Mina 24 bästa (& färgsprakande) bilder under 2023

Dessa är enligt mig själv de bästa bilderna från 2023. Jag favoritmarkerar under året vart efter jag tar nya bilder, och har en mapp med de 24 allra bästa. Mina nya headerbilder inkluderar bra bilder, men inte bara de bästa.

Att vara självkritisk är viktigt för att jag ska utvecklas i mitt fotograferande. Därför har jag anammat Scott Kelbys rekommendation om att välja ut 24 bilder som mina bästa bilder. Och att aldrig lägga fler än 24 bilder i den mappen.

När jag tycker jag har en bättre bild som ska läggas där, så ska någon annan tas bort så att totalantalet aldrig överskrider 24. Ibland betyder det att den nya bilden faktiskt inte platsar, att jag vid närmare analys inte tycker den är bättre än de andra 24 i mappen. Men den kan ju vara bra ändå så klart. Om jag någon gång ibland får byta ut en bild så utvecklas jag!

Därför kommer här nu de 24 bilderna som finns i mappen per den 31/12 2023. Vad som händer under 2024 får vi se, men jag tänker göra samma sak per den 31/12 2024 och så vidare. Eftersom jag dokumenterar det här på bloggen så kan jag lätt jämföra varje år. Och det är ju roligt!

Att välja ut bilderna bland mina 5-stjärniga i Lightroom Classic är svårt. Jag har lätt för att fastna i det tekniska, skärpa etc.. istället för att se till vad som får mig som betraktare att fastna i bilden. Det är något jag behöver träna på, så därför har jag en rutin att varje månad gå igenom de senaste bilderna och se om någon ska bytas ut i mappen.

De 24 bästa bilderna

Jag försöker beskriva varför jag tycker bilden är bra. Tror det kan vara roligt för mig själv att läsa det framöver i alla fall. Att se hur jag resonerade. Kanske för dig också?

Detta motivet på Madeira föll jag för direkt när jag såg det. Roligt att sedan se exakt samma vy som ett vykort. Rent tekniskt finns det en del att önska, men gillar vad bilden berättar.

Här är det ljuset, den fina solnedgången jag tilltalas av. Och skorstenstuppen som pricken på i:et. Dessvärre kraftigt beskuren så funkar inte i annat format än digitalt.

Storyn och skärpan – väldigt nöjd med denna bilden. En av de bättre. Har den utskriven på väggen!

Första vattendroppebilden jag lyckades riktigt bra med. Gillar speglingarna i droppen och att det även finns vattendroppar i de tunna spindeltrådarna på fler ställen runt grenarna.

Ett underbart motiv, trots att jag inte älskar spindlar. Men så vacker den är och med alla linjer av ben och nät så är jag mycket nöjd med den här bilden.

Häftigt med en så nära bild. Det ser nästan ut som trollsländan är byggd av mekano. Det går utmärkt att kapa av vingarna i beskärningen, glad jag vågade göra det.

Gillade ljuset i gläntan. Ramade in med träden. Men skulle gärna ta bort den översta gröna grenen som fördärvar bilden lite. Men ändå gillar jag den!

Lite rörig bakgrund, men älskar att det är en så färgstark bild, att jag är i samma ögonhöjd och att näbben är öppen.

Så vacker och speciell fågel. En hel hög med bilder blev det, men den här tycker jag är så fint inramad och med bra skärpa på ansiktet.

Närbild på. Sombri, älskar hennes färger och hennes blick, vilket jag tycker jag lyckades fånga. Blir nyfiken, vad tittar hon på?

Favoritdroppe, gillar verkligen alla linjer i bilden. Och skärpa samt reflektionerna i droppen.

Detta är sååå Assi. Älskar att jag fick fokuset på morrhåren och ögat, att han är ganska dold och att färgerna är fina.

En fantastisk plats på Madeira med så mycket som händer. Finns massor att titta på i bilden. Hade svårt att välja motivet, men är ändå nöjd med hur jag lyckades komponera denna i det dåliga ljuset denna regniga dag.

Älskar färgerna här, hur den vänstra halvan är varm i tonerna och den högra åt det kalla hållet. Gillar också var skärpan är. Linjerna som kronbladen leder intill blommans mitt tycker jag om och att mitten inte är centrerad men inte heller enligt någon annan regel känns rätt.

