Levnadskostnader 2023

Att bo här på landet i Portugal är billigare än i Sverige. Och därför vet jag att det är roligt för många att se vad saker och ting kostar. Så här såg våra levnadskostnader ut under 2023.

Självfallet är dessa utgifter väldigt personliga. Vi gör alla olika val med våra pengar och jag har valt att inte ta med alla utgifter vi har valt, utan försöker göra det så allmänt som möjligt. Att bo på landet i Alentejo är inte samma sak som att bo Lissabon, Porto eller Algarve. Där ser prisbilderna annorlunda ut, särskilt för fastighetsköp även om det blir allt dyrare även här i Alentejo. Att hyra en bostad är också skillnad i pris beroende på var en hamnar.

Summorna gäller alltså för oss två inklusive våra två utekatter samt med förutsättningen att vi äger vårt hus och vår bil.

Vad kostar det för oss att leva här?

Alla summorna är totalt för 2023 och i Euro. I de fall jag betalat i SEK så är det kursen den 1/1 -24 jag använt, då det var då jag gjorde sammanställningen. Detta är en indikation och en transparens på vad saker och ting kostar för oss, du får ta det för vad det är med blandade kurser.

Husets drift 1 706,-

Vi har ett litet hus med ett värmesystem som värmer vattnet till kranarna och elementen. Elen används utöver det uppenbara även för poolpumpen som varit igång sedan mitten av juli (mer när det är varmt och nu bara några få timmar per dag) och till alla takfläktarna som går 24/7 på sommaren. Vi fyller våra gasolflaskor till grillen och spisplattorna. I denna kostnad ingår också tömning av septiktank, vatten från vattentornet, vattenfilter, sophämtning, husförsäkring och fastighetsskatt.

Jag har inte tagit med servicen på pannan i den här summeringen.

Många värmer hus och sig själva med eld. Inte vi.

Bilen 1 732,-

I den här utgiften ingår försäkring, besiktning, batteribyte, skatt och avgift till ACP. Dessutom vägtullar och diesel.

Kostnad för service har jag inte tagit med här, även om det är en utgift vi räknar med varje år.

Mat 6 946,-

I mataffärerna handlar vi samma saker som i Sverige, men här köper vi även vin och öl där. Kattmat så klart och så ingår även våra besök på restauranger och caféer i den här kategorin.

Våra kostnader för inköp av livsmedel har gått upp med 100 euro i månaden mot år 2022!

Översta bilden visar grannens framtida mat, här på landet har de flesta höns, får och grisar för att inte behöva köpa kött och ägg. Det är inte aktuellt för oss.

Bankavgifter 74,-

Vi betalar för internetbanken och kontokort både i svensk och portugisisk bank.

Kläder & skor 486,-

Det är mestadels skor faktiskt, men också lite nya T-shirts och funktionskläder. Vi sliter ut våra skor och kläder, när de inte går att laga längre så slängs de. Köper aldrig något bara för att det är snyggt, behovet behöver finnas där också.

Kroppsvård 315,-

Hårklippning och inköp på apoteket, t.ex blodtrycksapparat, ögondroppar samt allergi- och förkylningsmedicin. Betalar inget för läkarbesök eller mammografi. Tandläkaren har vi inte varit hos i år.

Internet & mobilabonnemang 840,-

Vi har Starlink numera, installationskostnaden är inte med här, men månadsavgiften. Hade MEO förut och betalade dubbel avgift under en månad. Och så kostnaderna för våra tre mobilabonnemang, varav två är kontantkort i Sverige.

Musik, tv och film 953,-

Netflix, ViaPlay, Applemusik x 2, samt våra lagringstjänster på Apple Cloud ingår i denna summan.

Hobbies 546,-

Du kanske undrar varför jag har med hobbies, men jag tänker att vi alla väl har hobbies av olika slag. Så även om det är varierande summor vi väljer att lägga på det så vill jag ha med det för det är något jag tycker är viktigt och verkligen ingår i att leva. Alltså i våra levnadskostnader och det är inget vi är beredda att ta bort ur vår budget.

Bloggen (webbhotell och domännamn står för halva summan ungefär), bokabonnemang x 2, tidningsprenumeration BilSport samt månadsavgiften för Adobes programvaror är sånt som ingår i den här summan.

