Maj (Maio) 2024

En månad går fort, vi lämnar nu maj med en månadssummering som innehåller lite allt möjligt. Både nytt och gammalt.

Och med gammalt menar jag alltså maj, förra månaden. Med nytt syftar jag på att vissa texter är nya och bilderna har inte tidigare blivit publicerade.

Inlägg under maj som inte passar in i någon av nedanstående rubriker:

Personligt

Jag skriver gärna personligt, men försöker att inte vara utlämnande eller helt naken i sådana inlägg. Det blev i maj inlägg om att Släppa det som inte är mitt, Om jag tappat minnet, vad jag gillar att göra och en dag med ett foto i timmen, EFIT

Månadens känsla

Belåten, det är egentligen ett lite för mjäkigt ord för mig. Jag är ju väldigt passionerad och mina känslor är starka och tydliga. Jag har flera gånger den här månaden tänkt att vi har det så bra. Vi sitter där vid poolen med solen som gnistrar i vattnet, blommorna är starkt färgade och katterna ligger nära oss. Vi styr våra dagar själva och jag är så enormt glad för det. Men eftersom månaden präglats av en del smärta och eländig allergi så drar jag ner känslan till belåten! Jag är belåten med livet under maj månad 🙂

Trädgård & odling

I maj har jag börjat skörda gurka, purjolök och padron och den gula löken som planterades i höstas hänger nu på tork och jag plockar färsk gul lök direkt från sålådorna av det jag planterades i våras.

Koriandern har gått i blom så den tog jag bort i går, salladen börjar bli lite besk och rödbetorna är nästan alla uppätna. Vitlöken ligger på tork.

Jag har också tagit frön från svartkålen som jag lät stå kvar för att gå i blom. Det blir förhoppningsvis mycket svartkål i vinter! Sara, du får komma hit och plocka!

Ett inlägg med den ljuvligt blommande silkeseken blev det och så berättade jag att vi kommer ta bort våra trädgårdskomposter. Jag har slutat använda dem, men de är inte borttagna än.

Eftersom Färgsprakande fredag slutat så började jag istället att fokusera på trädgårdsbilder på fredagar. Då gör jag inlägg där jag berättar om olika saker i min trädgård. Insekter, blommor och skörd eller annat.

Så i maj har det hunnit bli tre inlägg med taggen Trädgårdsfredag:

Färg på en fredag och Rött färgsprak var de sista inläggen i Färgsprakande fredag.

I inlägget om att apelsinblomningen är över ville jag spara känslan av den ljuvliga doften som vi haft hela våren i trädgården. Nu sitter det en hel del kart på våra apelsinträd, så vi hoppas på mycket frukt!

Vädret

När Sverige hade sköna temperaturer i början på maj så frös vi. Men det tog sig till slut och då skrev jag om att det känns som sommaren kommit.

I nedan grafer så ser du att temperaturen varit under 25 grader i ca 2 veckor. Betänk att det är maxtemperaturen och att det varit kalla mornar med under 10 grader flera dagar. För oss är detta iskallt. Vi har frusit, men inte velat sätta på värmen så klart. För nu njuter vi av 35 graders värme fram på eftermiddagen och 16 grader på morgonen.

Luftfuktigheten har sjunkit drastiskt efter de sista (?) regndropparna, den röda linjen är nattetid då det alltid är fuktigare.

Jag mår helt klart bäst när fukten är låg och temperaturen är runt 30 grader! Men 35 grader funkar finfint det också. Igår hade vi 27 grader i poolen, det är bra härligt det!

Utlandsflytt & ekonomi

Ibland blir det en del inlägg som kan hjälpa dig som funderar på att flytta till Portugal. Den här månaden har jag skrivit om att vår status är ändrad till begränsat skattskyldiga och vad det innebär för oss.

Rent ekonomiskt är vi nu igång med våra tjänstepensioner båda två och kan därför officiellt titulera oss som förtidspensionärer.

Berättade om att vi bytt bank både i Portugal och Sverige.

Våra projekt

Här är inläggen som handlar om de projekt vi har.

Månadens bästa bild

Jag har i maj faktiskt utökat mina 24 bästa bilder (en folder jag uppdaterar för mig själv varje månad) med flera bilder. Men detta är den allra bästa i mitt tycke. Och inte heller tidigare visad.

Älskar motivet, en så annorlunda insekt. Den är kanske 3mm stor, så det är bara via makroobjektivet som jag kan se hur den verkligen ser ut. Och ja, bilden är hårt beskuren. Men linjerna, färgerna och och skärpan gör detta till en stor favorit för mig.

Fotografering

Jag gör något som utvecklar (hoppas jag) min fotografering lite varje vecka, Ibland blir det inlägg som beskriver, men oftast inte faktiskt. Men jag kör ju min Praktisera med pixlar, och i början av varje månad publicerar jag några nya övningar som jag och andra som vill hänga på kan göra.

