästan överfaller oss.

 6. Profilbild för Channal

  God morgon Anna! Älskar dessa inlägg med återblickar. Tack vare bloggen minns man så mycket vad som har hänt. Men så ledsamt att Assi är borta. Hoppas hon hittar hem igen. Har missat det under veckan jag har varit borta. Jag tänker ofta på mina föräldrar. Under en hundradels sekund ska jag ringa mamma. Nej, just det det går ju inte. Då blir jag ledsen. Det är det som är kärlek… saknaden kan vara tufft i livets bergochdalbana. Många fina bilder tar du. Månadens bästa bild är verkligen fin… varma färger och kanonskärpa. Det gillar jag!

  Må gott och KRAM till DIG!! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar! Ja bloggen är verkligen hjälp till minnet. Assi är hemma, han var borta i två dygn men sen var han helt plötsligt hemma igen. Men det var väldigt ledsamt när jag inte visste var han var. Livet är verkligen en bergochdalbana. Tack snälla! Detsamma, kram!

 7. Profilbild för Mamma C

  En fartfylld månad med en massa skoj grejer som ni gjort.
  Månadens bästa bild är så bra och vacker.
  Ha en fin tisdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var rätt ord – fartfylld! Blir nog lugnare i juli :). Tack snälla! Kram

 8. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Som vanligt så blir månaden full av aktivitet och spännande inlägg. Så mycket kul och så många vackra foton. Jag älskar bilden på fjärilen så den hade jag nog också utsett till månadens bästa. Men samtidigt visar du alltid så många väldigt fina bilder och det kanske hade varit svårt att välja ändå 😀 Kanske var det skönt att gråta lite och att även få gråta över din pappa. Just då var det naturligtvis inte alls skönt eftersom du var så orolig för Assi men när han kom tillbaka och mådde bra så kanske det kändes fint i efterhand att ha fått ut många känslor.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir en del när en ser tillbaka, en händelserik månad. Blir så glad att du gillar mina bilder. Det är skönt att gråta, och att få ut lite tårar för andra ledsamma saker var nog bra. Kram

 9. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Låter som en relativt bra månad. På bilden ser det ut som finsk vispgröt på lingon, mums!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har varit en bra månad absolut.

 10. Profilbild för Stefan

  Månadens bild är värd epitetet. Jättefin.

  Jag vet inte om jag missat den tidigare, men huvudbilden i inlägget är rent magisk.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Huvudbilden är inte publicerad förut, det är alltid nya bilder i månadssammanställningarna om jag inte skriver nåt annat, som med månadens bild t.ex.

 11. Profilbild för Ajli Müller

  Nu har jag hunnit läsa ikapp till hit och måste säga tack för att du lade till rubriken. Jag har nämligen JUST skrivit ett inlägg där jag ber om tips på god mat, och det fanns ju sannerligen här! Särskilt som jag just nu är i ett ”skov” där allt på fyra ben smakar ruttet och inte fungerar alls. Vegetariskt, fisk och även fågel funkar än, och här fanns mängder vegetariskt 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att även du hade glädje av mattipsen, jag äter ju nästan bara vegetariskt med lite fisk ibland, så det blir mycket grönt här.

 12. Profilbild för Anni

  Jag läste slutet för snabbt och reagerade på ”Julen är här” … (-:

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahaha 🙂 Nej, den får gärna dröja lite till!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.