Summa summarum

Våra utgifter för t.ex. resor, presenter, prylar till hus & hem, odling, projekt, växter & träd är inte med i denna sammanställningen. Det är sånt vi anpassar beroende på hur vår ekonomi ser ut. Och dessutom är det väldigt personliga utgifter och de pengarna tas från ett annat konto.

Om jag delar ovan summor på 12 månader så blir vår månadskostnad: 1133,- vilket är lite högre än vad vi kalkylerat med. Matkostnaderna har som sagt gått upp rejält och likaså vår elförbrukning, den senare på grund av poolpumpen.

Det är alltid spännande att se över ekonomin tycker jag och väldigt roligt att jämföra mellan år och år. Att vara medveten om vart pengarna tar vägen tycker vi är viktigt. Det är dags att göra en budget för 2024!

I somras gjorde jag en budgetmall för att bo i Portugal.

Här är levnadskostnaderna för 2022

Klicka på ”Levnadskostnader” allra längst ner i inlägget för att hitta alla inlägg om just det

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”Levnadskostnader 2023”

 1. Profilbild för Ingrid

  Förr hade jag lika bra koll som du, för allt bokfördes mycket noga. Nu har jag noll koll. Nej, jag skojar – visst har jag koll, men inte så detaljerat som du kanske.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är så roligt 🙂 Och det hjälper oss att ta beslut. Tack detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Bra att ha koll, men jag har släppt det, vi två lever enkelt och klarar oss bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra att ni klarar er bra!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   räkningarna, kvitton allt går se i banken. Lagt olika kategorier; bil, hus etc.
   Vi kan direkt se på banken vad olika saker kostar. Enkelt.

   1. Profilbild för Hanneles bokparadis

    vi betalar allt med kort, inte haft kontanter på flera år, alla utgifter rätt att se i banken, om man är intresserad 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Så kan vi så klart också göra men eftersom vi har flera banker och dessutom vill vara säker på att siffrorna finns kvar så väljer jag att göra summeringen själv.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förr med tre hemmaboende barn förde jag en noggrann kassabok men numera är det inte så. Det vi mest reflekterat över är de ökande matkostnaderna och vi har nog delvis ändrat vårt beteende vid inköp. Vi klarar oss nog men fy så tufft många har det här hemma idag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan förstå många har det tufft! Vi klarar oss också, att föra dagbok handlar mer om intresse och skapa underlag för beslut än för att inte köpa för mkt, för det gör vi inte.

 4. Profilbild för Mamma C

  Jag hade stenkoll första året vi flyttade hit, och skrev upp allt vi handlade. Men nu för jag ingen kassabok längre.
  Vi klarar oss bra och går runt på enbart gubbens pension, som vi gjort sedan vi flyttade hit. Men i höst så kommer jag bli pensionär med och då ökar det i kassan.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ändå kul att ha lite koll, särskilt när ni var nyinflyttade tänker jag. Skönt kassan ökar i höst!

 5. Profilbild för Znogge

  Bra att ha stenkoll på vad allting kostar och vad man lägger pengarna på. Det har Husse också och vi har en budget som vi håller oss till. Dock är det betydligt dyrare här men så har vi förmodligen högre inkomster än vad man har i Portugal. Det brukar oftast gå hand i hand, eller nästan i varje fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är superkul och det ger underlag för framtida beslut. Ja det brukar gå hand i hand, här tjänas det väldigt dåligt, särskilt på landsbygden.

 6. Profilbild för Sara i Barcelona

  Ja, precis som du har noterat har matpriserna stigit en hel del, även här i Spanien från när vi först bodde här. Överlag är livet här i Barcelona ganska dyrt, och är vad jag förstår i topp över dyraste städerna i Spanien. Vi bor dessutom väldigt centralt i ett ”bra” kvarter vilket såklart kostar mer.
  Lönerna är ju inte heller särskilt höga i jämförelse med när vi bodde i Sverige.
  Dock är all sjukvård kostnadsfri, även mammografi, och mediciner kostar ingenting knappt för oss. Min cancermedicin hämtar jag gratis på sjukhusets apotek, var tredje vecka.
  Vi har ingen bil och det är väldigt billigt och oerhört smidigt att åka kollektivt så där kan vi hålla ner mycket kostnader.
  Överlag känner jag ändå att vi har mycket livskvalitet, i förhållande till pengar, haha… är mer rik på det helt enkelt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att få höra lite om hur det är rent ekonomiskt bo i Barcelona. Självfallet är det upp till var och en att välja sitt liv och att ni har en massa livskvalitet är ju underbart! Rikedom på annat än pengar är det rätta tycker jag 🙂

