Foto i teorin också

Att jag fotar mycket har du säkert förstått. Men det är inte bara det praktiska jag sysslar med, utan även det teoretiska.

Så nu när jag inte har så mycket i sålådorna (bara sötpotatis och några enstaka tomatplantor) så har jag tid som jag kan ägna åt mitt andra stora intresse – fotografering.

Och även om jag älskar att strosa omkring med kameran och leta motiv så finns det inte så mycket insekter eller annat kul att fota när det är varmt och solen gassar. Då passar det alldeles utmärkt att sätta mig med datorn och lära mig mer via filmer och artiklar.

Moderskeppet

Jag har ett medlemsskap på Moderskeppet, så jag kollar successivt igenom deras kurser om fotografering och bildredigering. Även programvarorna Lightroom och Lightroom Classic finns det kurser om hos Moderskeppet. Varje gång jag tittar på något avsnitt så lär jag mig något nytt. Både om fotografering och redigering.

Några av kurserna jag sett eller börjat se.

Scott Kelby

Redan när jag började lära mig om fotografering 2008 (gick kurser på Borås Högskola) så var det Scott Kelby som det pratades om mest. Numera plöjer jag igenom YouTube med hans föreläsningar och följer hans webbplatser för att få alla tips som han delar med sig av.

Här är det både fotografering och redigeringstips, men även strukturella tips vilket jag så klart gillar!

YouTubers

Har också hittat lite random Youtubers som pratar om fotografering. Jag har två favoriter, och det är James Popsys och Simon d´Entremont. Det är lärorikt men också roligt. James har en grymt skön humor och Simon har riktigt bra tips.

Redigering

Jag har lämnat Lightroom som min huvudsakliga redigerare och istället gått över till Lightroom Classic då jag saknade vissa funktioner som inte fanns i Lightroom, Jag har en samling med bilder i Lightroom Classic (på datorn) som jag synkar med till Lightroom (i mobilen), ifall jag vill ha några av mina bilder i telefonen också.

Läser en hel del artiklar om Lightroom Classic, där jag hittar tips på bra och subtil redigering. Jag har helt ändrat åsikt om redigering och kommer att beskriva lite mer hur jag resonerar och arbetar med redigering, fast i ett eget inlägg.

Om du också tycker det är kul att fotografera & redigera så får du gärna ge mig tips på bloggar och YouTubekanaler som du gillar!

Översta bilden är inte alls redigerad, bara beskuren, fotad en morgon när jag gav katterna mat.

Publicerat:

i:

24 svar till ”Foto i teorin också”

 1. Profilbild för Tony

  Kul med inlägg om fotografering. Jag är väldigt dålig på att kolla på tips och trix om just fotografering både via youtube eller böcker/tidningar. Jag läste mycket tips och trix i fototidningar på 80-talet och de kunskaperna om tid/bländare/iso/brännvidder, m.m. får duga fortfarande. Dessa bitar tillsammans med nuvarande kamerafunktioner kan jag nog rätt bra.
  Jag inser att jag kanske borde lära mig mer om redigering vid datorn, men jag vill heller inte betala för programmen de använder i kurserna. Jag kör en gammal version av den riktiga Photoshop som jag tar till ibland, annars hoppar jag mellan gratisprogrammen Photoscape X och Adobe Photoshop Express på datorn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du uppskattar! Det blir nog mer om fotografering vad det lider, lägger mycket tid på det nu 🙂 Jag har ju haft programvarorna i företaget, men när det snart upphör så kommer jag ändå fortsätta betala de SEK 120,- det kostar per månad för både Lightroom Classic och Photoshop. Det är en billig peng för en hobby tycker jag. Även om jag oftast inte gillar prenumerationslösningar så är detta okej för mig.

 2. Profilbild för LillaSyster

  Vilken soluppgång du bjuder oss på =) Här håller nattens regn på att lämna oss. Med lite tur kan vi få solglimtar till eftermiddagen…..jag tror det när jag ser det.
  Själv redigerar jag aldrig bilderna. Lat är jag också, fotar så gott som alltid med mobilen, för den är smidigast att ha med sig. Ha en bra måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det var en vacker morgon och jag hann fram med kameran 🙂 Hoppas ni får lite sol också! Visst är det smidigt med mobilen!

 3. Profilbild för znogge

  Vilken vacker soluppgång!
  Ja numera finns det väldigt mycket matnyttigt på nätet om man vill utveckla något.
  Önskar en god måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Så är det absolut! Detsamma

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Visst är fotografering roligt! Fick min första egna kamera när jag fyllde 10 år, svartvitt, fotat sporadiskt hela livet.. Gått framkallningskurs på Chalmers, alla varianter, sista lektioner kretskort, med foto på mig 🙂 Jag höll studiecirklar i foto- och framkallning några år i vår bostadsförening. Vi har haft framkallning hemma i tvättstugan, sonen varit intresserad..
  Vi tanter gick en fotokurs nån sommarvecka på Folkhögskola, ganska kul. Har Photoshop men inte så intresserad av redigering.