Tilltalas av både färger och detaljer. Fascineras av hur mycket på en blomma som är vackert. Den mjuka känslan som bilden ger är vilseledande, de svarta små taggarna är sylvassa. Detta är en blomma på en kaktus.

Klassar nog denna som den allra bästa bilden. Motivet är underbart, att få med deras älskog in action. Sedan tror jag att det hade varit bättre med en helt ren bakgrund istället för tvådelad, fast poolkanten ger ju bra linjer gentemot motivet. Finns fler bilder på trollsländor här.

Glädjen när jag fick skärpan i ansiktet på blomflugan. Så nöjd med det! Har den även i liggande format och har svårt att välja vilken som är bäst.

En av de första bilderna på 600mm brännvidd. På andra sidan sjön vid Nääs. Har retuscherat bort parabol och kablar. En för mig svensk sommar-bild.

Att fånga en flygande insekt och få hyfsad skärpa, det är roligt. Tycker det är fräckt när både ”landningsbanan” och flygningen finns med i bilden.

Fina färger och roligt att jag fick den upp och ner. Någon gren för mycket i bilden, men ändå en favoritbild!

Mönstret av vattendropparna i de hängande grenarna. Kopplingen mellan dem med spindelnätet och skärpan i den närmsta droppen. En ren och fin bild.

Nybadad gransångare med öppen näbb berättar lite trots att den bara sitter där stilla. Gillar den gröna klotbakgrunden skarpt.

Ett sånt läckert motiv. Fräck blomma med massor av knoppar omkring den.

En pytteliten fågel låg i sin grop långt borta på stranden. Men jag fångade den! Gillar att det är så liten fågel och så mycket sand i bilden. Det var så jag upplevde det, sand, sand, sand och så några fåglar.

En sak som den här summeringen tydligt visar mig är att jag gillar närbilder, suddig bakgrund och väldigt rena bilder. Mina landskapsbilder är bra i syftet att visa omgivningar, men de är inte några wow-bilder tycker jag. Inte än i alla fall, kanske jag tycker annorlunda nästa år.

Jag uppskattar all konstruktiv kritik kring mina bilder.

Och den här sammanställningen tycker jag passar fint i LillaSysters färgsprakande fredag!

Publicerat:

i:

,

52 svar till ”Mina 24 bästa (& färgsprakande) bilder under 2023”

 1. Profilbild för Anette

  Underbara bilder, allihopa. Du är en bra fotograf 😀
  Trevlig helg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Detsamma

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så fint! Gillar vattendroppen i headern där omgivningen speglar sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Roligt du gillar den med speglingen.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   fin bild med sittplatsen, den gröna kvisten stör inte, tvärtom

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Tack för feedback!

 3. Profilbild för Veiken

  Konstruktiv kritik, skojar du?
  I mina ögon är bilderna fulländade. Det är bara att sitta på första parkett och njuta!
  Tack för ögongodiset!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen åh så glad jag blir, tack!

 4. Profilbild för Sara i Barcelona

  Jättefina bilder, verkligen! Jag älskar framförallt bilderna på insekterna, då jag vet hur svårt det kan vara att fånga dom i ögonblicket 🙂 Tack för ett härligt potpurri av färger, och vackra motiv 🙂 Ha en fin fredag! Kramar från Barcelona! <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Kul du gillar insekterna 🙂 Detsamma önskar jag dig! Kram

 5. Profilbild för Ulla

  Jättefina bilder du valt ut. Jag tycker t.o.m att bilden på den ena spindeln är vacker. Jag som inte gillar spindlar. Fast det är främst de stora, tjocka husspindlarna jag avskyr.
  Om jag får välja en favorit av dina favoriter så blir det bilden på Assi. Helt underbar ögonblicksbild!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar inte heller spindlar men jag har automatiskt lärt mig acceptera dem mer när jag fotat dem, de är rätt häftiga djur ändå 🙂 Vad roligt du gillar bilden på Assi! Tack!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilket smart sätt att plocka ut en mapp med de bästa bilderna och sedan inte låta den svälla ut!
  Tänkte försöka plocka ut tre bilder men det blev fyra favoriter, den första spindelbilden och trollsländan (jag har aldrig ens försökt att ta de här extrema närbilderna på kryp och de här är riktigt bra), bilden på Assi, just för de fina färgerna och att han är delvis dold) och sedan tycker jag mycket om den lila kaktusblomman. Konstruktiv kritik skulle kanske vara den lite röriga bakgrunden på bilderna med talgoxen och härfågeln men det skrev du också. Inte kan en flytta härfågeln till en annan miljö bara för att få en ren bakgrund. Det är bara att välja, lite skräp runt om eller inget foto alls….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tycker jag också var smart! Ja renare bilder är snyggare, men som du säger, en får ju liksom ta miljön som den är 🙂 Tack snälla för din feedback!

