matlagning

Matlagnings­kväll i korsdrag

I vårt hem är det oftast jag som lagar maten numera. Men härom kvällen lagade vi varsin middag i härligt korsdrag.

Under sommaren lagar vi i princip all mat ute på grillen. För att dra igång ugnen när det är varmt påverkar inomhustemperaturen. Men nu har vi det nästan kallt inne efter en blåsig vecka med svalare temperaturer ute.

Så nu var det dags att nyttja ugnen!

Vem lagar maten?

Det är oftast jag som lagar maten eftersom jag numera tycker det är ganska roligt. I alla fall när jag kommer på vad jag ska laga och det faktiskt blir gott 🙂 Sen är det också så att Roger oftast är mitt i något byggprojekt och har svårare än jag har att komma ifrån och laga maten på ”bestämda” tider.

Men när det ska värmas rester blir det ofta Roger som får göra det så jag kan prioritera på mina projekt ibland också. Vi tycker det är en bra lösning.

Det händer dock att vi lagar mat tillsammans. Och det kan vi göra när andan faller på. Men det sker nog mest för att vi ska laga olika mat… Jag äter ju inte kött, medans Roger älskar det. Han äter det inte så ofta men ibland får han ”cravings” och det var anledningen till att vi båda hängde i köket häromkvällen.

Chili Con Carne & lasagne

Roger gjorde Chili Con Carne med nötfärs och vita bönor. Han följde Zeinas recept och det blev tydligen väldigt gott. När hans mat var färdig åt vi middag, jag åt havregrynsgröt med äpple, något jag tycker är väldigt gott och gärna gör när jag inte har något annat att äta. Dessutom hade vi ätit en ordentlig lunch av grönsakerna i översta bilden, så jag var inte så hungrig.

Sen ställde sig Roger och diskade när jag drog igång min mat, som jag skulle äta när han äter sina chilirester framöver. Jag gjorde lasagne på röda linser med enkel ostsås och så klart glutenfria lasagneplattor. Jag följde recept från Portionen Under Tian med lite justeringar, använde bland annat en liten burk av mina egen konserverade tomater i kombo med Mercadonas underbara ”Tomato Frito”. Hade inga morötter hemma så friton fick stå för sötman och fylligheten. Och så hade jag i en hel del oregano samt ett par msk med egen sambal ölek.

Alltså satan i gatan, rent ut sagt, så himla gott! Jag har gjort den förut och den var lika god då, är ganska säker på att jag tweakade den på samma sätt då.

Jaha, så nu har vi båda riktigt mumsiga rester att äta i några dagar! Jag äter oftast lasagne med tomat- och löksallad till.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Matlagnings­kväll i korsdrag”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så skoj att läsa dina inlägg om matlagning, som du numera verkar njuta av! Jag kommer ihåg hur du tyckte detta var något nödvändigt ont när ni bodde i husbilen. Nu har du ju också tillgång till massor med härliga råvaror. Här var det också matlagning igår för att göra kyldkåpsrens. Det blev en kålpudding på färsk vitkål och squashplättar på kvällen. Ha det så gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är kul med matlagningen och ja det är helt rätt, tidigare var det verkligen ett nödvändigt ont. Men intresset växte i slutet av husbilslivet 🙂 Kål och zucchini är så gott! Detsamma!

 2. Profilbild för Ditte

  Bra och praktisk kombination. Och givet att använda fina råvaror ni har. Kul att läsa om olikheterna-
  Lasagne äter jag gärna i varianter men röda bönor, linser och bönor i största allmänhet går bort. Men mage och dessa är inte kompatibla alls.
  Lagar ofta vietnamesisk mat, thai eller kinesiskt och med en hel del grönsaker.
  När vi är i Spanien är det en hel del just ”tomate frito” som ingår.
  Gjorde idag en riktigt god gazpacho som läskade fint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja linser och bönor kan ställa till det i magen. Har bara ätit gazpacho en gång och den var inte så god. Så behöver nog prova att göra en egen istället.