  Jag bara en lite kamera som jag alltid har i fickan, fotat ju ofta barn som inte poserar, snabba ögonblick. Barnbarnen har sina mobiler, men gillar även analoga bilder. Engångskameror idag är ganska bra numera, det hade barnbarnet med sig till Sydkorea.
  Stora kameror funkar inte alltid. gillar snabba ögonblicksbilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är jätteroligt! Vad kul att läsa att du varit så aktiv med foto genom åren. Mobilen är ju perfekt för snabba ögonblicksbilder. Jag gillar att skapa mina bilder 🙂

 5. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Dina bilder är verkligen fina, så du har tydligen snappat upp en massa från dina fotokurser!
  Jag gillar också att fota, men kan inget om det alls annat än det jag som barn fick lära mig av min mamma som jobbade på en fotoateljé. Men där var det ju enbart foton på folk som satt i ateljén – och mycket i svart/vitt.
  Numera är mina foton enbart till för att dokumentera min trädgård och mina växter, dessutom måste man nog egentligen ha en lite bättre kamera om man ska ta riktigt ”snygga” bilder.
  kram-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Bilder som dokumentation är ju toppen, jag använder bilder till det också, särskilt med våra projekt och i trädgården. Kram

 6. Profilbild för Mamma C

  Först var det gubben som höll på med foto när vi träffades.
  Men sedan blev jag intresserad med och köpte mig en systemkamera.
  Jag tittade även som du på en massa tips och trix på moderskeppet som jag tycker är bra.
  Men nu ligger min kamera bara och samlar damm och jag knäpper bara bilder med min mobil.
  Men ser fram emot om du gör ett blogginlägg med lite tips och trix på dina bilder som du tagit med.
  Ha en ny bra vecka.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det kommer lite mer inlägg om fotografering. Vore kul att se dina fina motiv fotade med finkameran 🙂 Detsamma!

 7. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Att fota är kul, men det är klart att man skulle behöva lära sig!
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om intresse finns, så finns det ju massor att hämta på nätet. Kram!

 8. Profilbild för Anita

  Jag är väldigt glad åt dina inlägg om foto. Alltid lärorikt att läsa och du delar med dig av så mycket. Roligt att du, förutom foto, skriver om redigering och vilka program du använder och vad du tittar på för att få inspiration och lära dig mer. Jag har länge varit sugen på att ta tag i det där med fotograferandet och redigerandet, lära mig mer och kanske skaffa ett medlemsskap i Moderskeppet. Får se hur det blir med det.
  En blogg som jag följer för jag tycker han tar så fantastiska bilder är denna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar, det kommer mera! Vad roligt du också funderar på att utveckla ditt fotande mer, en blir ju aldrig fullärd 🙂 Tack för tips om blogg att följa!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vi gör nog ungefär som du; gillar Lightroom Classic och prenumererar på det och PS, bra då alla uppdateringar och nyheter kommer automatiskt. Vi har också Moderskeppet och varje höst säger vi att vi ska bli duktigare på att gå igenom intressanta kurser.
  Visst är fotografering en härlig sysselsättning!
  Vi ser fram emot fler inlägg om detta!

 10. Profilbild för Marianne

  Fotografering är kul och jag förstår hur mycket kunskap och träning som ligger bakom dina bilder.
  Jag fotar mest med mobilen och redigerar nästan aldrig, min nikon ligger mest övergiven och borde få flytta till någon som har bättre tålamod och minne 🙂
  Häftigt med soluppgången, den är en bra start på dagen 🙂

 11. Profilbild för Ingrid

  Jag gör det lätt för mig och använder bara mobilen och sedan redigerar jag de foton jag vill lägga ut i bloggen med PhotoFiltre, men så blir det som det blir också.
  Glad måndag!
  /Ingrid

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det är alltid kul att få veta mer om vad som engagerar och inspirerar olika personer. Jag kan bli lite avundsjuk (inte missunnsam) när jag hör talas om att djupdyka i ett intresse och lära sig mer. Men jag accepterar att jag får ta några få fakta i taget och ägnar ca 10 minuter om dagen med att traggla italienska. Det är kul så länge det varar 😀 Jag gick en fotokurs men tyckte inte att det var kul, kanske för att jag inte orkade fokusera. Men jättekul att du kan ägna dig åt ditt fotointresse och insupa massor av tips och kunskaper 😀

 13. Profilbild för Madde

  Jag gick på en fotokurs, men sen tappade jag allt. Redigering har jag aldrig lärt mig, men så kul det hade varit att kunna lite mer om det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gick ju kurser 2008 och har först nu tagit upp allt igen. Det tar tid, så jag har valt att skjuta upp det till nu när jag har mer av den varan.

 14. Profilbild för Paula Merio

  När jag för lääängesen började använda pc hemma och började blogga fick jag Photoshop av min dotter. Det var ju så det funkade då, man fick installera Photoshop på hårddisken. Det visade sig vara på tok för avancerat för mig, orkade inte försöka lära mig på egen hand.
  Numera redigerar jag mina bilder på pixlr (varför kan jag inte klistra in en länk här). Det räcker för mig som inte har en avancerad kamera eller tekniskt intresse för att bli bättre på foto. Dottern använder Lightroom vet jag, men hon har också gått ifrån att använda systemkameran och fotar mest med mobilen, de har ju blivit så mycket bättre. Du har ju både ett stort intresse och proffsig bakgrund med kurser och utbildningar. En rolig hobby förstår jag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Pixlr är ju ett jättebra alternativ till Photoshop! Visst har mobilerna blivit bättre, och med lightroom kan en fixa en hel del. En underbart kul sysselsättning verkligen.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.