leva billigt i portugal

Lättare att leva billigt i Portugal

Våra pengar räcker längre i Portugal än i Sverige. Det är självfallet styrt av de val vi gör, som alltid. Men det finns förutsättningar här som gör att det är lättare att hålla nere månadsutgifterna. Om en vill.

Jag började skriva på ett inlägg om anledningar att flytta till Portugal. Och när jag skrev det så kände jag att just den här punkten behövde mer utrymme än den sammanställningen gav. Det inlägget kommer på söndag och idag fördjupar jag mig i varför det är enklare att leva billigt här i Portugal.

Ibland krävs en investering för att kunna minska sina månadsutgifter, men med tanke på hur hus- & lägenhetspriserna bara stiger så är det en investering som troligen går att få tillbaka vid försäljning av sin fastighet. Om en behöver ta lån för att göra investeringar så ökar ju så klart månadsutgifterna, men det har jag inte räknat in här då vi har valt att hålla våra investeringar inom det sparade kapitalet vi har. Skuldfri är ju också ett sätt leva billigare, men framför allt friare!

Klimatet

Antal soldagar och soltimmar samt temperaturer nästan aldrig under 10 grader dagtid ger självfallet fantastiska förutsättningar för att värma sitt vatten och driva hushållets energiförbrukning med solceller.

Solcellspark i Ourique

Vädret ger förutsättningar för att kunna producera sin egen mat genom odling, med flera skördar varje år. Men också djurhållning blir billigare här eftersom vintern inte är så kall så att fodret behöver utökas för att djuren ska hålla värmen. Däremot är det kanske svårt att få tag i hö på grund av uteblivet regn, det vet jag inte. Vet inte heller priserna för djurmat.

I det här klimatet mår jag bättre, rent fysiskt. Använder ytterst lite astmamedicin och knappt några allergimediciner heller. Många andra sjukdomar blir också lindrigare i det här klimatet.

Då det är ljust länge (17.15 går solen ner som tidigast på vintern) så det finns tid för att vara ute i dagsljus större delen av året även efter jobbet (för den som jobbar dagtid). Och nästan i varje stad finns det gratis utegym, så kostnader för gymkort eller liknande behövs inte alls. Har faktiskt inte ens sett något gym någonstans, men det finns säkert i de större städerna.

sesimbra vandring

Husvärme behövs bara några få månader per år. Vi använder luft-vatten pump, många fastigheter har bara veduppvärmning.

Husen byggs på annat sätt än i Sverige. Det muras väggar och tak, isolering av frigolit emellan och takbjälkar i betong. Huset putsas på utsidan. Underhållet av huset kostar mindre än det gör i Sverige.

Med ett jämnare klimat behöver en inte heller ha kläder för alla väder. För här finns inte alla väder.

Eftersom det inte minusgrader här går det också att samla regnvatten och på det viset minska vattenförbrukningen om en har vatten från kommunen.

Människorna

Även mentaliteten här gör att det går att leva billigare. Det sker nämligen byteshandel mellan vänner och grannar. Om jag har för många kålhuvuden så kanske grannen har för många tomater. Vännen har höns och jag gör inlagda gurkor. Eller så betalar en för det som en själv inte har.

Fåren på bilden är inte våra, men de håller efter växtligheten på vår äng. Vi hade kunnat ta betalt för det, men vi väljer att inte göra det utan istället får leverans av lite bakverk emellanåt. Det är bagarens får. Vi slipper att ha egna djur och vi behöver ingen gräsklippare. Win-win.

En av våra vänner har kaniner, men det ingår inte i byteshandeln med oss iaf.

Priserna

Vi har inte full koll på priserna på allt här i Portugal, vi har dessutom glömt vad saker och ting kostar i Sverige. Så jämförelsen är inte helt lätt.

Vinet är garanterat billigare här, för € 2,50 går det att köpa ett riktigt gott rödvin. Men det finns så klart även vin för € 30,- här.

Inhemska matvaror och kemtekniskt är billigare. Colgate tandkräm kostar t.ex. runt €3,- vilket ju är jättedyrt, men vi köper ett portugisiskt märke och betalar € 0,89 för en tub. Så en får vara lite aktiv och inte stirra sig blind på de kända varumärkena.

Bensin & diesel är något billigare än i Sverige, men det är ganska mycket dyrare än i Spanien. Bor en nära gränsen till Spanien finns det pengar att tjäna på att åka dit och tanka.

Här finns ett inlägg med våra månadsutgifter som de såg ut i oktober förra året. Kommer göra ett nytt sånt i höst.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Lättare att leva billigt i Portugal”

 1. Profilbild för Ann-Katrin Blomster
  Ann-Katrin Blomster

  Fick din bloggadress av din mamma, Barbro.
  Vi bor grannar. Vi sågs idag över en kopp kaffe då Barbro introducerade mig för SPF.
  Vi kom att tala om Portugal (min bror bor i Portimao) och jag fick veta om din blogg.
  Mvh Ann-Katrin Blomster

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej! Välkommen hit hoppas du hittar nåt som du gillar att läsa. Portimão har väldigt vackra klippor!

 2. Profilbild för Chatrine

  Smart lösning med fåren 🙂
  Cirkulär ekonomi är ett verkligen hett ämne i Sverige numera. Gillar tanken och vi jobbar så tillsammans med vår granne. För oss är väl den svåra gränsdragningen när folk vill byta tjänster som har med vårt företag att göra. Omsättning och inkomst är bitar vi faktiskt behöver tänka på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte alltid lätt med bytestjänster 🙂 Självfallet behöver ni fakturera era företagstjänster!

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.