 7. Profilbild för Znogge

  Jag tycker att alla bilderna är väldigt bra var och en på sitt sätt. Min personliga favorit är bilden på Sombri som jag tycker mycket om. Det blir oftast mycket bra med en del av ett djur men faktiskt också av en människa. På andra plats kommer bilden med trädgårdsmöblerna. Jag tycker det fungerar väldigt bra när man låter något annat rama in motivet.

  Önskar en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja inramningar brukar bli lyckade bilder. Tack snälla för din feedback! Sombri mjauar och tackar oxå 🙂

 8. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Jag kan inte välja……men jag kan välja bort spindelbilder=) Så himla fint du fångat allt, förstår att du haft ett sjå med att bara välja ut 24. Så snyggt sprakat!
  Hade också gärna haft ödlan på väggen men inte för strax över 300kr. Tror inte att jag sett en enda vespa här……men så stod de ju också i samma lilla inredningsbutik som ödlan. Ha en härlig fredag, jag ska strax gå till Amadores och bada! Men solen kommer först kl 11 till den stranden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Sorry, jag skulle kanske varnat! Tack! Förstår ödlan fick stanna kvar i affären. Hoppas du fick sköna bad!

 9. Profilbild för Anita

  Vilket inspirerande inlägg och igen … vilka otroligt fina bilder du tar! Och så smart att samla 24 bilder i en mapp och byta ut om en bättre kommer in. Jag tror att jag kommer att kopiera konceptet och börja på en mapp nu i januari.
  Mina tre favoritbilder är den på sländorna ”in action” och de på Sombri och Assi. Den på Assi är nog den som vinner för jag tycker du fått skärpan helt perfekt med den diffusa inramningen plus att den berättar en historia. Assi som spanar på något som vi som betraktare bara kan gissa oss till.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Värmer gott att du tycker det! Absolut ska du kopiera hans koncept, jag tycker det är klockrent! Jag älskar också Assi bilden väldigt mycket.

 10. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Du väldigt talangfulla fotograf! Mycket fina, tilltalande foton. Jag njuter av dem allihopa. Fin idé att samla endast de 24 bästa. Ska se om jag också kommer igång med det. Borde ju göra det säger sunda förnuftet.
  Assi-fotot är suveränt för övrigt. Kanske för att jag älskar katter då men ändå…
  Hälsa med dig med kramar till er båda från oss båda!
  Här regnar det idag…vintern visar sitt ansikte.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla du! Nu när du rensat rejält i arkivet så kanske det är lättare 🙂 Kram till er med, här blåser det som bara den. Iskalla vindar under en klarblå himmel.

 11. Profilbild för Anki

  Att ta ut någon bild som är bättre än någon annan går över mitt kunnande. Du är en duktig fotograf och alla bilderna är fantastiska. Vad gäller motiven så är jag väldigt svag för insekter och spindlar! Snyggt jobbat!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla, det gör mig glad att du tycker det. Visst är det häftigt med insekter och spindlar. Tack!

 12. Profilbild för Ingrid
  Ingrid

  Så fina bilder Anna! Speciellt insekterna – du är en duktig fotograf med bra utrustning.
  Ha en fin fredag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla Ingrid!

 13. Profilbild för Mamma C

  Du är så duktig med din kamera.
  Jag tycker om dem allihopa som du valt ut till din mapp.
  Men alla insektsbilder är så bra och coola. Den första bilden är bara vacker.
  Ha en fin fredag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vad roligt du gillar insektsbilderna.Detsamma!