I maj la jag till tre nya övningar. Och jag gjorde själv övningarna med ”Rule of odds” med blåbär & ”Gyllene timmen” med katterna som motiv.

Allergi och annat

Det har varit en jobbig månad med mycket allergi, även Roger som aldrig varit allergisk har nyst en hel del. Min skadade arm är 99% återställd nu, så det har varit en lång process, det tog drygt två månader.

Katterna

Jag skrivit två inlägg om katterna, men här kommer några opublicerade bilder också. Den på Sombri vid stora påsen med fårull (som jag i år testar som täck i odlingslådorna) är från slutet av april.

Bönsyrsan mötte Sombri & katterna får ta plats är månadens kattinlägg.

På eftermiddagen när det finns skugga vid poolen så hänger gärna katterna där på konstgräset med oss.

Utflykter

Jag har berättat om vår utflykt till Odeceixe, en pärla på Algarves västkust. En plats jag gärna återvänder till.

Bloggtips

I maj har jag läst flera bra inlägg, och faktiskt flera jag skulle kunna ta med här med citat. Men det jag väljer ut är Anneli, som har bloggen Från Glam till Damm.

Hon skrev så här i ett inlägg, och det gav mig stor igenkänning.

Det kan ha blivit så att jag inte längre orkar med ytligheter och att jag bara vill säga något om samtalet har mening, substans och intresserar mig. 

Anneli, Från Glam till Damm

Här hittar du hennes inlägg

En rubrik försvinner

I april hade ju WordPress stängt av statistiken för mig, den är nu tillbaka då de insett att jag inte tjänar en endaste krona på min blogg, trots att jag bloggar mycket och att den ser proffsig ut (jag har ju jobbat med WordPress i många år).

Fast i statistiken som jag nu har så kan jag inte välja ut att se vad som hänt för en specifik månad, bara se aktiviteter de senaste 7 dagarna. Jag skulle ju kunna koppla på Google Analytics, men faktum är att jag inte bryr mig särskilt mycket. Jag skriver det jag känner för och styrs inte alls av vad som är klickas på.

Så den rubriken om Mest lästa inlägg försvinner helt från sammanställningarna nu.

Det blev 31 inlägg i maj, ett varje dag. Översta bilden är en blomma i en vägkant som jag identifierat till Queen Anne´s lace (Daucus rouyi)

32 svar till ”Maj (Maio) 2024”

 1. Profilbild för Emma

  Vilken bra sammanfattning av din månad. Och förstår att du är nöjd med insektsbilden, den var riktigt häftig! Ser nästan lite utomjordiskt ut. 🙂
  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja den ser definitivt utomjordiskt ut 🙂

 2. Profilbild för Anita

  Du gör så bra sammanfattningar av din månad. Intressant att se väderstatistiken. Förstår att ni frös i början av maj. Riktigt kyliga nätter. Kul att du börjat skörda i trädgården. Padron har jag prövat att odla men det verkar inte funka så bra här i vårt klimat då de blir fruktansvärt starka och det ska ju inte Padron vara. En och annan men inte alla. Har pratat med andra som delar samma erfarenhet.

  Din månadsbild är fantastiskt fin. Har suttit en lång stund och studerat insektens ansikte. Och katterna är ju alltid favoriter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är strukturerad, då blir det så här 🙂 Tack! Vad tråkigt med Padron, men å andra sidan finns ju saker som inte är optimalt här men toppen i Sverige, som jordgubbar. Så det ska vara så klart 🙂 Tack, visst är den häftig den insekten!

 3. Profilbild för Marianne

  Maj har gått så himla fort, det var nyss jag stod vid brasan och frös och nu är det redan Juni!
  Insekten ser skräckinjagande ut, jag trodde först att det var en spindel och var så nöjd med mej själv att jag satt och tittade på den, sen såg jag att det var något annat och blev lite besviken 🙂
  Men blev vindruvans planta av med sina blad? Vad var det för hungriga kryp? Hoppas plantan kommer igen.
  Skönt att armen fungerar som den ska nu, det blev ju väldigt långdraget.

  Ha en fin start på veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja maj har gått fort. Jag försöker påminna dig i början av inlägget om det är spindlar med, tänkte inte ens att denna såg ut som en. Men bra gjort, för i ditt huvud var det ju en spindel! Bra träning 🙂 Ja tre stora larver, jag gissar egyptisk gräshoppa, satt och mumsade i sig. Jag flyttade dem en bra bit bort och nu kommer nya blad. Detsamma, kram!