 3. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Vilka tomater! Har inte ätit tomater sedan i våras. De smakar ju bara vatten. Hoppas att årets skörd kommer att smaka som förr. Har ju ingen egen täppa, men jag har ju grönsaksaffären tvärs över gatan!

  Gazpacho var längesedan jag gjorde – flera år sedan! Men en vacker dag gör jag väl den goda soppan igen.

  Har ingen lust att laga mat, så det blir väl en makrillburk i morgon också!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja underbara tomater! De är på upphällningen nu tyvärr, värmeböljan tröttade ut dem rejält. Jag minns inte att jag ätit gazpacho hos dig, har jag det? Den jag åt en gång var i Spanien och då tyckte jag inte om den. Om jag bara skulle laga mat till mig själv tror jag min lust försvunnit snabbt.. Kram

 4. Profilbild för BP

  Hahaha! Tack och lov att vi inte har en vegetarian i familjen. Det där med dubbel matlagring låter jobbig. Här är det mest maken som lagar mat och han är suverän på att laga ”festmåltider” av rester. Jag är inte ett dugg intresserat av matlagning. Lasagne och chili con carne med bönor är en av makens favo rätter, medan jag beställer hem sushi;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte dubbelmatlagning som regel. Eftersom Roger mycket sällan äter kött och när han gör det är det oftast på grillen och då slänger han på en halloumi eller nåt till mig. Så det är definitiv inte krångligt här. Underbart att maken gör god mat på rester! Sushi är väldigt gott också 🙂

 5. Profilbild för Susjos

  Mums så gott det låter, både din och din mans maträtter. Tyvärr gillar inte min man att stå i köket, inte jag heller, så där har vi en dilemma, haha! Men båda gillar vi god mat!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Sådär var det förut hos oss också. Vi ”slogs” om vem som skulle laga maten, det var något nödvändigt ont bara. Men med tiden som ”blev över” i ett långsammare liv så växte intresset för matlagningen och nu med alla goda egna grönsaker så har det utvecklats för jag vill ta tillvara på allt trädgården ger.

 6. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag blir glad över dina recept som du delar med dig av. Trots att jag har tillrett rätt många glutenfria och vegetariska rätter vill jag gärna ha flera recept att pröva. Vi äter allting här men vi har vänner som inte kan göra det av olika anledningar och då är det kul att få bjuda på något nytt varje gång. Tack, jag ska testa ditt recept, kanske Rogers också när det kommer till kritan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att kunna inspirera lite. Lasagnen är en riktig hit tycker jag. Godast nygjord så klart, men jag tar en klick crème fraîche på när jag värmt den i grillen. Och med en saftig sallad till blir det extra krispigt och gott. hoppas du kommer gilla!

 7. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Tror inte jag serverat gazpacho till mina barn, men till gäster och mig själv. Åt den också ett par gånger i Estepona.
  Bl.a. på er bröllopsdag, då Bosse och Rut gästade min balkong. På vägen hem från Gibraltar stannade vi och köpte vin och soppan köpte vi på restaurangen i Estepona. Den soppan var jättegod och nu ska jag leta reda på mitt recept, så att jag kan servera den till mig själv. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Okej 🙂 Smaklig måltid!

 8. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Du måste prova att göra gazpacho men utan den spanska varianten med dagsgammalt bröd i. Oftast gör jag den själv med ett eget hopkok av recept. Men när vi är i Spanien, och vill ha en enkel lunch, blir det någon av Mercadonas färdiga gazpacho i tetraförpackning med tillägg av lite finhackade färska grönsaker.
  Måste förresten tacka dig för tipset om Mercadonas guacamole (ditt inlägg för nåt år sen). Den är bara så god.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har ett recept jag säkert provar nån dag. Älskar Mwrcadona glad du gillar guaccan.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.