Porto

Lär oss europeisk portugisiska

Det är en självklarhet för oss att vi ska försöka lära oss europeisk portugisiska, språket som talas här i Portugal och låter som en blandning av ryska, engelska och spanska i våra öron.

Och nu när vi i princip bara väntar på att få tillträde till vårt hus samtidigt som det är lock-down så passar det utmärkt att ta tag i det här ordentligt. Vi pluggar båda två minst 2 timmar varje dag just nu.

Europeisk portugisiska

Portugisiska finns i både europeisk och brasiliansk variant, men även ytterligare varianter, i princip en för varje koloni Portugal haft. De vanligaste dock är brasiliansk och europeisk portugisiska, vilka skiljer sig ganska mycket åt har vi förstått, så det är viktigt att välja rätt bland appar och språklektioner.

Dessvärre erbjuder Babbel, Duolingo och Mondly bara den brasilianska varianten. Så om du vill kunna göra dig förstådd och förstå språket i Portugal är de där apparna nog inte de bästa valen. Det tyckte inte vi i alla fall.

Jag började med Duolingo innan jag visste om att det var brasilianska varianten, det var så kul! Var flitig och hade många fraser som jag tränade på dagligen i somras för att kunna byta lite artighetsfraser när vi kom hit i oktober. Men jag avinstallerade appen när jag förstod det var fel variant av portugisiska.

Appar och tjänster

Jag började leta efter andra appar för att kunna lära oss den rätta varianten, europeisk portugisiska. Jag hann prova några stycken:

Drops

En app för glosor, där en kan välja vilja ord en inte vill lära sig av det de föreslår. Det är stilrent och tilltalande. Testa innan köp. Premium kostar ca SEK 1900,- men är en engångskostnad. Verkar finnas månadsbetalning också när jag läser om appen, men hittade inte det i appen. Eftersom det bara är ord så är det inte rätt app för mig, jag vill lära mig fraser, verb och sammanhang också.

Lingo

Är upplagt som ett spel som en kan spela med andra. Jag blev förvirrad då spelupplägg inte alls funkar för mig. Gick ur och raderade appen direkt. Kostar ca 235;-månad, men börjar med en provmånad.

Memrise

Många talar varmt om Memrise. Men jag tyckte den var rörig, tyckte inte heller jag lärde mig något trots ihärdigt användande. Köpte för ett år för jag kände jag behövde börja med något, men efter ett par veckor bad jag om återbetalning hos AppStore för den passade inte mig alls.

17 minutes

Det finns en webbplats som har kurser i europeisk portugisiska, webbsidan går att öppna i telefoner också, men det är ingen app. Läs mer här. Det känns seriöst, men ”gammalt”, har testat gratis i två dagar och tror att det är en bra inlärningsmetod. Men sen hittade jag den som var rätt för mig.

Mia Esmeriz Academy

EDIT: inte alls nöjda med detta program, alldeles för mycket grammatik. Vi provar oss fram med andra lösningar.

Återigen har medlemskapet hos Expats Portugal gett oss information som varit väldigt användbart. Som premiummedlem har vi 15% rabatt på Mias kurser. Först får en testa ett antal gratislektioner för att få kläm på hur det funkar. Hon är överdrivet klämkäck för min smak, men så fort hon är igång med själva kursen är hon proffsig och konkret. Hon pratar och går igenom presentationer, presentationerna kan jag ladda hem innan eller efter, anteckna på om jag vill. Har dem tillgängliga när jag är offline. Sen avslutas varje kursavsnitt också med övningar. Här kan du se hennes kursutbud.

I kombination med Anki-appen (en flashcard-app där jag lägger in glosor och fraser att träna på) så känns detta som rätt väg för mig att gå. Jag har köpt A1-B2, alltså fyra kurser och hoppas att jag efter det har en bra grund att stå på som gör att jag vågar prata med portugiser. Kostnaden är efter avdragen rabatt €443,-

Eu não falo português, ainda.

Jag pratar inte portugisiska, än.

Sen då?

Mia har kompletteringskurser men det finns även kurser på distans via Högskolan i Sverige. Sen är jag övertygad om att det finns språkkurser här i Portugal också. Hoppas dock vi lär oss mer och mer för varje kontakt vi har med språket både online och med människor vi möter.

Bilden är från vårt besök i Porto för två år sedan.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Lär oss europeisk portugisiska”

 1. Profilbild för Anette
  Anette

  Det är ett svårt språk, men man klarar sig långt på enkla fraser och massor av ord. Jag har provat alla de kurser och appar du talar om. Tycker dock att de är väldigt dyra. Har hittat mycket gratis på youtub som jag haft nytta av. Men övning ger färdighet och jag tröttnar snabbt på att tragla. Ge er ut och prova er fram, tala de ni kan och fråga de ni inte kan, portugiserna är så hjälpsamma. Lycka till och boa sorte!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är portugiserna hjälpsamma! Helt fantastiskt vad villiga de är på att tala långsamt och hjälpa till med uttalen. Vi kämpar på, tack så mycket!

 2. Profilbild för Hanna Telon
  Hanna Telon

  Jag har kämpat med samma problem. Hittar inte något på nätet som fungerar bra. 🙁
  Så jag gav upp. Jag hittade en bibel på två språk ( på loppis) portugisiska-engelska. Där är enkelt att känna igen massa nya ord och det blir också en lagom upprepning med dessa ord. Hittade även en grammatikbok på samma veva. Så jag kombinerar dessa två.
  jag hittade även där två kursböcke, men dessa var på nivå ”2B ” så det var absolut över min nuvarande nivå, men de kostade inte heller mycket så jag tog dom i samma fart.
  Försöker läsa och översätta lite nyheter och läsa också några sagoböcker som jag hittade på samma loppis.
  Det är absolut roligt när man lär ett ord på ett sammanhang och hör/ ser det någon annanstans.

  Jag hittade en bra kurssida på svenska på nätet, med lite förklaringar och övningar, men när adobe reader slutade fungera så kan man inte göra övningar. 🙁

  Har ni hittat någon bra självstudiebok?
  Jag bläddrade någon i en bokhandel förra vintern, de hade flera men de var inplastade. Men jag vågade inte välja då, då jag inte visste vilket skulle vara bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du hittat en väg som funkar för dig! Nej ingen självstudiebok, vi har fullt upp med Mias kurs. Däremot gillar vi verkligen appen Anki – det är ett effektivt sätt att lära sig glosor.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.