Vi pratar mycket om vår frihet, att vi väljer en livsstil där friheten hela tiden har högsta prioritering. Och en av de största anledningarna till att vi kan ta så många beslut är att vi är skuldfria.

Alla har inte förutsättningen att leva skuldfri, men jag tror att de flesta har möjligheten att ta beslut som kan leda fram till det, om det är vad en vill. Det handlar om aktiva val.

För oss är det den absolut största och mest sanna friheten i vårt liv, att inte ha kravet på oss att en summa pengar dras varje månad för att betala av för val vi gjort tidigare i våra liv. Det lämnar utrymme för nya beslut. Ofta. Vi har haft perioder där vi haft ganska stora lån och vi har haft perioder som helt skuldfria. Sedan 2018 är vi återigen skuldfria och vi vill inte ta lån igen.

Men utan pengar kan en väl inte ta beslut?

Visst behövs pengar för att leva, även om vi kommer långt på kärlek. Frågan är väl egentligen hur mycket eller lite pengar som behövs. Det styrs av den livsstil en väljer och alla beslut en tar. Kan en minska sin konsumtion av varor och tjänster? Om en vill leva skuldfri skulle jag vilja säga att det behöver vara fokuset i varje beslut en tar.

Hur minska utgifterna?

Hur lång tid det tar att komma dit är så klart olika beroende på vilka förutsättningar en har. Steg ett för oss var att göra en översyn av alla våra utgifter, små som stora. Att se var vi kunde minska våra utgifter utan större uppoffring. Vi kunde till exempel spara ganska mycket på de automatiska dragningarna varje månad genom att välja andra tjänster och lösningar. När det var gjort blev vi enormt taggade till att ytterligare minska utgifterna och få sparandet att växa.

Men vi gjorde inte avkall på det som vi tyckte var viktigt, vi la fortsatt en stor del av våra inkomster på livskvalitet som t.ex. resor. Vi är inte beredda att sluta med allt som kostar pengar, men vi har minskat våra rörliga månadsutgifter drastiskt sedan vi började ta aktiva beslut om varje enskild utgift. Frågor som ”Är detta inköp viktigt?” ”Är det värt pengarna?” ”Kan köpet vänta?”. Du kanske är intresserad av att läsa om hur vi resonerar i månader istället för kronor.

Vår skuldfria väg

Vi fortsätter att spara pengar varje månad, gör aktiva val för varje utgift och tänker långsiktigt. Vi väljer att köpa hållbara produkter och är väldigt medvetna om våra rörliga utgifter. Det är vår väg till att fortsätta vara skuldfria.

Men faktum är att vi inte är helt skuldfria när jag tänker efter. Det finns en skuld hos CSN sedan året då Roger studerade, men summan som betalas är inte särskilt stor så det är inget som påverkar våra beslut.

Skulle du vilja vara skuldfri? Hur agerar du för att komma dit?