Projekt: Golven utjämnas

Projekt: Golven utjämnas

Vi märkte redan vid visningen att golvet i vårt sovrum lutade. Men tänkte att det kan vi leva med.

Fast när vi upptäckte att även golvet i vardagsrummet lutade och vi ändå beslutat oss för att byta alla golvklinkers så bestämde vi att lägga på ny betong på golvet i alla rum och jämna ut det.

Det påverkar ytterdörrarna vi beställt, så vi kommer behöver kapa upp lite i överkant för att få in dörrarna sen när de kommer. Men annars har vi högt i tak och de extra centimeterna kommer inte märkas. Däremot tycker vi det är viktigt att göra ett ordentligt underarbete när vi ska lägga in nya klinkers i hela huset.

Hål i hallen

Och det var ju tur, för det visade sig att det var ett hål i golvplattan i hallen. Det fixades med vatten och sand. Genom att spola vatten på sand så rann sanden till hålet och täppte igen det! Nu är det stabilt och fint igen.

Golvutjämning

Vi plockade bort alla klinkers samt all kakel på väggarna (allt skulle ju bort ändå). Ett hårt arbete som dammar ner väldigt när bilmaskinen stöter bort kakel, klinikers och väggfix. Men nu är det gjort och Roger pustar ut. När det var klart kunde Fernando lägga igen kanalerna efter rörmokaren och samtidigt börja jämna ut golvet.

Det var många skottkärror som kördes in i huset när golvet skulle jämnas ut. Först använde de ett vattenpass (en lång genomskinlig vattenslang) och sedan en tråd med blå märkfärg på för att markera ut en vågrät linje på väggen. Den var sedan utgångsläget när de gjorde balkar av betongen på golvet. Därefter fylldes ytterligare betong in emellan balkarna och så användes en betongraka för att jämna ut betongen mellan balkarna. Så fortsatte jobbet i köket, vardagsrummet och hallen.

Betongbalkarna är gjorda i köket
Och i vardagsrummet när de håller på.
Kladdigt värre
Mycket betong blir det
Här syns tydligt att det krävs en del för att jämna ut hela golvet
Fint blev det! Klart för att lägga klinkers 😀

En vecka senare när vi hade gjort klart förberedelserna i badrummet och sovrummen kom de tillbaka och jämnade ut de golven på samma sätt. Känns bra att detta underarbetet är gjort av en van hand.

Kostnader

Sand och cement: €367,-
Arbete: ca 40 timmar manuellt arbete för 70 kvm

Nu är allt underarbete klart och vi kan måla, lägga klinkers, sätta kakel och montera kök och badrum!

Publicerat:

i:

6 svar till “Projekt: Golven utjämnas”

  1. Oj vilket jobb dom gjort. Men vad fint det kommer bli. Finns det nån anledning till att dom hade lutande golv?

  2. Vi hade också lutande golv. Det skiljde en dm från hörn till hörn, skönt att det är åtgärdat

Translate »