alicante-spanien

Några resor inplanerade?

Fick denna frågan av Anette, och den är verkligen berättigad eftersom vi tycker om att resa. Så även om jag svarade på hennes kommentar så vill jag ge ett längre svar här. Kanske du också undrar?

Vi har ju rest en del, både med flyg och med husbilen (som vi ju bodde i på heltid under tre år). Men sen vi landade här i Portugal har det inte blivit lika mycket av det.

Varför färre resor?

När jag analyserar kring resor så kommer jag på främst tre anledningar till att vi reser mindre just nu.

Fullt upp hemma

Den främsta anledningen att vi inte reser lika mycket som förr är vi har fullt upp här hemma. Inte bara med våra projekt och odlingssäsongerna utan att ta in Portugal med allt vad det innebär. Livet är liksom spännande och lagom utmanande utan resor. Just nu.

Ganska mätta

En annan viktig anledning är att vi är lite mätta. Efter åren med ständiga resor så är det skönt att landa. Pandemin tvingade oss att göra det, då var det jobbigt, men nu är det frivilligt och då uppskattar jag det. Sån är jag, när jag får välja själv så mår jag bättre, även om resultatet är detsamma som när jag tvingades. Behovet av miljöombyte finns inte just nu.

Har vi råd?

Med andra inkomster, eftersom vi båda gått i förtidspension så vill vi se hur ekonomin blir, se hur mycket vi får över varje månad och hur mycket vi kan spara till ex. resor eller husprojekt.

Några beslut har vi kvar att göra, rent ekonomiskt, och det är så klart en viktig faktor i vart och när vi ska resa.

Vackert kakel i Aguilas, Spanien. Vårt besök 2018

Vart vill vi resa?

Vi kan inte bestämma oss för vart vi vill resa heller, så egentligen är det väl fyra anledningar till färre resor just nu. När vi börjar spåna på en destination så faller det ofta när vi ser vad det skulle kosta. Är det värt det? Det är ju svårt att avgöra innan men bara det att frågan uppkommer gör att vi avvaktar lite. Det hänger så klart ihop med vår ekonomiska situation som behöver klarna först.

Skottland har stått högt upp på listan länge, en resa dit skulle vi nog göra på sommaren och då hyra bil och resa runt.

Gran Canaria har jag blivit sugen på, på grund av värmen (är ju varmare än här på vintern). Det är en kul insikt att känna det fast vi bor i Portugal.

Italien i vår italienska Alfa Romeo under några veckor finns där som en dröm. Något vi ville göra med husbilen men inte blev av. Men förutsättningarna för en långresa är inte rätt för oss just nu. Jag researchar och planerar för det. Även om det inte aktuellt. För själva planerandet är ju en del av resandet.

USA kommer och går på listan. Men visst har jag en dröm om att resa runt ett par månader i det stora landet i väster.

Dessa resmål kommer dock inte bli aktuellt den närmsta tiden.

Barcelona

Barcelona har också stått på listan länge. Och nu med fotointresset så har det resmålet blivit högaktuellt igen. Dessutom behöver vi inte flyga dit. Åka tåg skulle vi kunna göra, men att köra med Julietta är den största friheten för oss.

Vi kan även vara spontana, hålla koll på väderprognoserna och bestämma oss från en dag till en annan.

Så nästa resa kanske blir en biltur till Barcelona med några trevliga stopp på vägen. Kanske i februari/mars innan nästa odlingssäsong startar.

Det är många om och men och detta är inget beslut vi känner vi måste ta nu. Vi låter det bli ett spontant beslut.

Men research pågår och jag har hittat många byggnader och platser jag vill besöka i Barcelona.

Summering

Så ja vi vill resa. Vi vill uppleva. Men det är inte högprioriterat. Det kommer bli av, men vi vet inte när och vart.

Vi har hela tiden stående tankar på många utflykter i vår omgivning, det har inte blivit så mycket som vi tänkt oss. Kanske det kan bli mer av det.

Översta bilden från vårt besök i Alicante 2019

Publicerat:

i:

40 svar till ”Några resor inplanerade?”