 14. Profilbild för Marianne

  Jättefina foton, den första från Madeira med kyrkan är min favorit och som du nämner passar den som ett vykort, den med spindeln som äter gav mej rysningar så den skrollade jag förbi fort, tre gånger!
  Fågeln i sanden, vet du vilken art det är?
  Ha en fin fortsättning på dagen,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Förlåt, jag skulle kanske varnat för spindelbilderna. Glömde! Tror det är en strandpipare av något slag. Kram

   1. Profilbild för Marianne

    Ingen fara, jag såg ju i headern att det var en spindel med så jag var beredd 🙂

    Kram

 15. Profilbild för Kraka

  Många fina bilder! Spindlar är ofta väldigt vackra, men trots att jag inte är spindelrädd här hemma där vi inte har några farliga spindlar (än?) tycker jag de kan se skrämmande ut.
  Bilden på härfågeln är så fin, liksom den på Sombri.
  Idén med de 24 bästa kan faktiskt tillämpas på annat också. Kom på det så där som ett spontant infall och ska fundera mer på det.

  Ha en fin fredag! Idag blir det en dag med studier för mig, På spåret ikväll och helgen, lördag och söndag, är arbetsdagar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Eller hur, de är rätt häftiga djur faktiskt även om jag inte riktigt vågar gå jättenära. Än. Kul om jag får höra om ditt infall 🙂 Ha en bra arbetshelg!

 16. Profilbild för Annika

  Men så otroligt vackra bilder. Och vilken bra ide att välja 24 stycken som verkliga guldkorn. Dock, så svårt att välja UT dem. Kill your darlings är inte lätt.
  Vattendroppar, blomflugan och den lila blomman är verkliga favoriter hos mig. Men nej, jag kan inte välja bland dessa.
  Grymma allihopa.
  Uppskattar sådana här inlägg.

  Kramar och trevlig helg!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är svårt att välja. Men genom att göra det så ser jag ju min utveckling. Byter jag inga bilder.. ja då händer det inte mycket 🙂 Roligt att du gillar dem. Nu kommer det mera inlägg om fotografering redan om några dagar eftersom det är dags för nästa övningsuppgift i Praktisera med pixlar. Kram!

 17. Profilbild för Ajli

  Jag har ingen kritik, konstruktiv eller annan, utan jag bara myser av dina vackra bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du känner så! Tack!

 18. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Hahaha ojojoj, finns ingen möjlighet att hitta något att kritisera och det tror jag inte att någon mer kunnig fotograf skulle klara av heller 😀 Fantastiska bilder allihop. Jag älskar droppar, djur, och natur och här fick jag mitt lystmäte. Jag kan inte välja ut någon enskild eftersom de är så vackra allihop.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Vad roligt du gillar dem 🙂 Kram

 19. Profilbild för Susjos

  Vilka fantastiska bilder, inte minst på de båda trollsländorna.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Detsamma

 20. Profilbild för Stefan

  Ett inlägg med fantastiska bilder. Vet inte vilken jag fastnar för mest, bara att jag är avundsjuk och skulle vilja ha samtliga i mitt bildbibliotek.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Åh så fina ord, det gör mig glad!

 21. Profilbild för Carita Liljendahl

  Vattendroppen med speglingar är min favorit. Men många andra har fantastiska kvaliteter också, som fågeln i gropen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din feedback!

 22. Profilbild för Matilda

  Oj så många fina! Jag gillar i synnerhet insektsbilderna för där får man komma så nära en detaljrik värld som annars är så liten och svårfångad för vårt öga. Ska bli spännande och se vad du fångar detta år!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har rätt i att detaljer på insekter är häftigt, det gillar jag också. Tack!

 23. Profilbild för Paula Merio

  Wow så fina foton, jag kan omöjligt välja en av dem! Och vilket bra upplägg, att ha en mapp för bara ett visst antal toppfoton! Det borde jag anamma. Fotar inget alls i kylan som råder, -23 imorse, kameran gnisslar och gnäller så jag väntar tills våren gör entré eller om jag orkar spana efter en likvärdig men köldtåligare kamera att inhandla.
  Assis morrhår hamnar högt bland dina favoriter liksom den soliga gläntan där jag gärna hade satt mig ner på stolen en stund

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Även jag hade gnisslat och gnällt i den kylan 🙂 Tack snälla!

 24. Profilbild för Jag

  Fantastiskt fina bilder allihop! Jag väljer kaktusblomman för färgerna och för att jag är förtjust i blommors bak-och undersidor. Den på sländparet förstås, vattenderoppen med bladen och linjerna och så den underbara bilden på katten Assi. Men det är en härlig samling bilder, alla fina på sitt sätt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar oxå blommor bak- och undersidor! Tack snälla!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.