skuldfri

Leva skuldfri är den sanna friheten

Vi pratar mycket om vår frihet, att vi väljer en livsstil där friheten hela tiden har högsta prioritering. Och en av de största anledningarna till att vi kan ta så många beslut är att vi är skuldfria.

Alla har inte förutsättningen att leva skuldfri, men jag tror att de flesta har möjligheten att ta beslut som kan leda fram till det, om det är vad en vill. Det handlar om aktiva val.

För oss är det den absolut största och mest sanna friheten i vårt liv, att inte ha kravet på oss att en summa pengar dras varje månad för att betala av för val vi gjort tidigare i våra liv. Det lämnar utrymme för nya beslut. Ofta. Vi har haft perioder där vi haft ganska stora lån och vi har haft perioder som helt skuldfria. Sedan 2018 är vi återigen skuldfria och vi vill inte ta lån igen.

Men utan pengar kan en väl inte ta beslut?

Visst behövs pengar för att leva, även om vi kommer långt på kärlek. Frågan är väl egentligen hur mycket eller lite pengar som behövs. Det styrs av den livsstil en väljer och alla beslut en tar. Kan en minska sin konsumtion av varor och tjänster? Om en vill leva skuldfri skulle jag vilja säga att det behöver vara fokuset i varje beslut en tar.

Hur minska utgifterna?

Hur lång tid det tar att komma dit är så klart olika beroende på vilka förutsättningar en har. Steg ett för oss var att göra en översyn av alla våra utgifter, små som stora. Att se var vi kunde minska våra utgifter utan större uppoffring. Vi kunde till exempel spara ganska mycket på de automatiska dragningarna varje månad genom att välja andra tjänster och lösningar. När det var gjort blev vi enormt taggade till att ytterligare minska utgifterna och få sparandet att växa.

Men vi gjorde inte avkall på det som vi tyckte var viktigt, vi la fortsatt en stor del av våra inkomster på livskvalitet som t.ex. resor. Vi är inte beredda att sluta med allt som kostar pengar, men vi har minskat våra rörliga månadsutgifter drastiskt sedan vi började ta aktiva beslut om varje enskild utgift. Frågor som ”Är detta inköp viktigt?” ”Är det värt pengarna?” ”Kan köpet vänta?”. Du kanske är intresserad av att läsa om hur vi resonerar i månader istället för kronor.

Vår skuldfria väg

Vi fortsätter att spara pengar varje månad, gör aktiva val för varje utgift och tänker långsiktigt. Vi väljer att köpa hållbara produkter och är väldigt medvetna om våra rörliga utgifter. Det är vår väg till att fortsätta vara skuldfria.

Men faktum är att vi inte är helt skuldfria när jag tänker efter. Det finns en skuld hos CSN sedan året då Roger studerade, men summan som betalas är inte särskilt stor så det är inget som påverkar våra beslut.

Skulle du vilja vara skuldfri? Hur agerar du för att komma dit?

Publicerat:

i:

10 svar till ”Leva skuldfri är den sanna friheten”

 1. Profilbild för Robert SveNsson
  Robert SveNsson

  Jag håller med dig! Att vara skuldfri är verkligen frihet. Jag hade bestämt mig för att vara skuldfri till pensionen och den dagen då pensionen började komma in på kontot så hade jag dragit ner på alla fasta och rörliga kostnader så att med den lilla pensionen man får räcker det till allt samt lite nöjen som husbilsåkande. En sparad buffert samt lite roligt extraarbete gör att det finns utrymme till att göra saker man drömt om och kan lyxa till det ibland!
  Hade jag inte sett om mitt hus hade pensionering varit en chock och en mardröm.
  Det är inte inkomsterna man blir rik på utan utgifterna och minnena!
  Hoppas ni får en lycklig tid ihop nere i Portugal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jajamen, det är definitiv lägre utgifter en blir rik av (är inköpare i botten..) Och även minnen och upplevelser.

 2. Profilbild för ChatriNe

  Jo, det här tänker vi mycket på. Vi har än så länge ett litet bolån. Men funderar mer och mer på om vi kan ändra boende och på det sättet få bort den delen också. Nu är det långt ifrån vår största post men det är nog känslan vi är ute efter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir spännande att se vad ni gör för att bli av med de sista skulderna.

   1. Profilbild för Anette carlgren
    Anette carlgren

    Ja att vara skuldfri är jätteskönt. Jag går snart i pension så det var hur skönt som helst när sista lånet betalades in! ????

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Underbar känsla!

 3. Profilbild för Margareta Lillvik

  Vi är inte helt skuldfria då vi har ett mindre huslån. Husbilen är däremot betald men kostar oss ju skatt och försäkring. Sedan finns det ju telefoner och tv där man inte slipper undan om man vill ha internet mm. I övrigt har vi alltid betalat kontant och sett till att inte ha några lån eller dyligt. Vi klarar oss bra på pensionen som för oss ligger på ca 23000 tillsammans. Vi sparar också i fonder för ev behov. Kollar på Lyxfällan och kan inte förstå hur människor blundar och fortsätter låna och har en massa kreditkort med dyra räntor. Håller med om att friheten att kunna köra husbil och leva det livet är helt underbart, men tyvärr kan ju inte alla göra så. Vi hoppas kunna köra igen när vi fått våra vacciner. Bara de andra länderna tar emot oss.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt att ni inte fastnat i Lyxfällan utan hittat en nivå av utgifter som är rätt för er.

 4. Profilbild för Tess Mabon

  Skuldfri och älskar det – vill inte ha det på något annat vis.
  Det har varit en stark drivkraft sedan barnsben, om än inte lika tydligt uttalat förrän någon gång i 20-års åldern då jag satte ord på det tillsammans med maken. Som också resonerade likadant.
  Det verkar dock vara en trigger för de telefonförsäljare som ringer för att erbjuda avbetalningsmöjligheter och blir nästintill förbannade när jag säger att jag inte har några lån, eller betalar ränta någonstans….Hahaha.

  Allt gott tiller från snöyran i Stockholm!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt Tess! Kan tänka mig det är provocerande för både säljare och andra. Det sticker ju ut när en väljer sin egen väg. Må gott ni med!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.