 1. Profilbild för Sara i Barcelona

  Ja, det är intressant det där med resandet. När vi bodde i Sverige drömde jag mig konstant bort till andra breddgrader och vi reste en hel del, både i och utanför Europa. Sen flyttade vi hit och jag tappade det intresset helt, kändes som att jag hade allt jag behövde runt hörnet, och dessutom är jag hemmakär och tycker inte om att lämna våra djur.
  Det som också är intressant att om jag skulle resa så har jag helt andra preferenser nu, än vad jag hade då när det var värme och stränder som lockade mest.
  Skottland skulle jag också vilja besöka, och vandra i förstås, även Irland. I Italien har jag varit mycket, men inte uppe i Dolomiterna, och det skulle jag vilja upptäcka lite mer, och faktiskt även Lappland i vårt köra moderland. Kanarieöarna har vi också funderat på, och Portugal tycker jag verkar så fint också 🙂
  Att ha en campervan är en liten önskan jag när just nu, då jag tycker det verkar så fritt och härligt. Vi får se 😀 Har dock som sagt ingen större reslängtan numera 🙂

  Och du! Varmt välkommen till Barcelona om ni beslutar er för att komma hit 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så klart påverkar det att vi nu har katter också. Vill inte lämna dem heller. Ja vandra i Skottland skulle vara så roligt! Irland med. Lappland på sommaren skulle jag också vilja uppleva. Portugal är fint 🙂 Det är kul och fritt med en van, att göra utflykter och små turer tror jag skulle vara härligt, och för er att ta med er djuren också. Men vi har ingen längtan tillbaka till det. Om/när vi kommer till Barcelona så hojtar jag! Ska bara hitta något bra ställe att bo, har du tips får du väldigt gärna höra av dig.

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vi förstår dina tankar om hur längtan efter resor förändras beroende på hur en lever. Nu sedan vi flyttade till lägenhet och dessutom är heltidslediga blir längtan efter upplevelser mycket större medan kanske åldern gjort att de riktigt långa resorna inte känns lika lockande.
  Barcelona besökte vi för några år sedan och med ditt fotointresse är det ett perfekt resmål med alla Gaudis skapelser och en hel del annat. Håller med om att planering är halva nöjet….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan förstå längtan till resor växer för er, men också att resandet förändras med åldern. Jag är övertygad om att Barcelona skulle vara en magisk plats att besöka för mig och mina objektiv 🙂

 3. Profilbild för Ingrid
  Ingrid

  Visst är det härligt att resa och speciellt den här tiden på året. Åke och jag gjorde många vändor till Las Palmas i januari/februari och härom året var jag tre veckor på Teneriffa i månadskiftet feb/mars. Så underbart det var att få ge sig iväg från vintern, snön och kylan. I år tittar jag då och då på en direktresa från Visby till Gran Canaria i mars. Det är bara en vecka, men det är bättre än ingenting. Få se om jag kommer till skott.
  Ha en fin lördag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du kommer iväg på en resa som du önskar Ingrid! Detsamma 🙂

 4. Profilbild för Znogge

  Det är ungefär som hos oss då. Vi kommer att resa men när och vart är inte alls klart. Den avgörande faktorn är om Miss T ska ha valpar i vår eller inte.
  Skottland är väldigt fint och rekommenderas absolut. Barcelona har stått på min lista länge men varje gång har det blivit en annan storstad av någon märklig anledning.
  Stockholm blir det i alla fall i vår.

  Trevlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Just det, ni kanske ska ha valpar i vår. Så spännande! Stockholm är verkligen fint på våren och så klart ni ska dit till familjen. Tack detsamma!

 5. Profilbild för Åke

  Skottland står högt på min lista, Norge ligger mig också varmt… blir någon form av husbil då, från söder till norr. Hurtigrutten finns med men… Gran Canaria blir till att följa med kusinen till deras lägenhet såklart. Även goda vänner har skaffat hus där, vi har inbjudan dit med. Annars lite närmare blev jag inplanerad 2 gånger i veckan till plåsterkolen här i på Sundsvalls Sjukhus, Hud & Sår på tisdagen och fredagen till att börja med, ortopedtekniska måste jag också ta mig till,den speciella skon passar inget bra, ska se om det går att göra i samma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Norge är magiskt vackert att åka husbil i har vi förstått, blev aldrig så för oss. Hoppas ni kommer iväg på en sådan tur! Hurtigrutten står med också hos oss, men långt bort.. vill ju inte sänka medelåldern för mycket (förutfattad mening helt säkert). Härligt att kunna låna lägenhet/hus på GC. Hoppas du får ordning på skon!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Ni har ju rest så mycket, skönt hemma också, omväxling förnöjer 🙂
  Jag var femtio när jag började resa lite smått, när barnen stora. Trädgårdsresor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det verkligen!