   1. Profilbild för Marianne

    Ja, jag har sett att du brukar skriva i början av inlägg om du har spindlar med, det tackar jag för. Igår tänkte jag att du glömt det, men jag tyckte ”spindeln” var så vacker med sina färger så jag stannade ändå kvar en stund, sen såg jag ju….
    Som det kan bli 🙂
    Bra att vindruvan kommer igen!
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Bra du tänkte så, för det är ju inte 100% säkert att jag tänker på det varje gång. Men jag har inga spindlar på gång just nu i af 🙂 Kram

 4. Profilbild för znogge

  En bra månad får man väl säga. Jag tyckte att maj månad gick otroligt snabbt. En fin månad även i Sverige då naturen är så fantastiskt fin!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det får en säga 🙂 Jättefort!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så fort vackra maj har gått! Vi tycker inte det var länge sedan vi kom hem från vår Skånetur lagom till månadsskiftet och sedan har vi haft en alldeles underbar månad ävensom det var bra kyligt runt Kristi Himmelsfärd när vi var på Öland. Dina månadssammanfattningar är så fina och innehåller det mesta från praktiska bestyr till väder och känslor. Nu ser vi fram emot en fin juni!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du gillar mina sammanställningar, jag tycker det känns bra att göra dem då jag reflekterar bakåt över vad vi gjort och inte. Det gör vi!

 6. Profilbild för Hannele
  Hannele

  En bra månad. Älskar kaktusfrukter, man får äta försiktigt….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en bra månad!

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Som alltid så är det kul att läsa dina månadssammanfattningar. Då inser man hur mycket som faktiskt händer under en relativt kort period. Många fina bilder har det blivit och jag håller med om att bilden på den lilla insekten är häftig. Men du har alltid många fina bilder och ofta med wow-känsla.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör mig glad, ja en månad kan innehålla väldigt mycket. Tack så mycket, det värmer! Kram

 8. Profilbild för Mamma C

  En väldigt bra månad verkar maj ha varit.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut en bra månad! Kram

 9. Profilbild för Susjos

  Maj är ju oftast en bra månad, synd med din allergi bara, hoppas den är bättre nu. Fina bilder, och insekten var speciell.
  Skönt att ni njuter av varma dagar och sköna poolbad nu!
  Ha det fortsatt fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har haft allergi så länge så det var nog dumt jag trodde den var borta 🙂 Bara nya saker den reagerar på, men det är okej, nu när jag vet att jag ska preppa för det nästa år. Tack för din omtanke. Nu har jag ingen allergi längre. Tack snälla! Du med!

 10. Profilbild för Lillan Kind
  Lillan Kind

  Det låter som en riktigt härlig månad bortsett från värk, allergi och en kylig start. Så härligt att det redan är skördetid i trädgården!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Allt kan ju inte vara perfekt 🙂 Ja det är fint att skörda i princip året om.

 11. Profilbild för Carita Liljendahl

  Så vackra blommor på kaktusen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är verkligen jättefina!

 12. Profilbild för Paula Merio

  Jag beundrar så hur strukturerad du är! Jag är din raka motsats, ingen ordning alls, varken i huvud, bland papper eller i bloggen. Det är skönt att läsa ditt inlägg men samtidigt kan jag konstatera att jag inte är bra på sammanfattningar eller listor eller något som kräver en strukturerad hållning.
  Vi är alla olika, och att vi inte är likadana betyder inte att jag inte gillar dig eller din blogg, snarare tvärtom!
  Älskar dina foton, speciellt på katterna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja strukturerad och organiserad är utpräglade egenskaper hos mig. Och visst är vi alla olika, som det ska vara, det är tjusningen med vår art 🙂 Tack!

 13. Profilbild för Annika

  Vilket bra sätt att sammanfatta en månad på. Inspirerande, Anna.
  Mycket roligt att läsa också.
  Månandens bild är ju bara så fin! Riktigt läcker.
  Kaktusarna, och din flora för övrigt, är underbara!
  Du hade lika taskigt väder som vi i maj. Nu är det bättre och mer ”som det ska”.
  Kramar till dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Ja nu är det mer som det ska, även om de säger vi ska få regn i helgen?! Kramar till dig med!

 14. Profilbild för Ajli

  Vilken tur att jag fick din sammanfattning, för jag har helt missat eller åtminstone ”glömt” din om-jag-helt-tappar-minnet. Vilken jääääättefin serie!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vad roligt du gillar den serien.

 15. Profilbild för Sara i Barcelona
  Sara i Barcelona

  Anna vad gullig du är! Hade gärna kommit och plockar svartkål, hihi, tack för erbjudandet 😉 Har inte hunnit med att läsa bloggar denna veckan, så därför svarar jag så sent, förlåt <3
  Här har vi också full sommar nu efter en kylig men oerhört vacker och prunkande vår 🙂
  Stor kram!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ingen fara alls! Jag har inte mycket tid just nu heller, livet 🙂 Kram!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.