matvaror

Mat vi köper

Vi handlar mat i huvudsak tre olika affärer: Pingo Doce, Aldi och Lidl. Idag berättar jag lite om det vi handlar här i Portugal.

Faktum är att jag hade ett annat inlägg jag tänkte publicera idag, men jag slängde det till slut. Det handlade om hur besviken jag är och hur utnyttjad jag känner mig av en person som nappade på mitt erbjudande om gratis hjälp med sin blogg. Men när jag skrivit det och även justerat det så valde jag igår att radera det. Jag släpper det och tänker istället att världen är full av trevliga och fina personer, jag fokuserar på dem istället för surisar.

Så. Med kort varsel så tog jag fram ett gammalt utkast. Faktiskt ett helt år sedan jag började med det här inlägget. Så med lite nya foton och lite text så kan du idag få se några av de matvaror vi köper här och hur vi resonerar kring dem. Så klicka på. enbild och läs texten om du vill veta mer.

Som du ser är det en del mejerivaror som vi handlar. Grönsaker äter vi ju främst våra egna, men vi handlar även en del i affären. Frukt äter vi inte mycket, blir lite bananer ibland till bananpannkaka eller smoothie.

Översta bilden är egenodlad koriander, det händer att vi köper det i affären också. Fast helst inte för den blir oftast dålig väldigt fort. Men snart kan jag dra igång korianderodlingen igen!

Publicerat:

i:

32 svar till ”Mat vi köper”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Du har haft tuffa dagar….först oombedda råd och sedan detta….

  Men nu till maten yoghurten som Roger äter liknar de burkarna som finns på frukostbuffén på GC och jag tycker inte om konsistens….för mig är det inte yoghurt. Men man vänjer sig säkert. Sen vart jag nyfiken varför du inte odlar koriander hela tiden om du gillar det. Är det för varmt eller det kanske inte finns plats? Du ha en bra dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag äter aldrig fruktyoghurt, gillar den naturella och göra smaksättningen själv. Det går säkert att odla koriander året om, men under sommarmånaderna minskar jag vad som finns i sålådorna då jag inte vill vattna så mycket som krävs. Då odlar jag bara sånt som kräver värmen så som tomater, aubergine, majs, gurka etc. Men sept-maj har jag egen färsk koriander och under sommaren har jag i frysen eller konserverad med sesamfrön, vitlök och chili. Detsamma önskar jag dig!

 2. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Det finns tyvärr surisar som förpestar..

  Så roligt attfå bilder och text på matvarorna ni handlar, känner inte igen men tänker att det liknar mycket det vi har på Lidl. Handlar sällan där men tycker de har mycket bra. Odla kryddor, är det krångligt? Jag u drar av ren nyfikenhet för jag kommer själv aldrig till skott.
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har timjan och mynta som perenner. Gräslöken gav upp i sommar men har mkt kvar i frysen. Persilja och koriander är lätt att odla här, men jag vill inte ha det i lådorna under de hetaste månaderna, så det ska få komma ner i jorden snart. Oregano borde jag odla lite, det äter vi ganska mycket. Detsamma!

   1. Profilbild för Kerstin Sjöström

    Oregano och Timjan borde jag odla! De är ju perenner som du sa och det äter vi mycket av. Har ett ställe där jag kan odla och däe det får sprida sig. Sidan på mat/vinkällaren blir perfekt.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Vad kul – lycka till med kryddorna!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mat är intressant. Gillar titta lite i mataffärer när vi reser… mest i England. Jag har haft 40% vispgrädde i mitt kaffe över 60 år…. Mina solrosfrön var slut, skickade maken, han fick leta, fast vanlig produkt här. Spännande för oss göteborgare att vi har många invandrarbutiker, känns ofta som om vi bodde utomlands 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gör likadant, kul att kika på vad som finns lokalt. Jag har vant mig vid 30% men visst är 40% godare! Jag älskar att strosa i de matbutiker som drivs av personer med andra nationaliteter.

  2. Profilbild för Hanneles bibliotek

   de andra gräddsorterna innehåller förtjockningsmedel karragenan, undviker lättprodukter

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Jag undviker också lättprodukter. Använder det fetaste som det går här 🙂

 4. Profilbild för Anita

  Kul att se lite av utbudet hos er. Undrar om det som finns på Lidl hos er finns här också. Den färskpressade juicen såg god ut. Koriander har jag aldrig, trots många försök, lärt mig att tycka om. Men det låter onekligen härligt när du skriver att du snart kan dra igång korianderodlingen igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Koriander verkar onekligen vara en sak en älskar eller hatar 🙂 Jag äter den så mycket jag kan, helt underbar i sallad tycker jag. Ja det blir härligt att dra igång vinterodlingen snart. Men just nu är det över 40 grader (inte just nu.. men blir i eftermiddag) så ingen ide att sätta något än, väntar nån månad till.