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag förstår era tankar till fullo. Ni har hittat ert ställe i världen, ni har fullt upp med grödor, katter osv.. Ni är hemma helt enkelt. Då känns det inte riktigt på samma sätt vad gäller resandet.
  Just nu är vi sådana vi också men vi vet att det kan uppstå en liten blodad tand så småningom att åter ta en tripp till fastlandet och lära känna Portugal lite bättre än vad vi gör.

  En fin lördag önskas
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi är hemma. Behovet av resor finns inte alls på samma sätt. Jag längtar efter att ni kommer till fastlandet, då jag hoppas ni kommer förbi oss. Kram!

 8. Profilbild för Mamma C

  Känner inte något stort behov av att resa sedan vi flyttade till Spanien.
  Visst några småresor runt i närheten där vi bor kan jag tänka mig.
  Såklart så vill jag resa till Sverige som vi brukar.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om ni kommer till Portugal på en småresa så hojta 🙂

 9. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Gran Canaria är underbart =) Man måste bara fixa kattvakt…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår det är underbart. Vi har vänner som bor i bergen under några veckor över vintern, långt bort från stränder och turism och de stortrivs. Och jag har ju läst hur bra ni har det där nere vid vattnet. Det är ju varmare på GC än här på vintern så kanske därför jag vill åka dit och värma mig 🙂

 10. Profilbild för Micke
  Micke

  Resa gjorde vi länge en gång om året förr, men så kom pandemin och allt stannade av på den fronten.
  Vi avvaktar nog ett år till med tanke på dagens covid.

  Spanien är ju annars ett favoritresmål för oss, Grekland på delad förstaplats.
  England ska vi väl ta oss till igen så småningom.

  Men detta år håller vi oss på hemmaplan.

  Ha det bäst nu Anna. 🙏

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Pandemin har verkligen förändrat beteendet hos oss. Jag har så mycket kvar att uppleva i Grekland framför allt och delvis även Spanien, det är bra vi har så nära till grannen. Detsamma!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Livet är härligt när man själv kan välja om, hur, när och vart man vill resa. Visst förstår jag att det finns en del begränsningar, precis som för min del, men friheten att själv bestämma över er tid finns där och vad ni än hittar på så har ni själva tagit det beslutet. Det är jättekul att fundera och planera inför eventuella resor. Det har börjat spira små planer även hos mig men än så länge bara inom landet. Ni har sett så mycket och bilderna här i inlägget skulle nog de flesta vilja se i verkligheten. Om ni kommer iväg någonstans så ska jag njuta av både reseberättelse och bilder och det kommer att bli helt annorlunda miljöer än de jag upplever. Spännande ska det bli 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen visst är det så! Du har så rätt. Vi får se var vi landar och om och när vi kommer iväg. Det är kul att vara spontan också. Vad kul att höra om dina planer när du har kommit lite längre. Kram

 12. Profilbild för Anita

  Jag har känslan att ni trivs väldigt bra hemma just nu. Tror annars du skrivit om dina önskedestinationer förut, känner framför allt igen Skottland som jag varmt kan rekommendera. USA har vi rest mycket i och det är (var i varje fall när vi reste där) ett bra land att resa i som turist. Upplevelser som Grand Canyon, Yosemite, vindistrikten i Kalifornien, träskmarkerna i Florida, Key West, Hawaii mm är minnen som lever kvar, för alltid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det! Ja, jag skrev om dem i december 2022, i julkalendern jag hade då. Vilket minne du har! Finns hur mkt som helst att uppleva i USA, därför några månader hade varit bra att kunna lägga där 🙂

 13. Profilbild för Stefan

  Numera ratar vi längre resor med flyg. Inte för att vi har flygskam, utan att det finns så mycket att se i Sverige och Europa.
  En bussresa till Nederländerna är planerad i april. Skottland besökte vi för några år sedan också det med en bussresa och det landet kan jag rekommendera. Inte minst turen upp till Highlands och dess fantastiska natur.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja er tur till NL har jag förväntningar på, eftersom jag hoppas få se alla tulpaner på din blogg då! Alla som varit i Skottland rekommenderar det och vi älskar miljöerna vi sett i filmer och TV-serier. Så vi hoppas vi kommer iväg dit så småningom.

