svarta grisar Ourique

Ourique i Alentejo, varför köpte vi hus där?

När vi berättade att vi köpt ett hus i Ourique fick vi frågan om varför vi valde just det området.

Det finns så många områden i regionen Alentejo som vi gillar och därför många kommuner vi skulle kunna tänka oss att bo i. Varför valet föll på Ourique kan du läsa om här.

Ourique kommun

Ourique är på kartan en långsmal kommun i distriktet Beja. I söder gränsar kommunen till Silves, som ligger i Algarve. Till väster ligger Odemira som sträcker sig ut till västkusten. Andra grannar är Santiago do Cacém, Aljustrel, Castro Verde och Almodôvar.

Ourique är en liten kommun, vilket vi gillar. Knappt 5400 invånare fördelat på 660 km2.

Läget

Vi tycker läget passar oss bra med närhet (ca 1 timme) till både sydkusten i Algarve samt den underbara västkusten, vilken vi älskar att hänga vid. Vandringar och vyer är helt fantastiska där. Närmsta stora stad är Beja, där finns allt vi kan tänkas behöva köpa, t. ex byggmaterial för renoveringen. Det tar 45 minuter att köra de 6 milen dit.

Landskapet

Det är stora variationer i landskapet i omgivningarna, så det går att få både höga höjder och öppna landskap. Vårt hus ligger i ett öppet område med fina vyer över odlingsmarkerna. Det viktigaste för oss är att inte känna oss instängda.

Fotat från bilen på väg till Ourique

Sommar & vinter

Algarves och Madeiras klimat hade passat oss bäst, där är det minst temperaturskillnader under året. Men Madeira är en ö, vilket inte lockar att bo på (även om vi gärna vill återvända och utforska ön mer) och i Algarve kan vi inte köpa det vi vill ha inom vår budget, plus att vi tycker det är för mycket folk överallt.

Det är två årstider i Ourique, sommar och vinter. Sommaren (mitten av mars till mitten av november) kan bli het, framför allt i juli och augusti, med temperaturer över 35°. Vintern är kall, med portugisiska mått mätt men acceptabelt med våra, med dagstemperaturer ner till 14° men ner till 5° på natten.

Det är dock väldigt varierande från år till år. Den här vintern är ju ruskigt kall i hela Portugal med temperaturer runt och under nollan på natten. Solen värmer lika gott i Ourique som i Algarve, genom att skapa en skön plats i lä hoppas vi kunna njuta utomhus många dagar även på vintern i Ourique. Och en utedusch ska få vara vår oas och räddning heta dagar på sommaren.

Grisar i Ourique

Ourique är huvudorten för den iberiska svarta grisen i Portugal. Här firas ”porco preto ibérico” med en årlig festival (fast inte under pandemin). För mig som älskar att titta, prata och kela med grisar så är det onekligen rätt område att bo i. Det finns grisar i hagar lite överallt och de vi hittills sett ser ut ha stora hagar med alla bekvämligheter en gris villl ha.

Huset

Men den största anledningen till att vi köpte hus i Ourique är huset och trädgården. Vi har hittat nästan exakt vad vi ville ha. Omständligheterna kring köpet ska jag berätta snart, i ett eget inlägg, när det är vårt på pappret och nycklarna är i vår hand.

Vi har massor att utforska i både Ourique och omkringliggande kommuner, här i bloggen kommer jag självfallet berätta om våra upptäckter och hur det är att bo där vi valt att bo.

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Ourique i Alentejo, varför köpte vi hus där?”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Låter spännande,väntar att få se mer av ert nya hus!

  Ha det gott….Hälsn fr snön 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det känns väldigt spännande 🙂

 2. Profilbild för Anette carlgren
  Anette carlgren

  Låter spännande. Ska bli kul att följa ert äventyr ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anette för att du hänger med i våra äventyr.

 3. Profilbild för Birgitta Strand
  Birgitta Strand

  Väntar med spänning på att ni har fri tillgång till huset.
  Ska bli så intressant att få vara med på den förändring ni tänker göra både ute och inne.
  Lycka till

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör vi oxå 😀 Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.