hyra köpa eller leasa bil i portugal

Köpa, hyra eller leasa bil

Resonerar kring om vi ska köpa en begagnad liten bil eller om vi ska leasa en personbil här i Portugal.

Att importera en bil till Portugal är ett ständigt diskuterat kapitel, då det är krångligt och dyrt. Att åka till Tyskland/Sverige och köpa en ”billig” bil för att sedan ta in den i Portugal är som sagt omständligt och kan bli väldigt dyrt på grund av skatter.

Att ta in en bil som flyttgods kan en göra utan att drabbas av skatter. Men då ska bilen ha rullat i vår ägo i Sverige i minst 6 månader innan införandet till Portugal.

En annan aspekt vi har med i de här tankarna är vägarna här i Portugal. Det är mycket jord/grusvägar och de asfalterade vägarna är ofta väldigt dåliga. Bilarna utsätts för enormt slitage om en inte är väldigt försiktig när en kör, vilket vi inte direkt upplever är det vanligaste här.

Vi funderar nu på om vi ska leasa, hyra eller köpa en personbil (eftersom Vega ska få flytta hem till Sverige).

Köpa bil +/-

Plus för att köpa:

Andrahands värdet på bilar är bra här, inga begränsningar i användandet, bilen är vår

Minus för att köpa:

Priserna på begagnade bilar är högt så vi kan inte köpa det vi vill ha, kapitalet blir bundet, bekymmer vid reparationer – särskilt med språket, omaket med att vara utan bil vid reparationer, osäkerhet kring om ev. djur varit i bilen samt hur den är skött/inte skött, stor osäkerhet kring framtida reparationer.

Leasa +/-

Plus för att leasa:

Vi får en ny bil, kan välja en SUV, blir en fast kostnad under avtalstiden som inkluderar reparationer, försäkringar, skatt etc. Inga extra kostnader mer än drivmedel och ev. självrisk. Slippa ägandet och alla beslut kring det nu när det är annat vi behöver lära oss först.

Minus för att leasa:

Det är dyrt och vi blir bundna i en förbestämd tidsperiod (30-48 månader)

Hyra +/-

Plus för att hyra:

Vid hyra hos biluthyrare kan vi välja hyrestiden till kortare tid än vad leasingen är. T.ex 6 månader istället. Annars samma fördelar som vid leasing.

Minus för att hyra:

Ju kortare tid desto dyrare är det. Och med sommarpriser nu, så är det väldigt mycket dyrare än på vintern. T.ex. €367,-/månad för en Fiat Punto för ett 6-månaders avtal.

Vad blir det då?

Som det känns nu så lutar det åt att leasa från LeasePlan, bekymmersfritt är något vi gillar och vi gillar ju dessutom att äga färre saker. Men att binda oss till en lång hyrestid är det som känns svårt.

SEAT Arona?

Bilden är en skärmdump från LeasePlan som visar den bilen, en SEAT Arona, som vi är mest intresserade av i deras utbud. Den går att leasa på 30 månader för €249,-/månad. Nackdelen är att den inte finns tillgänglig just nu…

Det går tydligen att leasa utan att vara skrivna i Portugal, men vi har inte full koll på omständligheterna kring det än. Det får vi ta reda på i så fall.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Köpa, hyra eller leasa bil”

 1. Profilbild för Liselott
  Liselott

  Hej! Vad kul att ni funderar på en SEAT Arona, vi har en sådan som personalbil och är väldigt nöjda. Så pass nöjda att vi precis har valt en ny igen eftersom det är dags att byta. Jag gillar den mycket för att framrutan går ganska långt ned och jag är väldigt kort (158) så sikten blir väldigt bra.

  Lycka till med ert bilval och ha en underbar dag:)

  LiselottLiselot

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra att ni är så nöjda med den! Ok, vi har inte ens suttit i en ännu. Vi är ju båda långa (178/185) men bra sikt är ju viktigt. Tack så mycket, detsamma!

 2. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Hej.
  Det där med bilar är mycket trevligt tycker jag. Frugan har en Audi A2 som hon vill byta in mot en nyare (ny?) bil och vi har tittat på flera alternativ. Bland annat en Seat Arona med leasing från ACP. Om man är medlem, vilket kostar ca. 95€/år så får man tillgång till bland annat privatleasing i deras regi, förutom en massa andra fördelar. En Seat Arona får man för 249€/månad och då får man dessutom en bensincheck på 150€! Bara denna check betalar ju medlemsavgiften med råge! Att ACP dessutom vill ha 20€ mindre per månad än det erbjudande ni har fått gör ju inte saken sämre. För övrigt så verkar det som att villkoren är desamma som de ni har fått. Är det möjligen från Via Verde?
  Hör av er om ni undrar över något.
  Ha en bra dag.
  Urmas

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänkte kolla med dig om ACP, men du var snabbare än mig! Ska kontakta dem och se om deras erbjudande gäller även icke bofasta (eftersom vi inte är det än…). Samma pris på Aronan som LeasePlan, men känns ju bättre med ACP rent spontant.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.