 14. Profilbild för Susjos

  Visst är det kul att resa, men jag förstår att man kan bli lite mättad när som ni, har rest runt mycket.
  Sa just ikväll till min man att nu är det dags att planera lite resor för detta år! Men som sagt, man måste se över sin ekonomi, min man går ju troligtvis i pension i år, och så har vi ju de höga räntorna och avgiften som ska höjas rejält i vår bostadsrättsförening, så vi får se vad det blir! Skottland har vi bilat runt i, superfint och kul, med goda vänner! Barcelona vill jag tillbaka till, kanske få se mer flamenco där också!
  Gran Canaria är nästan ett måste på hösten, för sol och värme. Men vi har ju också vårt lilla sommarställe som vi delar med svägerskan här i Roslagen där vi också vill vara…
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns alltid en del saker som en tar hänsyn till vid planerandet av resor. Och ni ju mycket på hemmaplan också. Flamenco skriver jag upp på listan i Barcelona, tack! Ha en fin söndag.

 15. Profilbild för Marianne

  Skottland står på min lista också, och kanske Färöarna och Portugal, men jag har egentligen aldrig haft någon större längtan att resa, så det får bli om det blir. Som situationen för mej är nu har jag inga tankar på att lämna landet.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Färöarna tycker jag också skulle vara roligt. Portugal är trevligt 🙂 Förstår att du inte lämnar landet nu. Kram!

 16. Profilbild för Anette

  Om du inte varit i Barcelona så rekommenderar jag den staden. Där finns en massa att se och fota,du kommer att kunna ta en uppsjö fina bilder.
  Kanske kan ni faktiskt ta bilen dit, hur många mil kan det vara?
  Era kortare turer med bilen i närområdet räcker väl egentligen gott. Ni bor ju i ett fint område.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan verkligen tänka mig det är en dröm om en gillar att fota. Och ja, det är bilen vi tar dit i så fall. Tar en övernattning på vägen. Visst bor vi fint, men det är ändå roligt att komma till ett annat land ibland. Vi får se!

 17. Profilbild för Carita Liljendahl

  Älskar kakel, så den bilden blev jag glad för 🙂
  Nu har jag lite glömt bort ”skicka vykort”-idén vi hade, men vi ska ju inte stressa med det heller.
  Jag skulle gärna resa lite mer men som ensamföretagare får jag också fundera när jag har råd och framför allt tid. Jag är ju nästan aldrig ledig och ansvaret jag har tagit på mig för tidningen gör att jag inte kan vara borta längre tider. Så kanske jag kommer iväg nånstans sedan som pensionär 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillade den bilden, det finns mycket fint kakel även i Spanien. Jag har inte hittat något vykort till dig, det är ont om sånt här faktiskt. Men rätt var det är… Inga krav med vykort Carita, det ska vara lustfyllt ju.

 18. Profilbild för Matilda

  Visst är det skönt också att ha valet att själv bestämma att få vara hemma ibland och bara vara. Under pandemin så upplevde jag att det var vilsamt att inte behöva resa långt och samtidigt kunna uppleva mycket i närområdet. Att få längta lite till en plats, spara ihop och få planera innan resan faktiskt blir av är också tillfredsställande på något vis. Väntandet är också en del av resan 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väntandet är verkligen en del av resan också, helt sant. Det är nog lätt att bli hemmablind.

 19. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Vi planerade en kort tripp med husbilen I början på året till Sintra men vädret visade på kallt väder så vi skippade det. Skönt att kunna välja o ändra planerna när inget är bokat.
  Vi har pratat mycket om alla resor vi gjort tillsammans o alla fina minnen o möten med människor som vi upplevt.
  Kent flyger hem d 3/2 och sen den 5/2 flyger han tillsammans med sin bror till Tanzania o Serengeti Nationalpark. Det blir säkert en ny spännande upplevelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte kul att åka iväg när vädret är för kallt eller blött. Sintra är en en plats vi gick omkring på i många timmar. Nämen vad kul för Kent! Nu får du berätta mer, jag skickar ett SMS 🙂 Kram

 20. Profilbild för Paula Merio

  Planering inför en resa är minst halva nöjet, säger jag som inte rest på många herrans år. På den tiden jag reste mer, då fanns inget internet utan man lånade hem böcker på biblan om resmålet man skulle besöka. Bland annat en fem veckors roadtrip i USA 1981. Mitt livs resa måste jag nog säga. Via New York, till Oregon, Californien, Nevada och tillbaka till NY.
  Nu sitter jag o kikar på olika gruppresor för på egen hand blir inga resor gjorda, dock är jag osäker både på dagsform och ekonomi, så vi får se. Barcelona, here You come!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan förstå det var något helt annat att planera resor innan internet! En roadtrip i USA det är verkligen något jag skulle vilja göra. Det är ett stort land.. 🙂 Jamen en gruppresa låter ju toppen. Hoppas både dagsform och ekonomi gör det möjligt. Ja, Barcelona blir det. Någon gång. Kanske i vår 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.