 5. Profilbild för Znogge

  Numer finns det många spännande butiker med ett annat sortiment. Dock får man köra till stora staden om man vill besöka någon sådan. Lidl vill gärna etablera sig i vår kommun men tydligen passar inte deras profil in här. Rena tramset för jag tror det handlar om att gallerian inte vill ha konkurrens och att kommunen håller den om ryggen.

  Koriander har jag aldrig lärt mig att tycka om. Smaken fungerar helt enkelt inte. Tror det är en antingen eller-krydda.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är roligt när matvaror och inspiration från andra länder blir tillgängligt! Lidl har mycket bra grejer och att inte utsätta befintliga butiker för konkurrens är trams tycker jag. Här är det oftast tre matvarubutiker intill varandra. Koriander är definitivt en aningen-eller krydda.

 6. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Man kan ju tro att jag som ”inte gör nåt” nu för tiden skulle haft tid att läsa alla dina inlägg. Men jag är så funtad att ju mer jag har att göra, ju mer hinner jag med – vilket betyder att nu hinner jag alltså ingenting alls!
  Vem är det som inte tog emot ditt erbjudande på rätt sätt. Själv är jag mycket tacksam och tog till mig allt. Men sen är jag ju så ombytlig att jag ändrat en del – och funderar vad jag då ska hitta på nästa gång… *fniss*
  Turkisk yoghurt äter jag nästan varje dag, använder den i matlagning istället för creme fraiche. Likaså olivolja, fast då alltid virgin.
  Jag bara måste berätta att jag som anses vara hyfsat duktig matlagare (får man säga så om sig själv) aldrig kunnat göra riktigt god ugnspannkaka!
  Nåt som alla mina väninnor kan hur dåliga kockar dom än är. Men så igår så hittade jag ett nytt intressant recept så det blev ärtsoppa och pannkaka trots att det inte var torsdag. Och för första gången i mitt liv så blev den RIKTIGT GOD. Nästan perfekt! Den var nästan i klass med min mammas!! Så Rolle blev riktigt nöjd – och ska därför få den sista biten till lunch. Man är aldrig för gammal för att lära sig nåt nytt…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En läser det en hinner och vill 🙂 Jag är glad för den dialogen vi har, oavsett hur mycket/litet det är. Jag läser det mesta, men kommenterar inte alltid överallt. Det hinns inte alltid med. Och så får det vara. Roligt att du uppskattade min hjälp och gärna vill fortsätta hitta på grejer. Ugnspannkaka är riktigt gott, men eftersom jag inte äter gluten är jag glad för receptet jag fått av ”Marreman” på bananpannkaka. Njut på av din goda, ofta! Kram

 7. Profilbild för Anki

  Trist med människor som inte vet hur man beter sig … bra att du lämnar det bakom dig!
  Intressant att se hur utbudet ser ut och vad ni brukar handla. 🙂
  Önskar dig en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du haft en bra onsdag också!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Skoj att se utbudet i era affärer och nu får vi snart nöjet att gå på upptäcktsfärd i hyllorna i olika länders livsmedelsbutiker, härligt!
  Det mesta ser lockande ut men Rogers små smaksatta yougurtburkar är riktigt otäcka både i smak och konsistens. Då är naturell yougurt med egen smaksättning betydligt godare.
  Koriander måste väl vara en riktig vattendelare. Jag tycker absolut inte om smaken även om jag inte är riktigt som en av döttrarna som påstår att det är som att tugga på tvål.
  Tänk att det finns sådana syriske som inte uppskattar att på hjälp med sin blogg…. Jag väntar bara tills vi kommer hem…,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Å är ni på väg ut i Europa? Alla tycker olika och R älskar sina små yoghurtburkar 🙂 Hjälper er gärna när ni kommer hem! Koriander är underbart, tycker jag.

