Det är en självklarhet för oss att vi ska försöka lära oss europeisk portugisiska, språket som talas här i Portugal och låter som en blandning av ryska, engelska och spanska i våra öron.

Och nu när vi i princip bara väntar på att få tillträde till vårt hus samtidigt som det är lock-down så passar det utmärkt att ta tag i det här ordentligt. Vi pluggar båda två minst 2 timmar varje dag just nu.

Europeisk portugisiska

Portugisiska finns i både europeisk och brasiliansk variant, men även ytterligare varianter, i princip en för varje koloni Portugal haft. De vanligaste dock är brasiliansk och europeisk portugisiska, vilka skiljer sig ganska mycket åt har vi förstått, så det är viktigt att välja rätt bland appar och språklektioner.

Dessvärre erbjuder Babbel, Duolingo och Mondly bara den brasilianska varianten. Så om du vill kunna göra dig förstådd och förstå språket i Portugal är de där apparna nog inte de bästa valen. Det tyckte inte vi i alla fall.

Jag började med Duolingo innan jag visste om att det var brasilianska varianten, det var så kul! Var flitig och hade många fraser som jag tränade på dagligen i somras för att kunna byta lite artighetsfraser när vi kom hit i oktober. Men jag avinstallerade appen när jag förstod det var fel variant av portugisiska.

Appar och tjänster

Jag började leta efter andra appar för att kunna lära oss den rätta varianten, europeisk portugisiska. Jag hann prova några stycken:

Drops

En app för glosor, där en kan välja vilja ord en inte vill lära sig av det de föreslår. Det är stilrent och tilltalande. Testa innan köp. Premium kostar ca SEK 1900,- men är en engångskostnad. Verkar finnas månadsbetalning också när jag läser om appen, men hittade inte det i appen. Eftersom det bara är ord så är det inte rätt app för mig, jag vill lära mig fraser, verb och sammanhang också.

Lingo

Är upplagt som ett spel som en kan spela med andra. Jag blev förvirrad då spelupplägg inte alls funkar för mig. Gick ur och raderade appen direkt. Kostar ca 235;-månad, men börjar med en provmånad.

Memrise

Många talar varmt om Memrise. Men jag tyckte den var rörig, tyckte inte heller jag lärde mig något trots ihärdigt användande. Köpte för ett år för jag kände jag behövde börja med något, men efter ett par veckor bad jag om återbetalning hos AppStore för den passade inte mig alls.

17 minutes

Det finns en webbplats som har kurser i europeisk portugisiska, webbsidan går att öppna i telefoner också, men det är ingen app. Läs mer här. Det känns seriöst, men ”gammalt”, har testat gratis i två dagar och tror att det är en bra inlärningsmetod. Men sen hittade jag den som var rätt för mig.

Mia Esmeriz Academy

EDIT: inte alls nöjda med detta program, alldeles för mycket grammatik. Vi provar oss fram med andra lösningar.

Återigen har medlemskapet hos Expats Portugal gett oss information som varit väldigt användbart. Som premiummedlem har vi 15% rabatt på Mias kurser. Först får en testa ett antal gratislektioner för att få kläm på hur det funkar. Hon är överdrivet klämkäck för min smak, men så fort hon är igång med själva kursen är hon proffsig och konkret. Hon pratar och går igenom presentationer, presentationerna kan jag ladda hem innan eller efter, anteckna på om jag vill. Har dem tillgängliga när jag är offline. Sen avslutas varje kursavsnitt också med övningar. Här kan du se hennes kursutbud.

I kombination med Anki-appen (en flashcard-app där jag lägger in glosor och fraser att träna på) så känns detta som rätt väg för mig att gå. Jag har köpt A1-B2, alltså fyra kurser och hoppas att jag efter det har en bra grund att stå på som gör att jag vågar prata med portugiser. Kostnaden är efter avdragen rabatt €443,-

Eu não falo português, ainda.

Jag pratar inte portugisiska, än.

Sen då?

Mia har kompletteringskurser men det finns även kurser på distans via Högskolan i Sverige. Sen är jag övertygad om att det finns språkkurser här i Portugal också. Hoppas dock vi lär oss mer och mer för varje kontakt vi har med språket både online och med människor vi möter.

Bilden är från vårt besök i Porto för två år sedan.