matta i husbilen

Matta eller inte i husbilen

Ska vi ha en matta eller inte på golvet i husbilen? För oss har det valet var solklart från dag ett. Men nu lär vi oss att faktiskt uppskatta det andra alternativet.

När FrankieBoy levererades fick vi även en golvmatta, den är i tre delar, specialskuret för golvets alla vinklar och vrår. Den är ljusgrå så den matchar inredningen, men jösses vad det är fult. Tycker jag (Anna).

Jag har alltid älskat kala golv, särskilt när golvet i sig är snyggt, vilket det är i vår husbil. Vad ska vi med matta till? Det blir ju bara extra dammigt, svårare att hålla rent och som sagt fult.

Så mattan har legat i vårt förråd, ny och fin, i två år.

I måndags hämtade vi den, något skrynklig, och la in den på ett nystädat golv. För att mitt älskade kala golv även är kallt. Det drar utmed golvet nu när det är kallare väder och våra underben och fötter kyler ner oss ganska rejält. Hjälper inte att öka värmen, för då blir det bara svettigt på överkroppen i stället.

matta i husbilen
Rogers numera varma och lyckliga fötter

Och mattan hjälper verkligen jättemycket! Roger kan till och med vara barfota ibland och vi slipper dubbla strumpor och iskalla fötter. Tänk vad bra! Troligen är detta också en bra sak vad gäller värmeförbrukningen, för nu behöver vi inte elda på så mycket.

Summa summarum

Matta är fult men väldigt effektivt i blåsigt och kallare väder! Hur länge den får ligga kvar får vi se. Men kanske den faktiskt kan vara bra att ha även i Europa på vintern. Jag är beredd att ge mig. Det är ju ändå Roger som dammsuger och det är ju mjukt att gå på. Får helt enkelt hålla blicken lite högre tänker jag.

En annan väldigt stor fördel är att vi nu har ungefär samma behov av att öppna fönster eller sänka värmen, något som Roger aldrig tyckte vi skulle göra för han frös. Men när hans fötter nu är varma så är resten av kroppens temperatur mer överensstämmande med min. Win-Win

Vid dörren har vi en rund matta som tar hand om det mesta gruset och smutsen som vi drar med oss in.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

16 svar till ”Matta eller inte i husbilen”

 1. Profilbild för Husbilen Ventilen
  Husbilen Ventilen

  Hej på er. Hoppas allt är bra.
  Vi har köpt andra mattor på Rusta istället, använder endast den runt soffan.
  Det blir lite bara ytor, men du har matta där du går.
  Lätt att ta ut när man skall städa ????????
  Ha det gott
  Sussi

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är ju en variant att bara använda en av mattorna. Nu känns det dock rätt bra att de ligger överallt. Vi får se hur det blir framöver. De är ju rätt skrymmande att förvara någonstans om de inte används.

 2. Profilbild för Marita Wikström
  Marita Wikström

  Håller med, mycket extrajobb med mattan. Men när vi sitter i soffan är det skönt. Annars bara en matta för skor innanför dörren. Har sköna tofflor och annars bara ullstrumpor ????. Skönt i skorna med. Lagom tjocka, alltså. Barfotalivet får vänta lite här uppe???? Premiären blev till Härnösand. Bättre väder vid kusten. Strålande vackert idag!
  Ha det fint

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tofflor har vi inga, men flera varianter av strumpor och socker. Vi har haft några fina dagar här men nu kommer det kyligare väder igen hotar de med. Njut av solen!

 3. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Klart ni ska ha matta på golvet. Mycket mysigare att gå på

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, ja vi har det nu, men den lär åka ut när det blir sommarvarmt 😀

 4. Profilbild för Reiselinda

  Inte heller någon fan av matta, mest med tanke på att hålla rent och fräscht, men i veckan köpte vi faktiskt en ”hallmatta” att ha under bordet just pga kalla fötter. Kvarstår att se om den blir kvar när det blir varmare i vädret.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Matta hjälper onekligen mot kalla fötter, det är tydligt det 😀

 5. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Vi gillar oxå vårat golv, men har kompromissat genom att ha en lång gångmatta fr ”sovrummet” o fram till ”hallen”, en specialsydd matta under bordet o en i ”entrén”. Däremot är de inte heltäckande utan vi ser mycket av golvstrukturen, Kent är även han väldigt frusen av sig så helt utan mattor skulle vi inte kunna ha. Vi fick kantat våra mattor med langettsömmar när vi köpte dem, men tyvärr trasslade de ändå upp sig. Så nu har jag bandkantat dem med naturfärgat linnetyg (sk breda snedremsor) av samma tyg som jag tidigare sytt överdrag till sittdynerna. Stort syprojekt men så mycket snyggare o glad att symaskinen fixade det.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Låter som en bra kompromiss! Du fixade det 🙂

 6. Profilbild för Eva Dramin

  Kalla fötter mår man inte bra av, hela kroppen blir ju kall.
  Vår husbil levererades med heltäckningsmattor som vi omedelbart plockade bort och lade dit våra lösa husbilsmattor i stället. Hade på heltäckande en vinter (2009-10) när vi var kvar i Sverige. Sedan åkte dom av igen.
  Vårt golv är rätt så snyggt och det syns en del av det mellan mattorna. Har sällan problem med kalla golv, har vattenburen värme med golvvärme som fungerar utmärkt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi vill ha det ganska svalt i husbilen, tror det är därför det blir kallt golv.

 7. Profilbild för Kors och Tvärs

  Skönt att inte frysa om fötterna, då fryser ju hela kroppen. Vi har en lurvig matta köpt på Ikea, under bordet och sedan en liten dörrmatta. Det är allt. Men våra golv är inte kalla.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har 19-20 grader i bilen så kanske inte konstigt golvet är lite kallare tänker jag.

 8. Profilbild för Maggan och Ingemar

  Kan hålla med om kalla golv. Vi fick också med en färdigskuren matta, men den var så otymplig att plocka ut och damma. Det fick bli en grå matta från Dollarstore och några små vävda gångmattor, för att samla upp gruset. Vi har tyvärr inga fina golv (antagligen är bilen för gammal). Visst är det skönare med riktiga mattor att gå på, just nu väver jag nya trasmattor till husbilen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad fint med egenvävda trasmattor! En mellanväg med andra mattor kan ju vara en väg att gå. Vi ska testa mattorna i hårdare väder så får vi se, men just nu fryser vi inte trots bara 20 grader i bilen. Dagtid.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.