 9. Profilbild för Mamma C

  Lidl handlar jag bara på ibland. Det bror inte på sortimentet utan på den dåliga servisen och köbildningarna som alltid är i affären.
  Aldi har jag handlat på 3 gånger tror jag.
  Den sista affären finns inte här i Spanien. Men det kanske är motsvarigheten till Mecadona som vi har här hos oss.
  Jag äter också bara naturellyoghurt. Men gubben äter citronyoghurt.
  Vi hade dille på att göra egen färskpressad juice ett tag. Men det har vi slutat med.
  Oliver finns alltid hemma här med och gärna med kärnor i.
  Nötter och frön finns det med. För det är det som jag garnerar yoghurten med och jordgubbar.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Trist med dålig service och kö. Aldi är inte alls som Mercadona, ingen butik är som den (som vi älskar!). Men Aldi har mycket från ex. Frankrike så det finns t.ex goda ostar där.. 🙂 Då har vi en del lika matvaror i våra gömmor!

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag förstår att du blev frustrerad och kanske lite ledsen men jag tänker ändå att det nog var bra för din egen sinnesfrid att släppa de känslorna och fokusera på något roligare. Som alla godsaker ni brukar köpa och äta 😀 Anamma har bra färs och deras formbara färs är den bästa jag har gjort färssås till pasta med. Jag har testat andra men den är bäst…och bland de dyraste. Kul att kunna handla vin, olja och annat lokalt. Både för att det känns bra att gynna de lokala producenterna och för att det säkert är väldigt gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Anammas formbara är fantastiskt god och bra! Det är väldigt gott med lokalt producerade produkter, oavsett i vilket land en är tycker jag. Här njuter vi gärna av vin, oliver och olja från närområdet.

 11. Profilbild för Susjos

  Roligt att se vad ni handlar, grekisk yoghurt är ju så gott! Gissa om jag njuter av den på frukostbuffén här på Lesbos!
  Visst såg du den röda fina katten som jag fotade vid tavernan en dag, så lik dina fina katter!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan verkligen förstå du njuter av grekisk yoghurt i Grekland! Visst såg jag den röda fina katten 🙂

 12. Profilbild för Marianne

  Det är lite spännande att gå i butiker de gånger jag varit utomlands, koriander gillar jag, och har aldrig fattat att vissa tycker den smakar tvättmedel.
  Men du, vad är det för egoist som tycker det är ok att bara ta och ta, jag blir så irriterad på folk som ska utnyttja allt de kan, usch och fy!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar också koriander, förstår inte alls att det kan smaka så annorlunda i andras munnar 🙂 Det finns folk till allt.. Kram

 13. Profilbild för Paula Merio

  Förstår jag rätt att du är vegetarian, men inte vegan? Jag har i många år fått nöja mig med att handla på en liten coop nära-butik, som var den enda på orten. Dyrt och inte så bra sortiment. Åkte man sex mil buss till stan åkte man till Lidl och fyllde på. Nu har jag en Willys som granne, och handlar till vettigare priser. Har priserna ökat på matvaror även i Portugal i år eller är det bara vi nordbor som drabbats?Vilken förmån att kunna skörda grönsaker från egen odling, det smakar ju allra bäst! Utom koriander, som smakar tvål och inte kommer in i min mun igen. Torkad är däremot helt okej!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är varken vegetarian eller vegan. Jag gillar inte etiketter för jag äter det jag vill 🙂 Men jag älskar att välja veganskt, men älskar ost, smör och grädde och det verkar inte påverka min hälsa om jag äter det. Dessutom äter jag fisk ibland. Men jag äter inte kött, fågel eller gluten. Priserna har stigit här också, men staten har gått in och tagit bort momsen helt på vissa varor för att kompensera. Koriander är en vägdelare!

 14. Profilbild för egalia

  Hej Anna!
  Äntligen har jag hunnit läsa ikapp lite här i din blogg.
  Vet inte om det är mig du menar i början av texten, för visst nappade jag på ditt förnämliga erbjudande!. Men den senaste månaden har nästan varit hysteriskt fullspäckad för en människa som mig, vars ork är rejält begränsad för tillfället. Så jag kan bara beklaga att jag inte hört av mig vidare, men orken har helt enkelt inte funnits.
  Intressanta inlägg om hur livet funkar i Portugal. Jag som endast bott i Sverige i en och samma stad dessutom! Och sen är du superduktig på att ta fina foton.

  Allt gott!
  E

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej! Nej! Jag syftar absolut inte på dig, vi har ju inte ens börjat än :). Finns inget att beklaga överhuvudtaget. Roligt att du gillar att läsa ikapp och mina bilder.

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.