Resonerar kring om vi ska köpa en begagnad liten bil eller om vi ska leasa en personbil här i Portugal.

Att importera en bil till Portugal är ett ständigt diskuterat kapitel, då det är krångligt och dyrt. Att åka till Tyskland/Sverige och köpa en ”billig” bil för att sedan ta in den i Portugal är som sagt omständligt och kan bli väldigt dyrt på grund av skatter.

Att ta in en bil som flyttgods kan en göra utan att drabbas av skatter. Men då ska bilen ha rullat i vår ägo i Sverige i minst 6 månader innan införandet till Portugal.

En annan aspekt vi har med i de här tankarna är vägarna här i Portugal. Det är mycket jord/grusvägar och de asfalterade vägarna är ofta väldigt dåliga. Bilarna utsätts för enormt slitage om en inte är väldigt försiktig när en kör, vilket vi inte direkt upplever är det vanligaste här.

Vi funderar nu på om vi ska leasa, hyra eller köpa en personbil (eftersom Vega ska få flytta hem till Sverige).

Köpa bil +/-

Plus för att köpa:

Andrahands värdet på bilar är bra här, inga begränsningar i användandet, bilen är vår

Minus för att köpa:

Priserna på begagnade bilar är högt så vi kan inte köpa det vi vill ha, kapitalet blir bundet, bekymmer vid reparationer – särskilt med språket, omaket med att vara utan bil vid reparationer, osäkerhet kring om ev. djur varit i bilen samt hur den är skött/inte skött, stor osäkerhet kring framtida reparationer.

Leasa +/-

Plus för att leasa:

Vi får en ny bil, kan välja en SUV, blir en fast kostnad under avtalstiden som inkluderar reparationer, försäkringar, skatt etc. Inga extra kostnader mer än drivmedel och ev. självrisk. Slippa ägandet och alla beslut kring det nu när det är annat vi behöver lära oss först.

Minus för att leasa:

Det är dyrt och vi blir bundna i en förbestämd tidsperiod (30-48 månader)

Hyra +/-

Plus för att hyra:

Vid hyra hos biluthyrare kan vi välja hyrestiden till kortare tid än vad leasingen är. T.ex 6 månader istället. Annars samma fördelar som vid leasing.

Minus för att hyra:

Ju kortare tid desto dyrare är det. Och med sommarpriser nu, så är det väldigt mycket dyrare än på vintern. T.ex. €367,-/månad för en Fiat Punto för ett 6-månaders avtal.

Vad blir det då?

Som det känns nu så lutar det åt att leasa från LeasePlan, bekymmersfritt är något vi gillar och vi gillar ju dessutom att äga färre saker. Men att binda oss till en lång hyrestid är det som känns svårt.

SEAT Arona?

Bilden är en skärmdump från LeasePlan som visar den bilen, en SEAT Arona, som vi är mest intresserade av i deras utbud. Den går att leasa på 30 månader för €249,-/månad. Nackdelen är att den inte finns tillgänglig just nu…

Det går tydligen att leasa utan att vara skrivna i Portugal, men vi har inte full koll på omständligheterna kring det än. Det får vi ta reda på i så fall.