 7. Profilbild för Kraka

  Det är spännande att jämföra omkostnader i olika länder. Jag bor ju i enpersonshushåll och har egentligen inte så stora kostnader för livsmedel. Men bara min månadsavgift för min bostadsrätt ligger på cirka 50 000 kronor. Att bo är en stor kostnad. Min största utgiftspost är mina resor, som är ”mitt liv”.
  Ska göra en ordentlig budget när jag får tid och verkligen skriva ner alla kostnader, men jag ser ”mellan tummen och pekfingret” att mina levnadsomkostnader är mycket, ja väldigt mycket, högre än era där i Portugal. Ändå är jag nöjd med att bo i Sverige och har inga planer på att flytta utomlands.

  Ha en fortsatt bra dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är jättekul att jämföra, med våra tidigare år. Vi har ju också lagt mycket pengar på resor tidigare, så förstår verkligen ditt val där. Huvudsaken är ju att du mår bra där du är. Detsamma!

 8. Profilbild för Marianne

  Siffror är, som du vet min svaghet, jag bor ju ensam nu och det räcker om jag har bra ganska bra koll på mina utgifter, mot förr då barnen bodde hemma.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att ha koll är viktigt, men en behöver ju inte vara så nördig som jag 🙂

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Förr hade jag bättre koll, ja, jättebra koll men nu tar jag det mera med ro, vet ändå…på något sätt men visst skulle det vara lite kul att göra en sammanställning av året. Kanske det blir rentav.
  Första fotot är ljuvligt.

  Kram

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Du har verkligen koll och det är det bra att ha. Det är svårt att jämföra eftersom vi har så olika liv men jag är säker på att ni lever betydligt billigare. Det enda jag kan säga är billigare för min del är mobilabonnemang och streaming. Men jag behöver inte särskilt många gb i mobilen så den kostar mig 90:-/månad och då kan jag ringa och skicka meddelanden utan extra kostnad. Wifi och tv/streaming kostar mig totalt 440 med det abonnemang som bostadsrättsföreningen har avtalat. Viaplay och alla kanaler upp till 12:an och några fler. Det räcker för min del. Men jag är ju bara en och ni är två med fler mobiler. Som sagt, svårt att jämföra. Men kul att få en inblick i era vardagskostnader. Det är bjussigt att berätta om.
  Kram

 11. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Du har verkligen koll=)
  Under högstadiet och gymnasiet så förde jag kassabok över mina inkomster och utgifter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo jag har koll, det är roligt och ger oss bättre förutsättningar för nya beslut 🙂

 12. Profilbild för Annika

  Vilken örnkoll du har!
  Bra där.
  Kan säga direkt att du lever mkt mkt billigare än vad jag gör. Allt från mat till hus.
  Jag tycker ju att det är billigt i Sverige … det säger väl typ allt …
  Kram till dig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag har koll 🙂 Oj, billigare i Sverige, det säger definitivt allt. Kram!

 13. Profilbild för Stefan

  Definitivt billigare, men det ska det också vara när man jämför skatter, pensioner och medianlöner mellan länderna. Älskar statistik 🙂

  Blir lite nyfiken på uträkningen i inlägget. Månadskostnaden är sammantaget 1 133, men bara matkostnaden har gått upp med 100 Euro/månad (1 127 sek) sedan 2022.

  Hursomhelst lyckönskar jag er till förmånen att kunna leva billigt. Önskar att även vi i Sverige fick behålla mer av våra surt förvärvade inkomster. Dock, 2023 blev det bästa året ekonomiskt sedan jag och frugan började göra budgetar och detta trots inflation, höjda räntor och drivmedelspriser. Bra inför stundande pension 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blev ju stor skillnad av att sluta leasa en bil också. Det påverkade mycket på månadskostnaderna. Kul du gillar statistik och att ni haft ett bra 2023 rent ekonomiskt.

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.