fikon i portugal

Fikon

Vi har två fikonträd som ger oss massor med frukt. Trots riktigt hård beskärning. Eller kanske tack vare.

Plockade närmare 3 kg häromdagen och bestämde mig för att göra en liten fotosession av dem. Sist jag la ut en bild på våra fikon så fotade jag inomhus och det blir aldrig så bra som jag önskar.

Idag blir det en blandning av bilder, men alla är fotade med macroobjektivet.

Jag torkar det mesta jag skördar. Har fortfarande en burk med fikonmarmelad från 2021. Har gjort portvinsinlagda fikon också, men det går inte åt. Det är bara jag som kan tycka det är gott med fikon någon gång ibland. Genom att torka dem så förlänger jag ju hållbarheten och kan därmed göra något med dem längre fram eller ge bort dem. Något enstaka färskt åker ner i strupen också.

Fick för mig att blanda i chili och göra marmelad – och första omgången blev lite för svag, men andra omgången som jag gjorde i går gav lite mer hetta. Gott till ost! Bra gå-bort-presenter.

Jag har hittills plockat lite drygt 10 kg och det kan nog plockas lika mycket till.. Jag ger bort till de som vill ha, men här omkring har ju alla egna fikonträd. Det är ju som ogräs. Vi har tagit bort 16 fikonträd och har alltså valt att bara ha två kvar och ändå har vi ett överflöd av fikon.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Fikon”

  1. Profilbild för LillaSyster

    16 fikonträd är ju lite överkurs som sagt då alla var av samma sort. Tänk så mycket frukt du fått av dina två träd- fantastiskt. Jag har för mig att det fanns 16 olika sorters äppelträd i trädgården (kan ha varit fler) när mamma och pappa köpte sommarstället i mitten av 80 talet. Vi fullkomligt badade i äpplen. Alla träd finns inte kvar idag. För det går ju inte att ta hand om all frukt.
    Mitt lilla fikonträd ville inte ge mig frukt i år. Ha en bra tisdag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är häftigt när träden dignar av frukt. Men det känns så tråkigt att inte kunna ta tillvara på allt. Samma känsla som med äppleträden i Sverige. Jag har ett äppleträd som jag hoppas ska ge fina frukter om nåt år eller två. Detsamma!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

    älskar fikon, speciellt färska, får betala typ 1 € styck

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Oj då har jag ett stort värde i min skörd. Fast det är ju bara värt något om någon äter dem 🙂

  3. Profilbild för Anita

    Oj, det vattnas i munnen för här har du en som älskar färska fikon. Har ett litet fikonträd i kruka men det har inte givit många fikon i år. Fikonmarmelad smakade jag en väldigt god (kan nog ha varit med inslag av lite chili) när jag var i Kroatien för några år sedan. Torkade fikon minns jag från jularna förr.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Då hade du mått bra här i vår trädgård nu 🙂

  4. Profilbild för Mamma C

    Oj, jösses så mycket fikon du/ni får. Men det är gött.
    Jag är så glad för vårt fikonträd som vi har i kruka och ger oss rätt så mycket frukt varje år.
    Jag har aldrig torkat våra, bara ätit dem som de är eller gjort marmelad.
    Torkar du dem ute och täcker över dem mot insekter. Eller är det inomhus i ugnen?
    Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag har en låda som Roger byggt där vi torkar allt möjligt. Den står ute i söderläge. Inga flugor kommer in där. Här kan du se bilder på den. Jag har även en elektrisk tork men den använder jag bara senare på hösten.

  5. Profilbild för Ingrid

    Det verkar som om det borde räcka med två fikonträd, för det verkar ju bli mer än nog av frukt på dem.
    Ha en fin tisdag!
    /Ingrid

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det räcker väldigt gott!

  6. Profilbild för Marianne

    Fikon är ju så gott, och nu när jag ser på dina bilder vattnas det i munnen. Marmelad med chili låter spännande.
    Synd att det är så långt till dej, jag hade gärna tagit emot ett gäng 😉

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Funkar ju inte att skicka heller dessvärre. Du får planera in en resa under fikonskörd framöver 🙂

  7. Profilbild för Barbro

    Verkligen bästa gå bort-presenten!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det blir nog uppskattat!

  8. Profilbild för znogge

    Så vackra och njutbara dina bilder är! Det var verkligen ingen dålig skörd det där. Beskärningen verkar vara helt rätt med tanke på hur mycket trädet ger.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack så mycket! Ja det har verkligen varit massor av fikon i år och det är långt ifrån slut än…

  9. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Oh, så gott med färska fikon och torkade också! Tittar en på vad färska fikon kostar här på ICA har du en riktig förmögenhet i era två fikonträd! Fina bilder på dem också!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är ju synd att det är sån enorm skörd här i vår trädgård eftersom ingen av oss äter dem färska 🙂 Tack så mycket!

  10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Fina bilder på de mumsiga godsakerna 😀 Jag har ätit färska fikon bara en gång och de var himmelsk goda. Men jag gillar även de torkade så sådana köper jag ibland. Kul att kunna experimentera med egen marmelad och jag är säker på att det skulle bli uppskattat som present 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Tack! Den med chili tycker jag var god till ost! Likaså tyckte våra grannar 🙂

  11. Profilbild för Matilda

    Intressant att du beskriver fikonträden som ogräs. Men det är klart, där det är ovanligt blir det mer en delikatess. Kan tänka mig att det blir för mycket att ta hand om. Men oj så gott det ser ut !

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja här är det ogräs, de är så enormt starka i växandet, poppar upp både här och där 🙂

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.